keskiviikko 11. lokakuuta 2023

Factory Brewing The Layman

Factory Brewing The Layman

  • Tyyli: New England Double IPA
  • Alk.%: 8,1
  • Panimo: Factory Brewing, Helsinki, Suomi

Iltakävely Helsingin kaduilla kulki Ateneumin kulttuurikierroksen kautta Kaivopihan sokkeloihin, jonka sopuikoissa harhaillessani pelastauduin Barski-nimiselle lepokeitaalle. Tarjolla olikin sopivasti Etkon sivuprojektin eli Factory Brewingin uudehkoa The Laymannia, joten samalla istunnolla sain korkattua kokemuslistoilleni sekä Barskin syysiltaisen tunnelman että Factory Brewingin antimet.

The Laymannin reseptiikkaa on ollut sorkkimassa aktiivinen Suomen Olutharrastajat -Facebook-ryhmä, jonka sananparren sivalluksia seurailen aktiivisesti itsekin. En tosin ole varma, tuliko tähän äänestykseen lopulta osallistuttua, mutta hyviä päätöksiä ryhmäläiset tuntuvat humalkombon äänestyksessä tehneen: Citra, Nectaron ja Rakau lehauttavat suuhun varsin helposti mielipiteiden muodossa myötäiltävän tropiikin sävykirjon.

Factory Brewingin ja Etkon rajapinnasta löytyy hyvä artikkeli Olutpostin sivuilta. Factory Brewing on lyhyesti maalailtuna Pien Brewingiltä tutun Jirka Ordénin luotsaama sivuhaara, joka keskittyy enemmälti vahvojen, kokeilevampien ja intensiivisten makujen, kuten NEIPA-, DIPA-, TIPA-, ja QIPA-mehusteluiden sekä tynnyrin kautta ja ilman kiertäneiden, suurten stouttien tekemiseen. Anttipekka Ny hoitaa puolestaan Etkon takuuvarman ”peruslinjan”, jos tuota termiä tässä kohtaa kehtaan edes käyttää. Molemmilla tekijöillä on vapaat kädet ja tekemisen meininkiä hommassaan.

Jälki vaikuttaa olevan hyvää – kummankin brändin alla.

Factory Brewing The Layman

Varsin sameapiirteinen ja kaunis olut. Tuoksu on hyvin trooppinen... Persikka, sitrus, nektariini ja pieni havuisuuskin tulevat päällimmäisenä mieleen.

Maku on mainio. Trooppisen aallon muassa on myös särmikkyyttä, mikä tekee kokonaisuudelle hyvää. Persikkaa, greippisyyttä, nektariinia ja aprikoosia on runsain mitoin. Lisänyansseiksi voisi mainita mm. passionin, melonin sekä pienen dänkkisyyden taustalla. Kuivahko, lopetukseltaan melko terävä, hännällään tasaantuva kuitenkin. Monipuolinen, tykkään.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti