sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Mikkeller Jackie Brown


Pitäisi näköjään harrastaa muuttamista useammin. Kolmisen viikkoa sitten muuttoporukka nimittäin toi kaverilta tuliaisen uuden kodin kunniaksi: pullollisen Mikkellerin Jackie Brownia, jota lyötyy tällä hetkellä Alkon Arkadia-myymälän erikoisvalikoimasta Helsingistä. Tästähän mainitsinkin tuossa jo aiemmin keväällä muiden uutuuksien yhteydessä. Olut on vieraillut Alkon valikoimissa myös vuonna 2010, niin ikään tarkoin varjellussa erikoisvalikoimassa. Arkadian erikoisvalikoima palvelee hyvin ja tasapuolisesti jos asut pääkaupunkiseudulla, maakunnissa asuvilla taas pitää sitten olla kontaktit kunnossa Kehä kolmosen sisäpuolelle, sillä tänne näitä oluita ei rantaudu kuin olutravintoloihin. Eli tuossa se perinteinen avautuminen aiheesta. Oma pulloni on muuten vielä ”vanhalla” etiketillä, sillä Mikkellerin sivuilta löytyy maininta jonkinmoisesta etikettien päivitys-operaatiosta.

Itse oluthan on tyyliltään brown ale ja kuten olen aiemmin maininnutkin se on itselleni hieman kärjistetysti tyylinä ”hajuton ja mauton”. Tällä tarkoitan, että harvoin tarjolla on suuria kokemuksia, mutta varmaa perustekemistä ja nautinto tavaraa lajissa kyllä riittää. Tanskalaisten versio, joka on muuten pantu tällä kertaa Ørbæk Bryggerillä, Fyn-saarella Odensen lähistöllä, on varsin runsaasti humaloitu tuotos. Humalina on käytetty Nugget-, Simcoe- ja Centennial-lajikkeita noin 70 EBU:n edestä (European Bitternes Unit). Näillä spekseillä – ja tietenkin pullossa lukiessa ”Mikkeller” – odotan mielenkiintoista brown ale-kokemusta. Tai no, siitä voikin olla eriäviä mielipiteitä lasketaanko tätä brown aleksi alunperinkään. Yhtä kaikki, siksi se on luokiteltu, sellaisena sen myös nautin. Jo nimestä voitaneen päätellä, että olut on tehty Quentin Tarantinon Jackie Brown-elokuvan saman nimisen päähenkilön kunniaksi. Leffassahan on muuten yksi elokuvahistorian kovimmista soundtrackeista. Siispä levy soimaan ja olutta lasiin!

Mikkeller Jackie Brown

Punertava, tumman ruskea olut. Kaadettaessa vaalean ruskeaa vaahtoa muodostuu kuohkeasti, vaahto on myös suht kestävää. Tuoksussa päällimmäisiä hieman suklainen maltaisuus ja runsaanlainen, sitrushedelmäinen ja mäntyarominen humalointi. Myös kahvia ja yleistä paahteisuutta löytyy. Myös maussa erottuu selkeimmin greippinen humalointi, jossa on myös mäntyistä pihkaisuutta. Hieman paahteista mallasta ja kahvia sekä tummaa suklaata, jota löytyy taustalta. Jälkimaku pitkä ja katkera. Suutuntumaltaan keskirunsas, hitusen ohkainen omaan suuhun. Voi osittain johtua yllättävänkin runsaista hiilihapoista. Mutta onhan brown alessa potkua! Humalointi on terävää ja voimakasta, mutta mielestäni sopii tähän olueen kuin nenä naamaan. Lyhyesti luonnehdittuna: selkeä ja suoraviivainen, runsaammin humaloitu brown ale. Kiitoksia paljon tästä nautinnosta Jokkelle (ja kuriiri-Alpolle!).

Pisteet: 38/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti