tiistai 5. maaliskuuta 2013

Camba Bavaria Stefan Dettl Love Beer


 • Tyyli: Wheat Ale
 • Alk.%: 5.2
 • Panimo: Camba Bavaria, Truchtlaching, Saksa 
(juttua päivitetty 6.3.13 klo 13.30)

Sympaattinen ja aika vekkulin retro-etiketin omaava olut pullon kaulaa koristavine sydämineen kaikkineen. Camba Bavarian panimo sijaitsee reilun tuhannen asukkaan Truchtlachingin kylässä Saksan kaakkoisosassa, noin kolmekymmentä kilometriä Itävallan rajalta. Kyläpahanen sijoittuukin Munchenin ja Salzburgin välimaastoon. Panimo on saksalaisen olutlaitevalmistaja Braukonin kokeilupanimo. Braukonin laitteistoja on käytössä kotimaisella Suomenlinnan Panimolla ja mm. Samuel Adamsilla, Goose Islandilla, Left Handilla, Wieningerillä, Paulanerilla ja Svanekella. Camban tuotteita olen jo muutamia päässyt maistelemaankin ja eritoten panimon Pale Ale ja IPA ovat mielestäni mainioita, konstailemattomia perustuotoksia sarjoissaan, vaikkeivat perinteisiä saksalaistyylejä edustakaan. Pale Ale näyttää muistiinpanojen perusteella maistuneen IPAa paremmin. Hintalaatu-suhde on ollut kohdillaan ja kesäksi tekisi mieli jokunen pullo näitä talteen ostaa.

Itse ”rakkauden eliksiiri” on tyyliltään vehnäalea, joka on humaloitu amerikkalaisella Simcoe-humalalla, kuulosta hyvältä. Nimessä mainittu Stefan Dettl on panimon lähikunnasta, Traunsteinista kotoisin oleva pehmorokkari, joka on tunnettu vahvasta Bayernin-murteella ilmaisusta. Onpa mies soittanut jazz-trumpettiakin, mutta populaari-musiikki on vienyt sittemmin mennessään. Leikkisää ja ”helppoa” poprockia hienoisella eurohumppatwistillä ja ilmeisen leikkisällä menolla. Se, miksi Stefanille on pitänyt nimikko-olut tehdä jää minulle epäselväksi, mutta voidaanpahan valehtelematta sanoa, että tässä yhdistyvät olut ja kulttuuri samassa paketissa. Mainitaan nyt vielä, etten aiemmin ole miehestä kuullutkaan, vaan olut valikoitui osittain nimen ja osittain komean etiketin vuoksi valikoimiini. Faniksi en siis tunnustaudu.

Camba Bavaria Stefan Dettl Love Beer
Puolisamea, hieman oranssiin taittuva kullan keltainen olut. Aluksi oli varsin kirkas, koska meinasi hiivat unohtua kaataa mukaan, onneksi tilanne oli vielä pelastettavissa. Tuoksu tutun vehnäinen, hiivaakin mukana hennosti. Sitruksista, raikasta humalointia, sopivasti banaania ja hedelmäistä makeutta. Selkeä, suht simppeli ja toimiva, todella raikas ja hyvällä tapaa kevyt. Maku kevyesti vehnämaltainen, ei enää niin hedelmäinen kuin tuoksu, enemmän maanläheistä maltaisuutta. Humalointia löytyy ihan sopivasti, ei tässä liikaa saisi ollakaan. Hiiva tuo mukanaan kevyttä mausteisuutta. Suutuntumaltaan hieman turhan kevyt, maku jopa ajoittain vesittyy. Osittain johtunee pullon turhan pitkäksi venähtäneestä säilytyksestä. Ehdottoman sopiva olut kesäiseen aikaan, pitänee hommata lisää. Ei ehkä suurille herkkusuille, jotka metsästävät tajunnan räjäyttäviä kokemuksia, vaan enneminkin terassille nautittavaksi, grillattavien kaveriksi ja rakastavaisten yhteisiin hetkiin.

Näyttää paremmalta kun muistaa lisätä hiivat mukaan...
Kun katsoo Stefanin hittivideon ”Summer of Love” (tuli vastaan taustoja selvittäessä… krhm…), ymmärtää miksi oluen tyyliksi on valikoitunut wheat ale. Onhan tuossa sitä tarvittavaa kesän tuntua ja raikastavaa keveyttä, makua suuremmin polkematta. Mutta taustamusiikiksi en Stefanin tuotantoa voi suositella, olut vie vie tämän erän kirkkaasti. Miltähän toinen Stefanin nimikko-oluista, ”Fire” mahtaa maistua?

Pisteet: 33/50

2 kommenttia:

 1. Camba Bavaria on saksalaisen panimolaitevalmistaja Braukonin kokeilupanimo. Kummatkin sijaitsevat samassa osoitteessa Mühlweg 2 Truchtlaching.

  TA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jahas, pitääpä hieman täydennellä juttua. Tuota kautta löytyikin ihan mielenkiintoisia juttuja. Kiitoksia huomiosta!

   Poista