Uutta
alkoholilakia puuhataan kabineteissa ja keskustelu asian ympärillä on vellonut
tasaisen voimakkaana. Terveystalebanit ajavat maahamme kieltolakia,
kukkahatturintama haluaa laimentaa ”keskioluen” ja ministerit ihmettelevät
”miksi oluen muka pitäisi maistua hyvältä?”. Tällä hetkellä oluen ystävät
seuraavat tilanteen kehittymistä kainalot märkinä, peläten pahinta, toivoen
edes kompromissia.
Mutta
yhdellä rintamalla ei ole jääty surkuttelemaan! Se on ehkä se kaikkein tärkein
rintama, nimittäin oluen tuottajat, panimot. Kevät on jo näyttänyt tulemisen
merkkejä, ainakin aurinkoa on vihdoin saatu Suomen maahan eikä se
pääsiäinenkään niin kaukana enää ole. Talven pimeydessä panimoväki on jatkanut
tuotekehittelyään välittämättä päättäjien puuhastelusta ja viime viikkoina
onkin uutuuksia sekä uutisia virinnyt runsaasti. Etenkin maitokauppavahvuisia
(alle 4,7%) oluita on tulossa hyvä liuta markkinoille. Tuossa jokin aika sitten
kirjoittelin mutuilua olutmaailman menosta, tämä onkin hyvää ja onnellista jatkoa
sille tarinalle.
Yksi
aktiivisimmista on ollut Nokian Panimo, jonka Keisari-sarja saa kaksikin uutta
jäsentä näin kevään korvilla! Liekkö kevät saanut hovissa kukat kukkimaan ja
mielet vilkkaiksi… Noin viikko sitten panimon Facebook-kanavalle pamahti
useampikin kuva uudesta Columbus-, Tradition- ja
Cascade-humalilla katkeroiduista American Pale Ale-oluesta (4,2%, IBU
30-35). Ja tänään sama kanava ilmoitti Keisarin Luomu Pilssin saavan itselleen
tummemman seuralaisen; suodattamattoman tumman luomulagerin (4,5%). Molemmat
oluet on pakattu tuttuun puolen litran tölkkiin ja ainakin American Pale Alea
pitäisi jo joistain kaupoista löytyäkin.
Myös
seinäjokelainen Mallaskosken Panimo tuo maitokauppoihin kaksi kuohuvaa uutuutta
kun se lanseeraan uuden Kuohu Valioluokka-olutsarjan. Ensimmäiset edustajat ovat
Kuohu Valioluokka Pils (4,7%) ja Kuohu Valioluokka Stout. Pils on katkeroitu
(35 EBU) saksalaisilla Saphir- ja Perle-humalalajikkeilla ja panimo kehuukin
niillä saadun aikaan pilsille sopivan purevuuden. Stout taas tulee erittäin
hyvään saumaan, sillä kotimaisista stouteista tosiaan on pulaa, eikä niitä
maitokaupoissa juurikaan ole näkynyt. Suklaamallasta käytettyyn tummaan
uutuuteen on mahdutettu myös First Gold- ja Hersbrucker-humalia. Myynnissä 1.4
alkaen!
Kuohun Valioyksilöt (kuva: Ruokala.net) |
Myös
Tampereella on paiskittu hommia, välillä jopa talkoo voimin. Hienosti ovat siis
osakkeenomistajat tarjonneet auttavaa kättään yhteisen hyvän saavuttamiseksi.
Viikonloppuna Pyynikin Käsityöläispanimo sitten tiedottikin
”maistelunelospäkin” ilmaantuvan parin viikon päästä ainakin Mansesterin alueen
ruokakauppoihin ja ravintoloihin. Kyse on siis neljästä eri oluesta koostuva
4-pack. Pakkauksen sisällöksi ilmoitetaan vaalea mild
ale, punertavat bitter ja IPA sekä portteri.
Seuraavaksi
munapitäjään, Laitilan Juomatehdas on kaikessa hiljaisuudessa hivuttanut
kauppojen hyllyihin kolmanneslitran lasipulloissa Laitilan Kievari Kölssin
(4,2%). Ainakin itse olen ollut täydellisessä uutispimennossa tämän suhteen,
mutta jotenkin muistelisin että tuo taitaa enemmänkin olla talon tapa. Tämäkin
piti kaupassa bongata, paraatipaikalta tosin. Sen kummempia speksejä ei
saatavilla ole, mutta kuten nimikin antaa ymmärtää on kyseessä Kölsch-tyyppinen
pintahiivaolut. Katkeroita pullon kylki ilmoittaa 26 EBUa.
Sitten vähän
ravintolauutuuksia, eli Malmgårdin Panimo tiedotti niin ikään Facebookissa
lanseeraavansa ravintolamyyntiin kolmen hanaoluen erikoissarjan. Ensimmäinen
olut, työnimellä on Cascade- ja
Centennial-lajikkeilla humaloitu pale ale (5,3%) ja se julkaistaan
keskiviikkona 20.3. Katkeroita tästä löytyy 55 EBUn verran. Oluet tulevat
valittujen ravintoloiden valikoimiin, Jyväskylästä edustettuina ovat Old Brick’s Inn ja Olutravintola Harry’s.
Kölssi hiipi hyllyhin salakavalasti! |
Myös varsin
harvinaista herkkua on tarjolla, sillä nyt olisi tarjolla suuren panimon
ei-lager-olut! Jo jonkin aikaa HOK-Elannon Oluthuoneiden hanoista on löytynyt Sinebrychoff Olutmestarin 777 IPAa (5,7%). Olut tulee myös laajempaan jakeluun huhtikuusta
lähtien, eli pitäisi olla tarjolla ympäri Suomen. Aivan yksinhän ei
Sinebrychoff tätä suinkaan ole lähtenyt tekemään, vaan oluen taustalla on
samaisen yrityksen järjestämän Suomen Olutmestari-kilpailun tämän vuotinen
voittaja, Espoon Gallows Birdissa työskentelevä Mirva Kylmäkorpi (25). Mirvalla
on reseptissä näppinsä pelissä ja oluen tyylikin on Mirvan aivoituksia. Oluesta
löytyy mm. pilsner-, sekä tummia- että vaaleita-karamellimaltaita. Katkeroita
saadaan Cascade- ja Citra-humalista. Itse nimi on peräisin oluen spekseistä: alkoholiprosentista
(5,7 til-%), väristä (17 EBC) ja katkeroista (57 EBU). Tästä odottelen kesäksi terassikumppania.
(kuva: Sinebrychoff) |
Ja vähän
panimoasiaa. Ei varsinaisesti uusi uutinen, mutta Saimaan Juomatehdashan on
muuttamassa Lappeenrannasta uusiin tiloihin Mikkeliin. Vuolingon
teollisuusalueella päästään oluen valmistus puuhiin näillä näkymin jo tämän
kevään aikana. Uuden panimon myötä markkinoille olisi tulossa kaksi uutta
tuotetta, joista toinen on kuulemma aivan uudenlainen olutkokemus. Toivon
hartaasti, ettei kyseessä ole keskustelupalstoilla mainittu ”Marsalkka
Luomukarpalo maustettu täysmallaslager”. Joka tapauksessa toinen uutuuksista on
suunnattu maitokauppamyyntiin ja toinen Alkon hyllyille. Hatun noston arvoinen
suoritus lähteä tekemään miljoonainvestointeja suhteellisen vaikeina taloudellisina
aikoina, etenkin kun uuden alkoholilain lopputuloksesta ei vielä ole selvyyttä.
(kuva: ratebeer.com) |
Uutuuksia kevät keleihin! |
Keväisin
mielin kohti uusia makuja!
J-P
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti