tiistai 12. maaliskuuta 2013

Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin

Humalan hekumaa...
Saksassa, käytännössä Münchenin ja Nürbergin väliseltä linjalta hieman itäänpäin sijaitseva Kelheimin kunta on yhden maailman parhaimman vehnäolutpanimon, Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohnin kotipaikka. Alkon valikoimista löytyy tällä hetkellä yksi panimon laadukkaimmista taidonnäytteistä, Schneider Weisse Unser Aventinus (TAP 6) eli lyhyesti Aventinus, joka onkin yksi lempijuomistani kyseisessä puljussa. Nyt kuitenkin vuorossa mystisesti nimetty TAP X. Tätä tuli muuten erittäin pieni erä tarjolle myös Alkon Arkadia-myymälän valikoimiin viime syksynä ja vajaat sata pulloa tuota näyttäisi vielä listoilla olevan, wink-wink. TAP X on hollantilaisen, viitisenkymmentä itsenäistä olutravintolaa käsittävän ABT-ketjun 25-vuotisjuhlan kunniaksi tehty vehnäbock. Oluen teossa on muuten käytetty saksalaisista perinteistä poiketen uusi-seelantilaista Nelson Sauvin-humalaa – ja vieläpä runsaasti. Tämä on panimon kuudes olut, jota minä pääsen maistamaan ja hyvin ovat nämä vehnät maistuneet. Odotuksia siis on tällekin oluelle ladattu roppakaupalla.
Schneider Weisse Tap X Mein Nelson Sauvin
Aprikoosin keltainen, runsaasti valkoista vaahtoa muodostava vehnäolut. Perushefeä kevyemmän vehnäinen tuoksu. Sitruksista ja ruohoista humalointia, hieman mausteista kuivuutta. Myös banaania on, mutta totuttua niukemmin. Muilta osin tuoksussa on eksoottista hedelmäisyyttä, aprikoosia, ripaus alkoholia. Jollain tapaa aavistuksen liimainen sivutuntu. Maku happaman vehnäinen, hitunen banaania ja eksoottista hedelmää, runsaan sitrushedelmäisen humaloitu ja mausteisen kuivakka. Myös alkoholi tuntuu maun puolivälin jälkeen, mutta on muuten hienosti piilossa. Jälkimaku suht pitkä, alkuun vehnäinen ja hieman hapan, loppu greippisen karvasta katkeroa ja valkopippurista mausteisuutta. Suutuntumasta kutkuttavan kuplivan tekee keskirunsas hiilihappopitoisuus. Muuten melko kuivahko, sinänsä hienoinen pettymys sillä jotain hedelmäisempää jostain syystä odotin. Silti varsin makoisa vehnä, jossa humalointi potkii kunnolla, hyvällä tapaa siis. Kelpaa nauttia ja rohkenen väittää, että voisi toimia myös valkoviinien ystäville. 

Pisteet: 38/50

2 kommenttia:

  1. Ei sinulla sattumoisin tainnut olla Tap 5 arvostelua ? Tähän listaasi tutkiessani päädyin. Tap 5 on kohtuullisen makuisa ja mielenkiintoinen yhdistelmä IPAa ja Vehnää. Suosittelen kokeilemaan, jos moinen ei vielä ole eteen tullut.

    Toinen mielenkiintoinen on Schneider Weissen Unser Aventinus Eisbock. Omaan suuhun paras Eisbock tällä hetkellä.

    VastaaPoista
  2. Moi!

    Hopfenweisse kuuluu omiin suosikkeihin, mutta arvion kirjoittaminen blogin pidon aikana on aina jäänyt - pitää ottaa asiaksi kun seuraavan kerran lasiin kaatuu.. Eisbockia minulla on muutama pullo kellarissa, joten tuohon aiheeseen voisin palata syksymmällä (tai kesämyrskyjen aikaan). Hieno panimo kaiken kaikkiaan ja jokunen Tap7 on tässä etelän loman aikana tullut nautittua, joskaan arvioita en olekaan rustaillut...

    VastaaPoista