- Tyyli: Quadrupel
- Alk.%: 10.2
- Panimo: Westvleteren Abdij St. Sixtus, Westvleteren, Belgia
Belgialainen
Westvleteren 12… Monien mielestä maailman paras olut, samaa sanoo olutsivusto
Ratebeer ja myös Beer Advocaten listalla olut on viiden parhaan joukossa. Toisten
mielestä kyseinen olut taas on ylihypetetty ja noussut nykyiseen
kulttiasemaansa osittain myös vaikean saatavuutensa vuoksi. Joka tapauksessa
olutta kehutaan kautta linjan ja se on varsin haluttua tavaraa. Periaatteessa
panimon tuotteita on virallisesti saatavilla vain suoraan panimolta ja sen
välittömässä läheisyydessä sijaitsevasta In de Vrede-kahvilasta. Lisäksi
satunnaisesti olutta on myytävänä joissain belgialaisissa olutkaupoissa. Panimon
tuotteista olenkin jo maistanut Blondea, joka on joukon kevyin tuote. Se ei
panimon hypen mukaisesti suureksi herkuksi noussut, hyvää seuraa omassa
tyylilajissaan. Pisteitä sille kertyi 36/50, eli ei se lainkaan hassumpaa
ollut.
Trappisti-oluet tunnistat tästä merkistä - paitsi Westvleterenin tuotteet... |
Sint-Sixtusabdij antoi oluenpanolisenssin
St. Bernarduksen panimolle vuonna 1946, mutta päätti jälleen 1992 aloittaa
oluen valmistuksen itse. Oluen suosio kasvoi räjähdysmäisesti vuonna 2005, kun
Ratebeer.comin käyttäjät arvostelivat sen maailman parhaaksi olueksi. Kysyntä
ylitti tarjonnan ja teki oluesta erittäin vaikeasti saatavan. Luostari ei silti
alkanut rahastaa suosiolla, saati tuottamaan suurempia eriä siunattua
nektariaan, sillä heidän tuotteillansa ei ole tarkoitus tehdä bisnestä. Nykyisin
oluen saaminen panimolta onkin suhteellisen hankalaa, sillä haluamansa oluet on
varattava puhelimitse etukäteen ja varaaminen on mahdollista vain ennalta
ilmoitettuina aikoina. Lisäksi varauksen yhteydessä on sovittava tarkka
noutopäivä ja aika sekä ilmoitettava auton rekisterinumero jolla oluet aikoo
hakea. Myös kerralla ostettavien oluiden määrä on rajoitettu. Jo munkkien
tavoittaminen puhelimitse on haasteellista, eikä takuuta ”läpi pääsemisestä”
ole. Oluiden ostaminen myyntiin on kiellettyä, sillä luostari suostuu myymään
vain yksityishenkilöille. Tästä huolimatta pulloja päätyy myös harmaille
markkinoille, joissa hinnat nousevat varsin korkeiksi.
Korkista löytyy kaikki oleellinen |
Pientä nippeliä vielä panimon oluista, tai
tarkemmin ottaen pulloista: Trappisti-oluet on tavallisesti merkitty
erityisellä Trappist-merkillä. Westvleterenin pulloista et tätä merkkiä kuitenkaan
tule löytämään, sillä (erityisiä ulkomaille myytyjä eriä lukuunottamatta)
panimon pulloissa ei ole lainkaan etikettejä. Belgian lainsäädännön
edellyttävät merkinnät on kaikki mahdutettu pullojen korkkeihin.
Westvleteren 12 |
Olut on
sameaa, väriltään suoveden ruskeaa, hieman punertavaa. Vaalean ruskeaa vaahtoa
muodostuu melko runsaasti ja se katoaa hetken kuluttua jättäen lasin reunoille
pitsiä. Oluen joukossa on melko runsaasti hiivapartikkeleita, jotka aikaan saavat
samean ulkomuodon. Tuoksussa
makeahkoa leipämäistä mallasta, tummaa hedelmäisyyttä, osittain kuivatussa
muodossa. Ainakin anista on tunnistettavasti, myös yrttinen ja mausteinen
tuoksujen kirjo, hitunen appelsiinin kuorta. Alkoholikin lämmittää, lakritsia
ja hieman toffeen makeutta. Taustalta löytyy myös aavistus marjaista
happamuutta. Suht makea ja pehmyt tunnelma.
Maussa hieman reunoilta paahtunutta, makeaa leipämäistä mallasta, tujakka ripaus anista ja mausteita, tummaa hedelmäisyyttä sekä ikävästi alkoholia. Myös yrttejä on runsaasti, puutarhamarjojen happamuus on nostanut päätään ja pelaa voimakkaasti yhteen mausteiden ja yrttien kanssa. Lakritsia ja toffeista makeutta löytyy, mutta ne ovat hieman helisemässä jokseenkin yllättävän runsaiden hiilihappojen ja mausteisuuden armoilla, pehmeydestä ei valitettavasti voida tuoksun mittasuhteissa puhua. Ei tämä silti kasvoille lyö, belgityyppistä hedelmäisyyttä on yllin kyllin, mutta ehkä tuo anis tässä eniten pomppaa esille. Suutuntuma keskirunsas, hitusen tuhdinpaa olisin jo prosenttien valossa odottanut. Hiilihappoja tosiaan löytyy, ei yltiöpäisen paljon mutta enemmän kuin olisi luullut. Hienoinen tai hieman suurempi pettymys oluelta, jota maailman parhaaksikin kutsutaan. Tämän pullon perusteella voin yhtyä kriitikoihin, jotka sanovat oluen maineessa olevan hypeä mukana.
Maussa hieman reunoilta paahtunutta, makeaa leipämäistä mallasta, tujakka ripaus anista ja mausteita, tummaa hedelmäisyyttä sekä ikävästi alkoholia. Myös yrttejä on runsaasti, puutarhamarjojen happamuus on nostanut päätään ja pelaa voimakkaasti yhteen mausteiden ja yrttien kanssa. Lakritsia ja toffeista makeutta löytyy, mutta ne ovat hieman helisemässä jokseenkin yllättävän runsaiden hiilihappojen ja mausteisuuden armoilla, pehmeydestä ei valitettavasti voida tuoksun mittasuhteissa puhua. Ei tämä silti kasvoille lyö, belgityyppistä hedelmäisyyttä on yllin kyllin, mutta ehkä tuo anis tässä eniten pomppaa esille. Suutuntuma keskirunsas, hitusen tuhdinpaa olisin jo prosenttien valossa odottanut. Hiilihappoja tosiaan löytyy, ei yltiöpäisen paljon mutta enemmän kuin olisi luullut. Hienoinen tai hieman suurempi pettymys oluelta, jota maailman parhaaksikin kutsutaan. Tämän pullon perusteella voin yhtyä kriitikoihin, jotka sanovat oluen maineessa olevan hypeä mukana.
Mutta…
kuulin isoilta pojilta, että kyseinen olut on yksi niistä belgeistä, joita
kannattaa kypsytellä useampia vuosia parhaan terän esiin saamiseksi. Korkin
parasta ennen päiväys näyttää reilun puolentoista vuoden päähän, joten pullolla
on ikää vasta hieman toista vuotta. Kuuleman mukaan panimo asettaa päivämäärän
kolmen vuoden päähän pullotuksesta. Täytyy siis ottaa parin vuoden päästä
uusinta testiin, ei tätä yhden kokemuksen jälkeen pidä täysin teilata, pettynyt
olen silti. Ulkomuistista kaiveltuna väittäisin ainakin La Trappe Quadrupelin
ja Rochefort 10:n menevän tässä tyylissä edelle. Ainakin toistaiseksi.
Pisteet: 37/50
Pisteet: 37/50
Itse asiassa tuotantomäärä ei westvletereneissä ole pienin. Vähemmän olutta valmistavat sekä engelszell että achel.
VastaaPoistaSittenpä olen kirjoitellut puutaheinää. Korjataanpa tekstiin, kiitoksia huomiosta!
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista