maanantai 11. maaliskuuta 2013

Alkon pienpanimo-oluet 2013: Beer Hunter’s Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition

Kataja Edition

Alkon tämän vuotisen pienpanimoerän Matti Myöhäinen, porilainen katajanmarjoilla maustettu saison-oluttyylin edustaja. Olut siis myöhästyi ennalta ilmoitetusta julkaisupäivästään hieman jouduttuaan kiipeliin Monopolin laadunvalvonnassa. Varsinaisesta laadullisesta virheestä ei onneksi kuitenkaan ollut kyse, vaan viranomaiset tarttuivat pakollisen ”Parasta ennen”-merkinnän heikkoon pysyvyyteen. Itsekin onnistuin pyyhkäisemään tuon merkinnän mustaksi viivaksi peukalolla, joten jälkikäteen pulloihin lisätty BBE-tarra on ihan paikallaan. Olut on pakattu todella tyylikkäisiin, italialaisiin kuohuviinipulloihin. Mielestäni kaunis paketti, jonka kruunaa yksinkertaisen tyylikäs ja virtaviivainen etiketti. Korkki on vain pirullisen tiukassa, eikä lähtenyt ilman apuvälineitä irti – eipähän ainakaan pääse väljähtämään tämä olut.

Saison de Randonneur ei ole suinkaan uusi tuttavuus, sillä viime keväänä Beer Hunter’sin saisonia oli samalla nimellä (ilman Kataja-liitettä) tarjolla kahta eri versiota, joista maitokauppamyynnissä ollutta 4,7%-tista tuli pari pulloa testattua. Hieno olut oli tuokin ja todella jäi harmittamaan, ettei vahvempaa (6,5%) ravintolaversiota ehtinyt maiskuttelemaan. Nyt tehty, hieman päivitetty Kataja Edition on varmasti hyvää jatkoa edeltäjiensä osoittamalle tielle. Reseptiin tehdyistä muutoksista en tarkemmin tiedä, mutta ainakin sitä katajaa on joukkoon lisätty. Raaka-ainelistasta löytyy lisäksi mm. pilsner-, münchner- ja vehnämaltaita ja kauraa sekä Tettnanger-, Celeia- ja Chinook-humalalajikkeita. Panimon tuotteiden nimessä esiintyvä Mufloni viittaa Luvian kuntaan kuuluvalla Säpin majakkasaarella asustaviin mufloni-lampaisiin. Arvostelu hetkellä pulloja oli vielä Alkon hyllyissä tuhatkunta kappaletta, joten vielä näitä jäljellä olisi.


Alkuperäinen BBE-päiväys näkyy vain
                     mustana tahrana

Beer Hunter’s on siis porilainen panimoravintola, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Porin torin reunalla. Viime kesä oli kymmenes vuosi putkeen, kun heinäkuussa olen Poriin suunnannut jazzia kuuntelemaan, mutta itse Beer Hunter’s on vieläkin tarkastamatta. Pääosin tämä epäkohta selittyy muiden jazz-turistien järjestelmällisellä kuppiloiden ja terassin täyttämisellä, yksinkertaisesti tilaa ei ole koskaan ollut. Vuonna 1998 perustettu panimoravintola laajeni viime syksynä perustettuaan entisen Karhupanimon tiloihin, Porin vanhan sähkölaitoksen rakennukseen Ravintola Panimon. Itse tilat ja laitteet omistaa Sinebrychoff, mutta Beer Hunter’s vastaa tiloissa toimivasta ravintolasta ja panimosta. Katsotaan löytyisikö joskus aikaa vierailla Porissa myös Jazzien ulkopuolisena ajankohtana, nyt olisi ainakin kaksi hyvää syytä.

Beer Hunter’s Mufloni Saison de Randonneur Kataja Edition

Kepeän leikkisä, kullan keltainen ulkomuoto on kaunis ja keväinen. Kuohkea, valkoinen vaahto nousee nopeasti, mutta laskee myös suht kovalla tahdilla. Aurinko meni sopivasti pilveen kuvaushetkellä, sopii silti muuten aurinkoisen päivän säätilaan kuin morsian.

Tuoksu hyvin saisonmainen, mutta katajaisuus tuo kotimaista metsäisyyttä, sammalpeitteistä maanläheisyyttä mukaan. Vaaleaa viljaisuutta, hieman käynyttä, sitrusmaista sekä katajanneulasten happamuutta. Hedelmäistä tuntua on todella vähän, happamuus peittää sen lähes tyystin. Myös ripaus mausteita ja hiivan tuntua. Tietyllä tapaa märkä ja havumetsäinen saison, hyvää!

Maku on miellyttävä ja tasapainoinen sekoitus pippurisen mausteista, hieman yrttistäkin henkeä, hapanta havuisuutta, sitruksista, pisteliästä katkeroa ja belgihiivaa sekä appelsiinin kuorta. Mallas on viljaisaa, hieman hedelmäistä makeutta, mutta kyllä tämä katkera ja hapan pääosiltaan on. Jälkimaku pitkä, greippisen katkera ja karvas, kuin katajanneulaset konsanaan. Melkoisen kuiva lopputulema, pirskasteleva hiilihappoisuus onneksi kutittelee kieltä. Kerrassaan mainio belgiolut hienolla, suomalaisella twistillä.

En tiedä, tunnistanko suoranaisesti katajanmarjoja tai katajaa, mutta tietyllä tapaa makumaailmasta on helppo vetää mielikuva katajan havuiseen tunnelmaan, ehkäpä kevyt marjainen happamuus kielii konkreettisimmin käytetystä mauste-aineesta. Hinnallahan tämä toki on pilattu, maussa ei silti valittamisen sijaa, erittäin tasapainoinen olut. Hieman poikkeaa mielestäni normien mukaisesta saisonista, mutta se ei tällä kertaa ole huono juttu. Todella hieno ja rohkea suoritus panimon väeltä tuoda suomalaisten ulottuville hieman poikkeavampi oluttyyli hienoisella kotimaisella säädöllä. Tällaista ennakkoluulottomuutta tähän maahan ilman muuta kaivataan. Ehdottomasti jatkoon.

Pisteet: 40/50

2 kommenttia:

  1. Kyllä siellä jazzienkin aikaan tilaa löytyy! T.Porilainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myönnettäköön, että melko laiskasti sitä tilaa on tullut katseltua. Meitä on yleensä sen kokoinen lauma ettei pöytä tai pari olisi riittänyt. Onneksi Porissa on komeita puistikoita yms piknik/mölkkyaktiviteetteihin. Mutta olisihan tuolla ehdottomasti käytävä, appiukko kehui myös talon viskiä

      Poista