keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Stone Imperial Russian Stout

  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 10.5
  • Panimo: Stone Brewing Co., Escondido, Kalifornia, USA

Syntistä nektaria...
Stone Brewing Company on vuonna 1996 Kalifornian San Marcosiin perustettu panimo, joka muutti nykyiselle sijainnilleen Escondidosiin kymmenen vuotta myöhemmin. Panimon yhteydessä toimii myös yli 300-paikkainen ravintola, Stone Brewing World Bistro & Gardens. Panimon tuotteet ovat USA:n länsirannikolle tyypillisen vahvasti humaloituja ja vuodesta 2008 lähtien niitä on pystytty valmistamaan entistä ympäristötehokkaammin aurinkopaneeli-investoinnin myötä. Stonen tuotteita on myös satunnaisesti piilomainostettu Weeds-televisiosarjassa.

Stone Brewingin oluet ovat aina mukava lisä maamme oluttarjontaan, eikä panimon IRS tee tässä poikkeusta. Olen itse jo aikaa sitten hurahtanut imperial stout-tyyliin ja voitaneen sanoa, että tummien ja paahteisten oluiden kautta opin aikoinaan juomaan myös kahvia. Kyseistä olutta kerrotaan valmistettavan jokaisen vuoden toisella neljänneksellä ja tämä vuoden 2012 erä on panimon sivujen mukaan peräisin huhtikuun puolivälin paikkeilta (16.4), eli lähes vuoden kypsynyttä tuotetta tässä nautiskellaan. Stonen IRS:hän löytyi Alkon, tuon suomalaisia tasapuolisesti palvelevan monopolin Arkadia-myymälästä, josta löytyy meiltä rahvailta piilotettu ja varjeltu erikoisvalikoima. Onneksi sain (jälleen) laitettua kaverin asialle ja erikoisvalikoiman säännöistä poiketen olut toimitettiin minulle kotiovelle saakka (ei siis Alkon toimesta tosin…). Kysyntä oli kovaa ja hetkeen näitä ei enää hyllyssä ole näkynytkään. Liekkö tuo syynä etiketissä virnuilevan paholaisen omahyväiseen virneeseen.

Stone Imperial Russian Stout
Sysimusta, paksu olut kaatuu lasiin maltillisesti. Mokkaista ruskeaa vaahtoa muodostuu pinnalle paksulti. Tuoksu viettelevän tumma ja paahteinen. Paahteista mallasta, kahvia, suolaista salmiakkia, lakritsia, nahkaa ja katkeroa. Maku niin ikään herkullinen. Syvää paahdetta ja runsaan puoleista sitrushedelmäistä katkeroa, salmiakkia ja lakritsia. Tummaa suklaata, vaniljaa ja jonkin verran makeaa espressoa, hentoa maitomaista happamuutta. Jälkimaku pitkä, makuisa, paahteinen ja greippisen katkera. Suutuntuma suht paksu ja pehmyt. Hieno olut, siitä ei pääse mihinkään. 0,65l pullosta riittää nautintoa pitkäksi aikaa, mutta mikäs kiire oluen äärellä olisikaan. Mainiota!

Pisteet: 43/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti