torstai 7. maaliskuuta 2013

BrewDog Hardcore IPA


 • Tyyli: Imperial / Double IPA
 • Alk.%: 9.2
 • Panimo: BrewDog, Fraserburgh, Aberdeenshire, Skotlanti

Kyseinen olut on Hardcore IPAn kolmas reseptiversio ja omaan tietooni ainut, jota näistä olen yleensäkään maistanut. Tätä olen aiemminkin päässyt nauttimaan, oikeastaan melko useinkin sillä olut löytyy tasaisesti hyvien olutravintoloiden valikoimista. Edellinen arvio on vuoden 2011 syksyltä, jolloin antamani pisteet näyttävät olevan 38/50. HC IPAa oli tarjolla myös Alkon valikoimissa 2011-2012 kesien välisenä aikana, joten tuolloinen olut on mitä ilmeisimmin ollut Alkon valikoimista. Oluella on vyöllään mm. ensimmäinen sija vuoden 2010 World Beer Cupista Imperial IPA-sarjassa.

Brew Dogin verkkosivut kehuvat oluen sisältävän enemmän humalaa ja olevan katkerampi kuin yksikään Britanniassa aiemmin valmistettu olut. Kuulostaa hyvältä ja siltä näyttää myös humalakattauskin: Centennial, Columbus, Simcoe - eli jenkkityylillä mennään. Olut on muuten humaloitu kahteen kertaan – ”Hopped to hell, then dry-hopped to hell too”. Katkeroita IBU-asteikolla vaatimattomat 150. Voisin veikata, että tätä nykyä pisteet ovat nousseet parin vuoden takaisesta, jolloin vielä opeteltiin vahvasti humaloitujen oluiden saloja. Katsotaan pitääkö kutina paikkansa.

BrewDog Hardcore IPA
Punertavan oranssi IPA komealla vaahdolla. Tuoksu on hurmaava: sitruksista ja männyn pihkaista katkeroa, eksoottista hedelmäisyyttä ja makeaa maltaisuutta. Kerta kaikkiaan kaunista. Maultaan tuoksun linjoilla, suuta supistavaa katkeroa, mallia sitrushedelmät ja männyn pihka. Lisäksi makeutta sekä karamellisesta maltaisuudesta että trooppisista hedelmistä. Etenkin maun loppu osa on suht makeaa, jälkimaku taas pitkä ja havuisen katkera, hieman greippisen hapan. Suutuntuma suhteellisen paksu, öljymäinen ja pehmeä. Runkoa ja makua riittää, humalointia unohtamatta. Eittämättä yksi lempioluistani, ei ehkä kaikkien mielestä paras DIPA, mutta ainakin itselleni kolahtaa ja kunnolla. Nice!

Pisteet: 41/50

2 kommenttia:

 1. Mullekkin tuo kolahtaa ja todella hyvin. Mielestäni tähän mennessä paras BrewDogin olut, jota olen maistellut. DIPA:t muutenkin ovat aina toimineet meikäläiselle. Oma top 1 olut on Nøgne Ø # 100. Tuota HC IPAa maistelin muutama viikko sitten Espoossa William K. Sellossa, josta HC löytyi hanasta. Loistava olut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kyllä hyvä olut, tykkään etenkin sen suutuntumasta kun joskus tulee vastaan rapsakasti humaloituja oluita, joissa tuntuma on ikävän vetinen ja mieleen tulee lähinnä humalamehu. Onneksi löytyy aika hyvin olutravintoloiden valikoimista. Olen melkoisesti IS ja porter-miehiä, mutta myös HC:n kaltaiset ovat kyllä korkealla listallani. Pidän myös Evil Twinin Yangista, joka pitäisi ottaa maistoon ja kerrankin verrata, kun muistikuvat molemmista tuoreet...

   Poista