keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Malmgård Proto #1

Tuoretta tavaraa!
Huomasin tuossa, että vaikka kuinka itse paasaan ja puhun suomalaisten pienpanimoiden tuotteiden puolesta, olen viime aikoina silti keskittynyt nautinto puolella ulkomaalaisiin tuotteisiin. Nyt tulikin oiva tilaisuus hieman kiillottaa parannella tuota tilastoa, kun Malmgårdin erikoishanaolut-ryhmän ensimmäinen tuotos saapui valikoitujen olutravintoloiden hanoihin. Erikoisella nimellä tunnettu Proto #1 on tyyliltään pale ale ja vitamiiniprosentti näyttää 5,3%. Katkero- ja aromihumalana on käytetty Cascadea, viimeinen silaus on aikaan saatu Columbus- ja Centennial-lajikkeita kuivahumaloinnissa käyttäen. Näin katkeropitoisuus nousee 55 EBUun. Tuote tuli siis tänään (20.3) myyntiin ja kävin omani nauttimassa Jyväskylän Old Brick's Innissä. Olut löytyy myös seinän takaa Harry'sin valikoimista. Brick'siin tätä saapui vain kuusi kegiä, joten halukkaiden kannattaa olla liikekannalla hyvissä ajoin. Olut mukaan, päivän lehti kainaloon ja hiljaiseen soppeen nautiskelemaan työpäivän päätteeksi. 

Malmgård Proto #1
Olut on kirkas, aprikoosin oranssi. Pintaan muodostuu parin sentin valkoinen, suhteellisen kestävä vaahto. Tuoksultaan keskirunsas, jopa hieman odotettua miedompi. Vaaleaa, makeaa maltaisuutta, ripaus kukkaista tunkkaisuutta. Humalointi suht mietona, sitrushedelmäisenä aromina, myös jokseenkin mäntyisen pihkaista tunnelmaa. Maultaan tämä taas on varsin voimakas, makua on siis runsaasti. Pääosin hyvin humalavoittoinen greippisen ja männikköisen katkeroarmeijan jyrätessä eteenpäin. Etenkin pitkä ja suhteellisen runsas jälkimaku on vahvasti greippisen katkeruuden ja karvauden hallussa, joka jättää suun melko kuivaksi. Makeahko mallasrunko on vahvimmillaan aivan maun ensiaskelilla, muuttuen toisella viidenneksellä ruohoisen ja hennon kukkaisen tunkkaisuuden kautta greippisen dominanssin tanssilattiaksi. Välissä vilkahtaa eksoottista hedelmäisyyttäkin, mutta tuo on hyvin pienessä roolissa, eikä sille varsinaista pelipaikkaa makustelun aikana löydy. Viimeistään katkeroiden saavuttaessa kurkunpään on sen peli pelattu. Tuota olisin voinut ottaa mukaan hieman enemmänkin.

Kuten baarimikkokin nuoremmalle kollegalleen tiskillä totesi, jopa IPAmaisia piirteitä Protosta löytyy. Katkeroita ja makua on suhteellisen paljon, mutta suutuntuman ohuus tekee kahden tyylin välille selkeän eron. Paksumpi runko tekisikin tästä - kirjaimellisesti - eri oluen. Tuomio oluelle on hieman kaksijakoinen, toisaalta tästä voi saada melko yksioikoisen kuvan, toisaalta kyseessä on ihailtava pale ale, jonka maussa eikä varsinkaan humaloinnissa ole säästelty. Tästä huolimatta yleisilme on varsin tasapainoinen ja mielestäni oikein laadukas. Jos jotain lähtisin muuttamaan, niin hitunen pehmeyttä makuun olisi paikallaan, mutta nämä ovat vain makuasioita. Tuomioni on: esimerkillisen maukas pale ale, joka osoittaa suurta rohkeutta kotimaiselta pienpanimolta. Vastaavia haasteita toivoisin enenevissä määrin. Suosittelen maistamaan, mikäli humala maistuu!

Pisteet: 38/50


2 kommenttia:

 1. Toinen tasapainoinen ja laadukas pale ale tulee Ahvenanmaalta Stallhagenin panimosta. Tämä todella raikkaan sitruksinen ja rennon bitterinen pale ale vie kielen mennessään! Toivottavasti arvostelet sen! Löytyy alkon tilausvalikoimasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Iiro!

   Tuota Stallhagenin Pale Alea ehdinkin jo jokin aika sitten maistelemaan, mutta omaan suuhun tuo ei oikein istunut - pohjatyö toki oli kunnossa, mutta tuota ei valitettavasti mielestäni oltu onnistuttu hyödyntämään juuri lainkaan. Tokihan pullokohtaisia eroja voi olla, toista en kuitenkaan ostamaan lähtenyt. :)

   http://olutkellari.blogspot.fi/2013/10/stallhagen-pale-ale.html

   Poista