keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

BrewDog Hoppy Christmas

  • Tyyli: India Pale Ale (IPA)
  • Alk.%: 7,2
  • Panimo: BrewDog, Fraserburgh, Aberdeenshire, Skotlanti


Tiedän kyllä, että joulusta on jo hetki aikaa ja ennen seuraavaa on vielä juhannuskin välissä. Nostin skottipanimon ”jouluoluen” esille paristakin syystä. Tietenkin se päällimmäisin lienee se, että vielä yksi pullo tätä herkkua kaapista löytyi. Parin kappalein tätä tuli sesongin aikana maisteltua, mutta arvio jäi siinä tohinassa kirjoittamatta. Sen verta hyvässä kunnossa pullo vielä oli, että päätin laittaa jutun ihan tänne luettavaksi, vaikkei alun perin tarkoitus ollutkaan. Jouluisesta nimestään huolimatta sopii loistavasti lämpenevään kevät säähän!

Eli Alkon jouluolut-valikoiman tuote vuodelta 2012. Tyyliltään aina maistuva IPA, herättää mielenkiintoni yleensä poikkeuksetta. Myös oluessa käytetty Simcoe-humala on yksi suosikkilajikkeistani ja BrewDogin pojat eivät tunnetusti katkeroissa säästele. Mäntyistä ja hedelmäistä menoa luvassa! Miksei se muka sopisi orastavaan terassikeliin?

BrewDog Hoppy Christmas
BrewDogin jouluolut on kuparin oranssi, kauniisti vaahtoava juoma, jonka valkoinen vaahto on melko pitkäikäinen. Tuoksu vahvan humaloitu, sitrushedelmäistä ja mäntyistä katkeroa on runsaasti. Mallaspohja on jokseenkin makea, mukana myös eksoottista hedelmäisyyttä tyyliin mango, ananas, aprikoosi, papaija jne. Hitunen mansikkaista marjaisuutta. Kerrassaan herkullinen soppa siis. Myös maku on yhtä humalaista ja hedelmäistä sinfoniaa. Humalointi on voimakasta, muttei päälle käyvää. Sitrushedelmäistä, männynpihkaista katkeroa tahdittaa eksoottinen hedelmäisyys joka on tuoretta ja raikasta. Hedelmäisyys myös pehmentää runsaan humaloinnin terävimpiä särmiä, niitä kuitenkaan kokonaan peittämättä. Jotenkin ne kuitenkin pelaavat hemmetin nätisti yhteen. Makeahkoa maltaisuutta on taustalla, myös keksiä. Trooppinen, hieman makean puoleinen hedelmäkeitto. Suutuntumaltaan keskipaksu, ehkä hieman tuhdimpikin. Hiilihappoja on sopivasti, ei liian pirskahteleva. Hieno, voimakas ja hieman makea IPA, joka ei silti hypi silmille. Tasapainoinen ja runsas, pidän oikein paljon. Jouluisuus jää tosin etiketin ja nimen varaan, ehkä parempi niin. Eli vaikka pitkällä keväässä jo mennään, toimii tämä jouluolut vielä vallan mainiosti. Pari kuukautta eivät ole tehneet maulle hallaa, vaikkei samasta tuoreudesta voidakaan enää puhua. Edelleen maistuu loistavasti.

Pisteet: 38/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti