sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Hornbeer Ras (Grisk Light)

  • Tyyli: Golden / Blond Ale
  • Alk.%: 3,2
  • Panimo: Hornbeer, Kirke Hyllinge, Tanska

Sitten olisi vuorossa lasillinen lounasolutta – frokostølleniä, jollaiseksi tanskalaispanimo Ras-oluttaan nimittää. Ras on vaalea ja vahvuudeltaan varsin maltillinen ale olut (3,2%), blond ale. Käsittääkseni kyseessä on suhteellisen uusi tuote, mahdollisesti alkuvuoden tuotoksia. Ainakaan panimon kotisivut eivät ko. olutta esittelyaineistoonsa listaa, joten mututuntumassa saattaa olla jotain perääkin. Ras on valmistettu lager- sekä karamellimaltaista ja sen katkerot ovat peräisin amerikkalaisesta Cascade-humalasta.

Olut ahneudesta.
Tarina oluen taustalla on kiehtova ja surullinen esimerkki ihmismielen huonoista puolista. Olut on saanut nimensä panimomestarin isoisän, Rasmuksen mukaan. Isoisä oli pienviljelijä, jonka kunniaksi myös pullon etikettiä komistaa maalaishenkinen piirros sarkaa kyntävästä maanviljelijästä. Lisänimi ”Grisk Light” viittaa sekä panimon toisen tuotteen, Griskin (tansk. ahne) taustoihin että Rasmuksen taloudellisiin vaikeuksiin. 30-luvulla viljelijöillä oli tiukkaa, mutta Rasmus vaimoineen sai rahaa hieman säästöönkin. Pankki kuitenkin hoiti säästöasiat leväperäisesti ja Rasmuksen mielestä pankki oli toiminnassaan ahne. Hän ei koskaan antanut tuota anteeksi. ”Alkuperäinen” Grisk-olut onkin omistettu pankki- ja bisness-sektorin ahneudelle sekä vilunkipelille, joten Grisk Light-lisänimi soveltuu loistavasti Rassin tapaukseen.

Hornbeer Ras (Grisk Light)
Auringonlaskun oranssi, komeasti vaahtoava tanskalainen. Tuoksussa keskivahvan oloinen humalointi on melko hyvin esillä. Saippuaista, sitruksista aromia siitä ainakin löytyy. Muutoin makean maltainen, hennosti kukkainen tuoksu, jossa on myös hentoa, vaaleaa hedelmäisyyttä. Ihan mukava näinkin kevyelle tuotokselle. Mausta löytyy mukavasti greippistä katkeroa, joka voimistuu pitkää ja katkeraa jälkimakua kohden, josta löytyy myös hieman hiivaista mausteisuutta. Alkuvaiheilla humaloinnissa on myös mäntyistä otetta. Vaalea, hieman makeakin mallaspohja on melko ohutta, mutta selkeästi tunnistettavissa läpi maun, myös kukkaisuutta ja hedelmää löytyy jonkin verran. Katkerot tätä hallitsevat rungon jäädessä hieman valjuksi. Muutoin makupaletti elää aina laimeasta yllättävänkin runsaaseen. Yleisilme katkeroiden makuisuudesta huolimatta hivenen hailakka, mutta täytyy muistaa kyseessä olevan melko kevyt tuotos. Ei hassumpi olut olosuhteisiin nähden, makua kuitenkin löytyy ohuesta paketista ihan sopivasti. Kesäjuomaksi omimmillaan. Lyhyesti kuvattuna: mukavan rapsakka, kevyt blond ale Tanskasta.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti