keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Nøgne Ø / Bridge Road India SaisonKesäillan valssi...
Viime viikolla Alkon valikoimiin saapui kaksi uutuutta vuonojen maasta, joista ensimmäisenä maistelin aiemmin tapaamattoman India Saisonin. Molemmat uutuudethan ovat luonnollisesti grimstadilaisen laatupanimo Nøgne Ø:n tuotoksia, joista tämä lasiini kaatunut on laajemmassa levikissä monopolin myymälöissä kautta maan. Toinen uutuus on Two Captains Double IPA, jota olen jo aiemmin hanasta nauttinut. Tuotakin nappasin parempaan talteen, sillä sitä saatiin valikoimiin vain 3240-pullon erä, eikä sen levikistä oletusarvoisesti yhtä laajaa varmastikaan tule. India Saison kuulostaa jo lähtökohdiltaan mielenkiintoiselta, sillä se on nimestä ja spekseistä päätellen hauska sekoitus runsaasti humaloitua india pale alea ja perinteistä belgialaista vaaleaa pintahiivaolutta, saisonia, joka on jo itsessäänkin loistava kesäjuoma. Olut on valmistettu harvinaiseksikin luonnehdittavassa yhteistyössä australialaisen pienpanimo Bridge Roadin kanssa, joka sijaitsee suuren saaren kaakkoisosassa, Melbournen ja Canberran välissä. Välimatka on pitkä, mutta yhteistyö rautaa. Kaksikolla on vyöllään myös toinen mielenkiintoinen yhteistyöolut.

Mannerten välistä yhteistyötä!
India Saison on valmistettu norjalaiseen lähdeveteen belgialaisia vehnä- ja pilsner-maltaita sekä saman maan hiivaa käyttäen ja sen humalointi on saatu aikaan australialaisilla Galaxy- sekä Stella-lajikkeilla. Rajoja ylittävää toimintaa myös siinä muodossa. Saisonit kuuluvat kesään, mutta niiden saatavuus on suhteellisen heikkoa – Suomessa siis. Periaatteessa hyviä saisoneita voisi löytyä myös maitokauppojen hyllyistä, sillä oluttyylinä se ei yleensä ole kovinkaan vahvaa – yleensä pyöritään siinä 5-6%:n hujakoilla, mutta myös tuon meikäläisittäin maagisen 4,7%:n alta löytyy jonkin verran tarjontaa. Yksittäisiä tuotteita saattaakin välillä näkyä, mutta runsaammin saisi olla tarjolla. Myös IPOja kaipailisin laajemmin saataville, kuten tuossa känkkäränkkä-päivänä West Coast IPAn yhteydessä mainitsinkin. Nyt kysyntään on siis vastattu kahdelta rintamalta – samassa paketissa. Käytännössähän tämä on tyypiltään runsaammin humaloitu, hieman vahvempi saison. Mielenkiintoiselta vaikuttaa ja pakkohan se on myöntää, että harvoin tämä norjalaispanimo on epäonnistunut – liekkö koskaan…?

Nøgne Ø / Bridge Road India Saison
India Saison on kullankeltainen, kesäillan oranssilla auringonlaskulla terästetty samea ja äärimmäisen kauniisti vaahtoava olut. Myös tuoksu sopii kesäiltaan. Voimakkaan sitruksisen ja havuisen katkeruuden joukosta nousee tuttua saisonmaista mausteisuutta sekä eksoottista hedelmäisyyttä. Myös vaalea maltaisuus on hyvin tukemassa kokonaisuutta, hiivaa ja ripaus ylikypsää kukkaisuutta – vain hienoisena mausteena. Moniulotteinen, runsas ja herkullinen kokonaisuus. Makumaailma on tuoksua kuivakampi ja jopa rapsakampi. Eksoottinen hedelmäisyys on siirtynyt sivummalle mausteisen hiivaisuuden noustua vahvemmalti esille. Humalointi tuntuu edelleen runsaana ja voimakkaana, makua mausteisuuden kanssa hallitsevana tukipilarina. Se on tyyliltään tuoksussa mainitun sitruksista ja havuista sekoitusta, hapanta ja terävää. Yleiskuvaa reunustaa tallimainen, hieman kukkaisiakin piirteitä ilmeisesti hiivasta nostava tunkkaisuus, joka sopii makuun kuin nenä päähän. Taaemmalla kulkeva mallaspohja huokuu keskirunsasta makeutta, ehkä jopa toffeista tuntua ja hieman suurimpia särmiä hiovaa pehmeyttä. Jälkimaku noudattaa aiemmin määriteltyä linjaa, hieman jopa voimakkaampana. Katkerot ja mausteisuus kuivattavat suuta ja hidastavat oleellisesti nautiskelun tahtia pitkittäen sitä pidemmälle iltaan. Kerrassaan loistavaa! Tuntumaltaan keskitäyteläinen, ehkä hieman ylikin, ei oikeastaan valittamista sen suhteen sillä tarvittava keveys on edelleen läsnä. Sopivasti asetellut hiilihapot hieman raikastavat tunnelmaa, muutoinkin melko tasapainoinen paketti, ehkä. India-lisäys nimeen ei jää epäselväksi missään vaiheessa. Alusta loppuun tasapainoista IPA-saison sekoitusta. Todellinen kesäjuoma, siitä ei ole epäilystäkään. Janoon tätä ei tosin kannata nauttia. Saisonin ja runsaampien katkeroiden ystäville ja kannattaahan tätä muidenkin kokeilla.

Pisteet: 40/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti