- Tyyli: Aromatisoitu olut (tyrnimaustettu "belgi-IPA")
- Alk.%: 6,3
- Panimo: Rekolan Panimo, Mäntsälä, Suomi / Panimo Hiisi, Jyväskylä, Suomi
Luontoa lähelle Belgian ja Amerikan kautta. |
Tosiaan,
vajaa viikko sitten sain käsiini valkoisen paperikassin, johon oli niitattu
kylkeen Hiisi Panimon terveiset. Kassin sisältö oli mieluisa, sillä se käsitti
kaksi melko ainutlaatuista ”olutnäytettä”. Aiemmin en olekaan saanut käsiini
etiketittömiä pulloja, joten uusien asioiden äärellä jälleen oltiin.
Valitettavasti juhannuksen ympärille mahtui monenlaista hässäkkää ja oluet
joutuivat malttamattomina odottelemaan jääkaapin viileydessä, jossa ne näillä
helteillä varmasti mielellään aikaansa viettivätkin. Tänään blogin kävijämäärä
ylitti 20.000:n rajan, joten sen kunniaksi istahdin takapihan Biergartenin
helteeseen tutkailemaan toista ”näytettä”.
Kyseessähän
on siis kahden kotimaisen pienpanimon yhteistyöolut, josta on huhuja virinnyt
jo jonkin aikaa. Itsekin olen tuon ehtinyt aiemmassa kirjoituksessani
mainitsemaan. Mäntsäläinen Rekolan Panimo ja Jyväskylän Panimoyhtiö Hiisi löivät
viisaat päänsä yhteen innovatiivisen oluen puolesta. Tuloksena syntyi tyrnillä
maustettu Belgi IPA, joka pienen pohdinnan jälkeen kuulostaa melko
mielenkiintoiselta kokeilulta. Tällä viikolla olut onkin sitten alkanut levitä
maamme hyvin varustettuihin olutravintoloihin, kuulemani mukaan lähinnä
hanatavarana. Tarkemman levikin ja tilanteen voi käydä tarkastamassa Hiisin näppärästä
Facebook-sovelluksesta. Samalta sivulta selviää myös oluen vahvuus (6,3%) sekä
kohtalaisen vahvat katkerotkin (45+ EBU).
Kaksi kotia... |
Oluen
nimeksi päätyi siis Kaksi kotia, jonka kaksoismerkityksestä kerroinkin jo
aiemmin. Nimihän viittaa olutta yhteistyössä valmistaneiden kahden panimon
majapaikkoihin eli sen kahteen kotiin. Lisäksi se viittaa oluen valmistuksessa
käytetyn tyrnin ominaisuuksiin. Tyrnipensashan on siis dieekkinen
eli kaksi kotinen kasvi, jossa lisääntymiseen tarvittavat hede- ja
emikukat ovat eri yksilöissä. Pensaita on siis uros- ja naaraspuolisia, eivätkä
ne pölyty ilman molempien läsnäoloa. Syvällistä nimeämistä, ei voi kuin
arvostaa. Oluen vaiheista kiinnostuneilla pitää vinkata, että Smetana-blogisti
oli paikan päällä seuraamassa oluen valmistusta. Juttua tapahtumasta löytyy
siis suoraan pelipaikalta!
Kassin
toinen olut oli muuten Hiisi Panimo Milk Stout-prototyyppi, jonka korkkaamista
odottelen hieman viileämmille keleille. Tuostakin on tarjolla sitten
jonkinlaista, hieman kevyempää raportointia myöhemmin. Hienoa kuulla, että
täälläkin päässä hommat etenevät! Mutta nyt tyrnit pakkasesta ja oluen äärelle…
Rekola & Hiisi - Kaksi Kotia |
Rehellisen
ruskea, tasainen ja läpitunkematon ulkomuoto saa kruunukseen melko ohuenlaisen
vaahtokerroksen. Jollain tapaa rauhoittava näky tuo on. Tuoksu vie alkuun
Belgiaan. Tästä kielii tummahko, karamellinen maltaisuus ja tummemmille
belgeille tuttu, tummahko ja hitusen ylikypsäkin hedelmäisyys – banaani etunenässä
tällä kertaa. Makeus, joka ei suinkaan ole läpi tunkevaa, saa seurakseen
ilmeisesti hiivasta peräisin olevaa mausteisuutta, joka antaa tuoksulle hieman
kuivuuttakin vastapainoksi. Tyrni on voimakkaimmillaan avaussihahduksessa,
mutta kyllä sen pystyy poimimaan myös matkan varrelta, lähinnä hienoisena
happamuutena sivulta. IPA-puoli on alkuun hieman piilossa, vaikkakin
sitrushedelmäistä, mäntyistä, ehkä ruohoistakin aromia on alta kaivettavissa.
Belgia jyrää, mutta ajan kuluessa Amerikka nousee vastarintaan. Kokonaisuutena
tuoksu on mukavan monipuolinen eikä siitä syvyyttäkään uuvu, joten melko
tasapainoiseksi sitä voisi luonnehtia. Houkutteleva kokonaisuus, joten
hypätäänpä maun kimppuun.
Makupuoli
hieman ravistelee ”pehmeiden belgien” metsästäjän maailman katsomusta – ihan hyvällä
asialla siis ollaan. Katkerot tuntuvat Belgia-väritteisen makukirjon läpi
tehokkaasti, mutta kokonaisuus on ihailtavan hyvin tasapainossa – katkero voittoisesti
tässä tosin mennään. Maku ei siis ole aivan tuoksun mittakaavassa makea, mutta
tuota karamellisuutta ainakin löytyy kivasti, ylikypsä hedelmäpuoli on taipunut
kuivattuun suuntaan makeuden kustannuksella, antaen hieman vapauksia (leivonta)mausteisuudellekin.
Oikeastaan mausteiden kuivuus pelaa aika taitavasti yhteen humaloinnin kanssa,
joka saattaakin luoda maustepuolesta todellista tujumman mielikuvan.
Humaloinnista lyötyy tuoreen greippistä katkeruutta, mutta myös pehmentävää
mäntyisyyttä – jos sitä pehmentäväksi voikaan sanoa. Katkera meno jatkuu
pitkälle jälkimakuun saakka, josta ponnistaa myös marjaisaa happamuutta esille,
melko vahvasti ”tyrnimäiseen” tapaan. Sieltä se siis löytyy. Tiedättehän sen
tunteen minkä tuo kirpakka marja jättää suuhun nielaistaessa? Juuri tuota on
tarjolla maun loppuvaihelta lähtien. Suht vahvan humaloinnin kanssa tuosta
kietoutuu ehkä jopa haastavakin verho, jonka purkamiseen ja siihen totutteluun
meni itseltäni hieman aikaa. Jossain määrin tässä on kokonaisuutena paljon
samaa, kuin vahvemmin humaloiduissa vehnäbockeissa, mutta eroja niihinkin
löytyy – tämä on reilusti monipuolisempi.
Suutuntuma
olisi voinut olla hieman tuhdimpi, se olisi tehnyt ihmeitä katkeroiden ja
mausteiden kanssa. Hiilihapot ovat kohdillaan ja onhan tämä yllättävänkin
tasapainoinen keitos spekseihin nähden. Laadukas taidonnäyte eri vaikutteiden
yhdistelystä. En silti ihmettelisi mikäli tässä olisi jonkun makuun vähän
liikaakin kaikkea. Mutta… kyllähän tätä mielellään nautiskelee. Useampi tovi ihmetellessä
vierähtikin ja maun monipuolisuus tuli ajan myötä varsin hyvin selville. Maku
kehittyy jatkuvasti ja tuo tyrni tuntuu jotenkin sekoittavan ajatuksia varsin
tehokkaasti nautiskelun kuluessa. Mahtava idea tuoda se mukaan olueen! Ei siis
missään nimessä helppo olut, vaan sopivassa suhteessa antoisa ja haastava.
Uskoisin tämän jakavan mielipiteet melko tehokkaasti, mutta itselleni se toimi
hyvin, vaikkei tuo Belgian puoli sitä suosikkiani edustakaan. Käykää toki
testaamassa tätä ennakkoluulottomasti kehitettyä yhteistyöolutta. Uskoisin
kaikkien löytävän siitä jotain omaa, mutta myös vierastakin.
Pisteet:
36/50
No niin, nyt
on saatu tutkimusmatka päätökseen ja ensi alkuun on pakko kehua oluen
terveysvaikutuksia. Tyrniä metsästäessäni nautiskelin kourallisen ihan oikeita
tyrnimarjoja suoraan pakkasesta, eli superfood-kiintiö taitaa olla hetkeksi
täytetty. Loppuunsa melko selkeästi tuo marjan vaikutus oli tuolta
löydettävissä vaikkei suoranaisesti makuna läsnä ollutkaan. Se on se
ainutlaatuinen tuntuma, jonka se jättää suuhun. Todella, todella kutkuttavan
hämmentävä olutkokemus. Järkevämmän ja ennenkaikkea selkeämmän arvion antaminen
todennäköisesti vaatisi uusinta maiston, sillä maku tarjosi joka siemauksella
jotain uutta.
Avain terveelliseen ruokavalioon Kahdesta kodista? |
Tästä on
niin Hiisin kuin Rekolankin hyvä jatkaa, helposti kitattavaa peruskuraa on tämä
maa pullollaan, tarvitaan juuri tämänkaltaisia yksilöllisiä oluita lisää!
Yhteistyölle näyttäisi myös olevan tilausta, toivottavasti tämä ei jää
ainutkertaiseksi projektiksi…
Olutkellari
vetäytyy kellarin viileyteen odottelemaan viileämpiä säitä ja mahdollisesti
ukkosmyrskyä, jonka turvin voisi nautiskella Hiisi Panimon Milk
Stout-prototyypin… Sitä odotellessa, kippis!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti