sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Kesä saapui Palokkaan – paikallisolutta, tapahtumaa ja yhteistyötä



Palokka piipahti Rekolassa ja ihan työasioissa.
Uusin Palokka-olut tuli siis maistettua ja riittipä sitä ihan varastoon saakka. Mäkelän Mikon kanssa on tuossa tullut ajatuksia vaihdettua aiheen tiimoilta ja paikallisoluen takapiruna hän onkin ilmaissut tyytyväisyytensä niin oluen makuun kuin sen kysyntäänkin. Pullomäärällisesti Savuhumalan myynti on vastannut edellisen Palokan, Savukatajaportterin menekkiä, mutta pitääkin muistaa pakkauskoon olevan edellisiä eriä suurempi. Litramääräisesti mitattuna paikallisoluen kesäpainos onkin ollut ennen näkemättömän kysyttyä. Viimeinen täydennyserä saapui perjantaina iltapäivällä ja tavaraa uskotaan riittävän vielä juhannusviikolle, sillä kokonaissatsin koko on noin kolminkertainen verrattuna tuohon kolmanteen Palokkaan – litroissa mitattuna siis. Olutkellarin arvio Savuhumalasta löytyy täältä.

Kesäisen Palokka-katsauksen ensimmäisessä osassa mainitsinkin tulevasta kotiolutkilpailusta ja sen yhteydessä Jyväskylän omista olutfestivaaleista – Oluton Festareista. Nyt tästäkin tapahtumasta on hieman lisää kerrottavaa ja mukavaa kerrottavaa onkin. Oluten Festarit ovat osa Jyväskylässä pidettävää Käsityöolutviikkoa, jonka aikana paikallisissa olutravintoloissa on aiheeseen liittyviä tapahtumia. Lisäksi tarjolla on laaja kattaus kotimaisia käsityöoluita ja mahdollisesti myös omatuonti-tavaraa. Käsityöolutviikko ajoittuu 16.-22.9. välisellä ajalle ja se huipentuu viikonloppuna Veturitalleilla järjestettäviin Oluton Festareihin. Myös kotiolutkilpailu Taiston finaali pidetään tuossa yhteydessä, jolloin kruunataan Reservin Olutmestari. Lopputapahtumassa on tarjolla ruokaa ja musiikkia, juomapuolta unohtamatta. Olut tarjonnassa pyritäänkin keskittymään kaikkein pienimpiin kotimaisiin panimoihin, isompia otetaan mukaan sitten sitä mukaa kun tilaa riittää. Tarkoituksena onkin olla hieman poikkeava, pienempi tapahtuma eli sopivaa vastapainoa suuremmille olutmessuille – oluttapahtumien kapinallinen. Itse viikolla on tarjolla tapahtumaa sekä opiskelijoille, tavallisella kansalle kuin myös olutharrastajille – jokaiselle jotakin. Tämähän kuulostaa hienolta!

Suomalaista yhteistyötä!
Sokerina pohjalla kerrotakoon vielä mielenkiintoinen uutinen pienpanimoiden yhteistyörintamalta. Tarkkaavaisimmat varmaan huomasivat Rekolan Panimon Facebook-kanavalta maininnan yhteistyöoluesta. Myös panimoiden Twitter on käynyt kuumana ja paljastavia kuvia panohommista on julkaistu. Kyseessä on siis Hiisi Panimon ja mainitun Rekolan Panimon yhdessä juonima olut, joka tuossa keväällä meininkejä tiedustellessani oli vielä vähän ”hys-hys”-hommia. Julkaisun lähestyessä myös oluen speksejä on hieman valotettu suurelle yleisölle ja täytyy sanoa, että melkoisen poikkevasta oluesta on kysymys. Oluen nimeksi on muotoutunut ”Kaksi Kotia”, jolla on niin sanottu kaksoismerkitys. Nimihän viittaa olutta yhteistyössä tehneiden panimoiden toimipaikkoihin eli sillä niin sanotusti kaksi kotia, toinen Keski-Suomessa, toinen Mäntsälässä. Tyyliltään se on mielenkiintoinen Belgi-IPA, jonka alkoholiprosentti asettunee hieman kuuden yläpuolelle (>6%). Tarkempia mittauksia ei vielä ole suoritettu, mutta joka tapauksessa maitokauppamyyntiin siitä ei siis ole. Olut tuleekin tarjolle valikoituhin olutravintoloihin ja se on pääosin kegi-tavaraa, aivan pieni osa saattaa päätyä myös pulloon. Levikistä ei vielä tarkempaa infoa ole saatavilla, mutta Mikko vihjaisi ainakin Jyväskylä-Helsinki-Tampere-Turku nelikon saavan osansa, kysyntää on ollut myös muualtakin. Jyväskylässä ainakin Harry’s tulee tätä herkkua tarjoilemaan, mutta tarkennoksia saadaan sitten viimeistään oluen mukana.

Superfoodia tuopissasi?
Niin, se kaksoismerkitys. Belgi-IPAhan itsessään on mielenkiintoinen oluttyyli Suomen oloihin, mutta Kaksi Kotia tuo siihen myös ripauksen kotimaisuutta. Eurooppalaisilla ja amerikkalasilla lajikkeilla humaloituun olueen on nimittäin lisätty myös tyrnimarjoja, jotka antavat sille väriä ja tyrnille ominaista happamuutta. Pirteä ja hapan makuelämys on siis varmasti tulossa. Tyrnipensas on dieekkinen eli kaksi kotinen kasvi, jossa lisääntymiseen tarvittavat hede- ja emikukat ovat eri yksilöissä. Pensaita on siis uros- ja naaraspuolisia, eivätkä ne pölyty ilman molempien läsnäoloa. Mielenkiintoiselta kuulostaa ja Avaran luonnon tehokatsojana tämä nimen tarina kuulostaa oikein kiehtovalta!

Sellaista menoa on siis luvassa tälle kesälle ja eihän tässä voi kuin mielenkiinnolla jäädä odottelemaan tulevaa! Nautiskellaan kesästä ja annetaan ahkerien pienpanimoiden helliä makunystyröitämme. Kaikin puolin antoisaa kesää – kuulostellaan mitä tuleman pitää… Kippis!

J-P

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti