keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Kevyempää kesäolutta Tanskasta...!


Mikkeller Drink’in the Sun 12
  • Tyyli: Vähäalkoholinen olut (vehnäale)
  • Alk.%: 1,9
  • Panimo: Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
  • Pantu: De Proefbrouwerij, Lochristi - Hijfte, Belgia
Mikkeller Drink’in the Sun 13
  • Tyyli: Vähäalkoholinen olut (vehnäale)
  • Alk.%: 1,4
  • Panimo: Mikkeller, Kööpenhamina, Tanska
  • Pantu: De Proefbrouwerij, Lochristi - Hijfte, Belgia 

Mikkellerin "kevyt" kaksikko.
Juhannuksen alla ostoskoriini tarttui olutvalikoimiemme kevyempää kalustoa joista Hornbeerin Ras’sin arvostelu on jo luettavissa blogissa. Seuraava kaksikko painii kuitenkin aivan omassa luokassaan, kun puhutaan ”low alcohol” oluista – mielenkiintoisessa mielessä. Nimeltä mainitsematon virkamies olisi varmasti tyytyväinen valintoihini, sillä kyseisten oluiden alkoholipitoisuudet ovat vain 1,9% ja 1,4%... Toisaalta jollain taholla saatetaan oudoksua niiden sisältämää maun runsautta, joka ei kuulemma sovi olueen. Mutta tästä ”arvoituksesta” sitten eteenpäin. Kyseessähän on siis tanskalaisen Mikkellerin Drink’in The Sun-oluet – tuore, tämän kesän tuotos sekä viime vuodelta hyllyihin jäänyt Drink’in The Sun 12.

Otin siis kaksikon ”vastakkain” vaikka tuoreemmalla onkin melkoinen etulyöntiasema vuotta lyhyemmän ikänsä puolesta. No vertailuhan on aina kivaa, joten mikäpäs tässä maistellessa. Alun perin idea oli siis tutustua kaksikkoon rinnakkain, mutta suunnitelmat hieman pyhien aikana elivät, joten päivän välillä tuo maistelu sitten lopulta tapahtui. Ei siinä mitään, vertailu nyt vähän jäi mutta saahan näistä kirjoitella muutenkin.

Molemmat oluet (Drink’in the Sun 12 ja -13) on pantu Belgiassa De Proefbrouwerij’n panimolla ja kumpaisenkin tyylisuunnaksi on ilmoitettu jenkkityylinen vehnä ale. 2012 versio on näistä se vahvempi, eli 1,9-prosenttinen, eli täksi kesäksi on puoli prosenttia napattu pois. Kovin on kevyttä, mutta varmasti nautinnollista. Nopealla vilkaisulla pullojen sisällön pitäisi melko hyvin vastata toisiaan raaka-aineiden suhteen, sillä ainakin listaus on täysin identtinen. Mallaspuolesta huolehtii pale, vehnä ja cara-red –maltaat, humalapuolesta taas Amarillo- ja Tettnanger-lajikkeet. Loppusilauksen antaa pullotettu auringonpaiste – jännä olisi tietää kuinka tuota on korkin alle saatu.

Ensimmäisenä kaadoin lasiini Drink’in The Sun 12:n, joka on siis jo ns. vanha tuttu. Katsotaan siis mitä kaksikosta pidin. 

Mikkeller Drink’in The Sun 12:

Mikkeller Drink’in The Sun 12
Tummahkon keltainen, samea ja kevyesti vaahtoava olut. Ihan näppärä ja kauniin näköinen. Vuosi sitten tunnistin tuoksusta trooppista hedelmäisyyttä ja on sitä edelleenkin läsnä - hitusen kevyempänä tosin. Humalointi ei ole oikeastaan kadonnut minnekään, se hallinnoikin tuoksua vahvasti. Greippistä, hieman ehkä sitruksistakin sekä mäntyistä aromia, vaaleaa, kevyttä sekä makeaa vehnäisyyttä, happamalla otteella. Mukavan selkeä ja houkutteleva – ohuus tosin paistaa hieman läpi, mutta todella hieno suoritus tähän vahvuuteen!

Maultaan varsin odotetun kaltainen. Vahvan humaloitu makumaailma kevyellä, hieman makealla ja vaalealla mallaspohjalla, josta löytyy vehnäistä happamuutta. Hitunen ruohoa ja ehkä hedelmiäkin. Humalointi melko katkeraa, greippiä, mäntyä ja niin edespäin. Makua suhteellisen runsaasti mutta suht ohut runko onnistuu kannattelemaan sitä yllättävän hyvin. Tokihan humalamehuosastoon tämä napsahtaa, mutta ei ollenkaan pahasti. Katkerot kannattelevat jälkimaun melko pitkälle, vieläpä suhteellisen voimakkaana. Oivallinen kesäjuoma, vaikka hieman paras terä lienee jo kadonnutkin, hienoista tunkkaisuutta on läsnä, mutta mielestäni se vain tuo rodukkuutta tähän keitokseen. Ei hassumpaa, näitä juo mielellään.

Eli ihan näppärässä kunnossa tuo vielä vuoden jäljiltä oli. Kuulemani mukaan viime syksynä Suomeen saapunut satsi on kokonaisuudessaan samaa erää, eli kaikki myynnissä olevat ja olleet pullot ovat peräisin samalta päivämäärältä. Tästä ei virallista vahvistusta ole, mutta näin me olutvastaavan kanssa pohdiskelimme hyllyn äärellä.

Sitten pienen ”lepoajan” jälkeen tuoretta tavaraa testiin...
Mikkeller Drink’in the Sun 13:

Mikkeller Drink’in the Sun 13
Tasaisen samea, melko kauniskin ulkomuoto tällä oluella. Väri asettuu sinne aprikoosin kellertävyyden suunnalle, hieman haaleana tosin. Tuoksu on raikas, hyvin humalapainotteinen mutta vaaleaa, vehnäistä happamuuttakin löytyy. Humaloinnissa päällimmäisenä mäntyistä, jokseenkin saippuaista aromia, myös eksoottista hedelmää ja sitrusta löytyy. ”Oluenomaisuus” on kuitenkin vähän hakusessa, janojuoma linjalla tässä pitkälti mennään, raikas ja virkistävä joka tapauksessa. 

Myös makupuoli jättää naamaa hieman kysymysmerkille sanan ”olut” kohdalla. Toisaalta virvoitusjuomille ominainen makeus ja tästä löytyvä vehnämaltaan tuoma happamuus pitävät tulkinnan mallasjuoma-ryhmässä. Humalointi on edelleen vahva osa kokonaisuutta ja pitkälti tuoksun ominaisuuksin ollaankin liikenteessä. Mäntyä, saippuaa ja kevyttä greippisyyttä. Läsnä on myös ilmeisesti hiivasta nousevaa mausteisuuttakin, noin niin kuin tunnelman luojana. Myös tässä tapauksessa humalointi kantaa jälkimakua melko pitkälle, yllättävän voimakkaanakin. Melkoinen humalamehuhan tämä on, viime vuotista vahvemmin. Virkistysjuoma-mielessä hauska kokeilu, olueksi hieman outokin. Kyllä tuo puolen prosentin pois nappaaminen tässä tuntuu selkeästi jo maun puolella, tuntumasta puhumattakaan. Hakkaa silti Radlerin 100-0! Eikä tämä nyt huono ollut, ehkä hämmentävä..?

Pisteet: 
  • Mikkeller Drink’in the Sun 12: 31/50
  • Mikkeller Drink’in the Sun 13: 30/50
Eli viime vuoden tuotos vei niukasti pisteen erolla. Rinnakkain vertailtuna voisin veikata eron olevan hieman tuota suurempi, mutta molemmista löytyi ihan hyvinä asioita. Pistesaaliit ovatkin suhteellisen korkeat näin kevyille oluille, ehkä päällä olevat helteetkin nostavat niiden arvostusta janojuomina. Makua näistä löytyy kumpaisestakin hienosti, samoin piristävää vaikutusta mutta etenkin tämä tuoreempi tapaus on olut-kriteerein melko rajatapaus. Kannattaa toki testata, ei tässä pahasti metsään voi mennä. Itse saattaisin silti kääntyä viime vuotisen puoleen, mikäli tuota vielä hyllystä yhytät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti