sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Nøgne Ø Two Captains Double IPA

  • Tyyli: Imperial / Double IPA
  • Alk.%: 8,5
  • Panimo: Nøgne Ø, Grimstad, Norja

Tällä kertaa lasissa toinen norjalaispanimo Nøgne Ø:n kesäuutuuksista Alkon valikoimissa. Onhan tuo jo hetken siellä ehtinyt viipymäänkin ja pari kappaletta tätä tulikin heti tuoreeltaan kotia hommattua, korkkaus on tosin ehtinyt venymään. Two Captains Double IPAa tuli hyllyihin 3240-pullon pienerä, mutta melkoisen korkea hinta (9,25€/0,5l) pitänee sen suhteellisen pitkään saatavilla. Aiemmin olen ko. tuotetta päässyt hanasta maistamaan ja tuolloin se kyllä toimi loistavasti. Siksipä rohkenen useamman pullon sitä talteen hamstrata. 

Kotioluesta olutharrastajien suosioon...
Two Captainin tarina on mielenkiintoinen. Se on alun perin norjalaisen kotiolutharrastaja Jan Halvor Fjeldin aikaansaannos, jolla hän voitti vuonna 2010 Norjan kotiolutmestaruuden. Voiton johdosta hän pääsi tekemään suuremman keiton juurikin Nøgnen laitteistolla ja olut onkin siitä lähtien ollut hyvässä levikissä. Se on mm. sijoittunut kolmanneksi The Australian International Beer Awardseilla (AIBA) vuonna 2011. Vähän samaa ideaahan on lähdetty toteuttamaan myös Jyväskylässä syksyn Oluton Festareihin huipentuvassa Taisto-kotiolutkilpailussa, jonka voittaja pääsee valmistamaan oluestaan kaupallisen keiton Hiisi Panimon laitteistolla. Jännä nähdä poikiiko tuosta jotain vastaavan kaltaista. 

Nøgne Ø Two Captains Double IPA
Tumma, eloisan oranssi, epätasaisen utuinen olut joka myös vaahtoaa mukavasti. Nesteen seassa leijailee ilmeisesti humalapartikkeleita. Jollain tapaa ”tuhdin” oloinen ulkomuoto. Tuoksu hivelee hajuaistia monipuolisuudellaan ja syvyydellään. Havuista, sitruksista otetta, runsaanlaista eksoottista hedelmäisyyttä ja sopivissa määrin karamellisen makeaa, toffeista mallasta – ei liian makeaa missään nimessä vaikka makeasta yleensä pidänkin. Ympärillä leijailee myös hienoisesti annos kukkaista tunkkaisuutta, muutoin hieman parfyyminkin omainen kokonaisuus.

Makumaailma on enemmän kuin kunnossa. Tuoretta, eksoottista hedelmäisyyttä, mäntyä, sitrushedelmiä ja toffeista maltaisuutta, jopa pihkaa. Hedelmäpuoli tarjoaa ainakin persikkaa, aprikoosia, ananasta, passionhedelmää ja greippiä… Yleismaku hyvin humalapainotteinen, jälkimaku pitkä, mäntyisen pisteliäs ja sitruksisen hapan, hedelmäsalaattia unohtamatta. Kyllä nyt hellitään allekirjoittaneen makuhermoja. Katkera, sopivan makea ja hedelmäinen mutta silti särmikäs, juuri sitä mitä muistelinkin. Hienoisesti vielä sitä kukkaisuutta, joka tuo sopivaa maanläheisyyttä tähän soppaan.

Suutuntuma melko pehmeä, hiilihapot hieman pistelevät tuohon säpinää. Suht paksu, kuin luotu hitaaseen nautiskeluun. Ei kuitenkaan se tajunnan räjäyttävin DIPA, mutta todella laadukas ja onnistunut – paremman pään katkerojuoma on kyseessä. Hintahan tässä on se mikä tökkii, mutta uusintaostos tästä varmasti tulee. On se Hyvä!

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti