perjantai 14. kesäkuuta 2013

Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter

Kynttilävalaistus...
Kesän ensimmäisten ukkosmyrskyjen turvin kaivelin kellarin perältä pullollisen tummempia makuja – nämä kun eivät oikein hellekeleillä tuppaa maistumaan. Nøgnen India Saisonia tulikin tuossa jo makusteltua ja norjalaisia laatuoluita onkin markkinoilla tavallista runsaammin. Two Captains Double IPA löytyy erikoiseränä Alkon hyllystä ja eilen K-Supermarket Länsiväylässä vastaan asteli Global Pale Ale. Tarinan pääosassa oleva Imperial Rye Porter taasen kuuluu Arkadian erikoisvalikoimaan ja tuota sainkin jokunen viikko sitten parin muun laatuoluen muassa tänne keskiseen Suomeen. Eli taas tuli kavereita juoksutettua olutostoksilla. Sellaista se ”tasapuolisesti kaikkia palveleva” monopolimme ideologia teettää…

Mainitun India Saisonin tapaan myös tämä rukiinen imperial porter on tehty mannerten välisenä yhteistyönä. Tällä kertaa kumppani ei tosin löytynyt Australiasta, vaan suuntaamme katseemme niin sanotusti rapakon taakse – tarkemmin ottaen Yhdysvaltojen Georgiaan, Atlantan länsipuolelle. Terrapin Beer Company on itselleni täysin tuntematon panimo, mutta ainakin nettisivujen perusteella se vaikuttaa varsin sympaattiselta tapaukselta. Hellyttävä kilpikonna seikkailee panimon etiketeissä ja veikkaisinkin tämän vekkulin epelin takia oluilla olevan vaikeuksia ”kotiutua” Suomeen Valviran verikoirien pelätessä nuorisomme alkoholisoituvan näiden kilpikonnien vaikutuksen myötä. Panimo on perustettu kahden kaveruksen toimesta vuonna 2002 ja heidän ensimmäinen oluensa – niin ikään rukiinen Rye Pale Ale – voitti jo puolen vuoden päästä Great American Beer Festivalien American Pale Ale-sarjan. Panimon tarkoituksena onkin valmistaa oluita, joita ei alueella suuremmin ole tarjolla, sillä kuka tahansa voi heidän mukaansa tehdä ”normaalin” pale alen, brown alen tai stoutin. Terrapin tekee yhtiönä myös tärkeää työtä yhteisönsä eduksi. Yrityksen työntekijöistä koostuva työryhmä valikoi hakemusten perusteella kohteita, joille panimo antaa tukensa lahjoituksen muodossa. Yhteiskuntavastuu kannetaan siis hienosti!

Norjalaiset taitavat myös kansainvälisen yhteistyön.
Rukiinen imperial porter on Terrapinin Brian "Spike" Buckowskin ja Nøgnen Kjetil Jikiun käsialaa. Kuuleman mukaan Amarillo-humalan saannissa oli vaikeuksia, joten tällä kohtaa miehet päättivät improvisoida. Keittoon päätyikin mm. slovenialaista Styrian Bobek-lajiketta sekä Columbusta. Oluen teossa on siis käytetty ohramaltaan lisäksi myös ruista, joka sopiikin suomalaiseen makuun loistavasti. Sinällään hauska yksityiskohta on se, ettei Nøgne ole koskaan aiemmin käyttänyt ruista tumman oluen valmistukseen. Kuten Nøgnen tuotteet yleensäkin, myös Imperial Rye Porter on suodattamaton, pastöroimaton ja pullossa jälkikäyvä.
Nøgne Ø / Terrapin Imperial Rye Porter

Oikeastaan täysin musta, kaunis olut jonka ruskea vaahtopää on suht runsas, muodoltaan paksu ja hyvin kestävä. Tuoksu on tumman puhuva, syvä ja hyvin miellyttävä. Tumman siirappista makeutta on tujaus paahteisessa, ruislimpunomaisessa tuoksussa. Myös tummaa suklaata ja loraus kahvia sekä hitunen lakritsia. Alkoholi ei tuoksu, mutta piilottelee siinä rajapinnassa tuoden hieman tymäkkää otetta touhuun. Viskimäinen turpeisuus tasapainottaa palettia, hieman myös kuivattaa tunnelmaa. Taustalta voi vielä poimia hienoista tummaa hedelmäisyyttä, joka tosin hukkuu hieman tuon siirapin alle. Hitusen savustunut nahka tulee tausta hämystä mieleen. Myös maku on kohdillaan. Samaa siirappista makeutta jossa tuoksua runsaammin myös tummaa hedelmäisyyttä mukana. Tummaa, hitusen paahteista limppua, kahvia ja tiraus lakritsia sekä tummaa suklaata. Makeus pysyy vahvasta esiintymisestään huolimatta hyvin aisoissa ja sulautuu mukavasti melko runsaan, sitrushedelmäisen, jokseenkin yrttisen humaloinnin kanssa yhteen. Rukiin käyttö on melko selkeästi havaittavissa, se tuo tietynlaista jämäkkyyttä makuun, hitusen rouheutta. Mukana myös tuoksusta tuttua turpeen aromia seuranaan tietynlaista suolaisuutta. Pitkä ja makuisa jälkimaku mukava sekoitus sitruksista katkeruutta ja tumman suklaan tahdittamaa paahteisuutta sekä ripaus merisuolaa. Myös savunaromia alkaa loppuvaiheilta löytymään, hentoisena lisänä.

Hieno ja tasapainoinen, sopivan särmikäs olut unohtamatta tarvittavaa pehmeyttä ja maun syvyyttä. Suutuntumaltaan melko täyteläinen, suht hidasliikkeinen ja maltillisesti nautittava – ei liian helpoksi tehty. Pieni lisäys suutuntumaan ei tekisi pahaa, vaikkei tuolle akuuttia tarvetta olekaan. Monipuolisuus on tuttua Nogne laatua, josta ei ole tälläkään kertaa lähdetty tinkimään. Pidän tästä ja kovasti. Kivasti humaloitu portermaailman tuotos rukiisella ja hitusen savu-turpeisella mausteella.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti