lauantai 20. heinäkuuta 2013

BrewDog Dog A

  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 15,1
  • Panimo: BrewDog, Ellon, Aberdeenshire, Skotlanti

Juhlava pakkaus.
Tämähän julkaistiin jo viime vuonna, panimon 5-vuotisjuhlan kunniaksi. Kyseessä on imperial stout-tyylinen, naga-chilillä maustettu, melko vahvakin olut – vitamiiniprosentti kipuaa nimittäin lukemaan 15,1%. Dog A perustuu Abstract-sarjan neljänteen tuotokseen, AB:04:ään, mutta reseptiä on viilattu lisäämällä chilin määrää (3,5-kertaisesti) ja vaihtamalla valmistuksessa käytettyä kahvilaatua sekä lisäämällä joukkoon vaniljaa. Muita aineksia keitoksessa on mm. aito kaakao. Tälle vuodella Dog A:n tarkoitusta ajamaan on jo julkaistu Dog B, jonka ainakin Ratebeer listaa samaksi olueksi kuin Dog A - reseptiä on siis viilattu aivan minimalistisesti tai kyseessä on täysin sama olut. Mainittavaa eroa näiden välillä ei ajan lisäksi siis taida olla, joten onhan tuo vähän hölmöä samaa olutta myydä eri vuosina eri nimellä. Höh. No eiköhän tämäkin soppa tästä selvene ajan kanssa...

Hintaahan A-versiolle kertyi baarin puolella rapiat 24€, joten kyllähän tältä on syytä odottaa tajunnan räjäyttäviä makuhetkiä. Tyhmähän se maksaa, mutta kokemuksia on metsästettävä. Nautintopäivälle sattui vaihteleva sadekeli, joka nostikin illaksi ylle melko hiostavan ja kostean ilmapiirin – siksipä myös olutlasikin hieman hikoilee. Tuo ei siis suinkaan johdu chilin tulisesta vaikutuksesta.

BrewDog Dog A
Tumman puhuva, musta olut ohuella, ruskealla vaahdolla. Tuoksussa vahvaa paahteisuutta, tummaa suklaata, lakritsia ja sopivasti siirappista makeutta. Sivulta löytyy myös tiraus salmiakkia, hieman reilummin nahkaa, mutta myös luvattua chiliä – lähinnä kuivattavana aromina. Makumaailma on enemmän kuin kohdillaan. Tummaa, paahteista kahvia, saaristolaisleivän siirappista ja tummunutta kuorta, hieman aitoa, kuivaa kaakaota, makeaa, tumman kärähtänyttä mallasta ja lakritsia. Chili potkii oikeastaan aika hyvin, todella yllättävä piriste etenkin jälkimaussa. Nahkaa ja sulaa salmiakkia, ripaus yrttisyyttä, kevyesti vaniljaa. Suht kevyet, silti riittävästi puraisevat katkerot tukevat chilin napakkuutta hyvin, mutta jäävät silti runsaan kokonaisuuden taustakuoroon. Sitrushedelmäistä, greippiä sivaltavaa menoa tuolla puolen löydettävissä. Erittäin toimiva kokonaisuus. Suutuntumaltaan suht paksu, hidas ja kevyen hiilihappoinen. Pehmeä kokonaisuus saa sopivasti säpinää chilistä ja paahde viimeistelee syvän, monipuolisen ja vivahteikkaan maun. Alkoholi on hienosti piilossa, eikä pilkistä esiin missään vaiheessa. Hieno olut, jossa hinta hirvittää mutta kokemukset rikastuttavat. Sinuna kokeilisin, mikäli mahdollista vain on.

Pisteet: 43/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti