Blogin varsinaisesta teemasta poiketen ajattelin jakaa
teille viime viikonloppuna valmistamani pataruuan tarinan. Idea tähän lähti
oikeastaan Rekolan Panimo Tuoppi ja Sapuska-blogista, josta löytyy näppäriä
ohjeita ruuan ja oluen yhdistämiseen, herkullisista resepteistä puhumattakaan. Olkoon
tämä eräänlainen tribuutti Rekolan suuntaan. Mainittakoon vielä varoitukseksi
(lähinnä ”oikein-kokkaajille”), ettei Kellaristilla ole vyöllään minkään
valtakunnan kokkikoulutusta tahi vastaavaa, eli täysin kotikokkaajan konstein
ollaan liikenteessä – onneksi tällainen pataruoka ei tekijältään ihmeitä vaadi,
lähinnä hermoja hitaaseen kypsytykseen ja laadukkaita raaka-aineita.
Päivän värit |
Oluen ystävänä pidän luonnollisesti myös hyvästä ruuasta ja
tykkään sitä myös itse valmistaa. Syksyiset pataruuat taitavat meidän
taloudessa olla se juttu ja niitäpä viileämmillä keleillä usein tulee
tehtyäkin. Rakettitiedettähän patojen valmistaminen ei ole vaikka aikaa saattaa
jonkin verran valmistukseen kuluakin. Suurimman osan innosta ja hyvän määrän toimivia
reseptejä olen aikanaan poiminut nyttemmin jo lopettaneesta
Ahmija-ruokablogista, jossa niin ikään oluella on ollut mukavan suuri rooli
ruuanlaitossa. Tämän kirjoituksen tarkoituksena ei suinkaan ole prassailla
kokkailutaidollani (joissa ei tosiaan hirveätä itsekehun aihetta oikein
olekaan), vaan ennemminkin jakaa ideoita lähestyvän syksyn varalle. Eihän mikään ole parempaa tekemistä sateisena loppukesän tai syksyn vapaapäivänä kuin antaa uunin lämmittää asuntoa ja vietellä talon väkeä tuntikausien ajan pataruuan kypsyvällä aromilla...
Mutta sitten pikkuhiljaa aiheeseen. Pakastimesta paljastui pikkuisen tonkimisen jälkeen kolme palaa luullista karitsan lapaa, jotka olin ostanut Lähiruokamestareilta kesäkuun alkupuoliskolla. Tuolloin tulikin itse kauppiaan kanssa turistua niiden valmistuksesta ja pohdittua mahdollisia käyttötarkoituksia. Lupasin myös infota, millaiseen loppuratkaisuun päädyin - terveisiä vain sinne suuntaan, hetken aikaa tässä meni. Kesähässäkässä lihat päätyivät siis hetkeksi pakkasen puolelle jäähdyttelemään, kunnes viikko sitten hieman syksyisen kolea tuulenvire laukaisi ajatuksen lämmittävästä pataruoasta. Lihat sulamaan ja suunnitelmaa laatimaan siis. Anopiltahan se idea sitten saatiin, sillä pari viikkoa aiemmin mökillä oli ollut tarjolla samansorttista herkkua, karitsanlapa-feta-pataa. Hetkisen surffailun jälkeen satuin mainitsemalleni Tuoppi ja Sapuska-palstalle ja karitsaahan oli sielläkin tehty. Olutta olenkin tykännyt padoissa nesteenä käyttää, joten jääkaapista löytyvä Munkintie valikoitui esimerkin innoittamana kokin ja lihan nesteytykseen.
Virallista reseptiä minulla ei siis ole antaa, fiiliksen mukaan näitä usein tuleekin taiteiltua. Seuraavilla pääsee jo hyvin pitkälle:
- karitsan lapaa paloina
- fetajuustoa
- yrttejä
- mausteita (mustapippuri, suola jne.)
- olutta
Karitsan lapaa Munkin-tapaan:
(ks. myös valkosipulinen versio Senaattorin yhteydestä!)
(ks. myös valkosipulinen versio Senaattorin yhteydestä!)
Ruuan valmistus aloitetaan paistamalla lihan syyt kiinni paistinpannussa, tarkoitus ei siis ole kypsentää lihaa liedellä, ruskistaminen riittää. Rasvana luonnollisesti rehtiä voita. Tuossa vaiheessa olin hieraissut lihan pintaan jo suolaa ja pippuria. Myös uunin voi laittaa jo tulille, karitsan paistelin n.180-asteessa.
Vaihe 1: ruskistaminen |
Vaihe 2: yrttitarhan rehotusta ihmettelemään ja maistelemaan |
Kun lihat on ruskistettu, voidaan ne latoa padan pohjalle. Päälle hieman mausteita ja ihan ronskisti pilkottua fetajuustoa. Sitten suunnataan kasvimaalle yrttien hakuun. Hetken vihreitä herkkuja maiskuteltuani päädyin rosmariiniin, timjamiin ja ruohosipuliin - nämä ovat makuasioita ja valikoimaa voi vaihdella mielensä mukaan. Sekaanhan voisi laittaa esimerkiksi juureksia ja sipuliakin, mutta mainitunlaisella kattauksella mentiin eteenpäin.
Vaihe 3: aineet pataan ja koko komeus uuniin |
Nestettä voi käyttää oman maun mukaan, vaikkapa sen verran, että lihat lähestulkoon peittyvät. Olutta laitoin joukkoon
vähän alle puolikkaan pullon, sillä halusin säästää tuota vielä
ruokajuomaksikin. Nestetasapainoa voi ylläpitää esimerkiksi lihaliemellä tai käyttämällä pieni määrä olutta lihan paistoon käytetyllä pannulla, jolloin lihan pannuun irronneet aromit saadaan kivasti talteen. Sitten koko komeus uuniin siksi aikaa, kunnes liha alkaa olla sopivan irtonaista. Tässä tapauksessa tuo otti vajaat pari tuntia, johon lisäsin vielä vajaan tunnin päälle, viimeisen puoli tuntia kypsyminen tapahtui jälkilämmöllä. Ensimmäisen tunnin annoin muhia kannen alla, jonka jälkeen poistin sen jotta osa nesteestä pääsisi haihtumaan. Tämähän on makuasia, mutta liha ei missään nimessä päässyt tälläkään tapaa kuivumaan, vaan oli alusta loppuun mureaa. Tilannetta seurailemalla voi kukin tehdä omat peliliikkeensä.
Vaihe 4: odotellessa voit lähteä tutkimusmatkalle Munkintielle |
Vaihe 5: ota liha pois uunista, kun toteat sen olevan omaan makuusi sopivan kypsää. Kolmessa tunnissa liha alkaa jo irtoilla itsestään. |
Kolmisen tuntia siinä uunia tuijotellessa siis aikaa vierähti ja sivussa tuli keiteltyä kylkeen uusia perunoita. Halusin pitää kokonaisuuden simppelinä ja helppona - raaka-aineet kokonaisuuteen löytyivät sopivasti omasta jääkaapista ja takapihalta. Kauneus on katsojan silmässä, mutta makupuolesta ei tällä kertaa voi kiistellä. Rekolan Munkintietä löytyy siis niin lautaselta kuin lasistakin ja kursailematta voin myöntää yhdistelmän toimivan aika pirun hyvin. Esillepanossa olisi vielä paljon kehitettävää, mutta eihän sitä nälkäisenä malta jäädä näpertelemään.
Vaihe 6: Syö ja nauti |
Toivotaan, että hieman karunoloisista kuvista huolimatta tämä herätti ajatuksia ja jopa ruokahalua lukijoissa. Voi olla, että ruokajutut saavat aikanaan jatkoa, mutta sen näkee sitten ajan kanssa. Halusin tuoda esille esimerkin, joka osoittaa ettei hyvänkään ruuan tekeminen ole ylivoimainen tai supervoimia vaativa haaste. Tokihan gourmee-kokit ja asian harrastajat ovat melkoisia virtuooseja lajissaan ja kaikki kunnia heille, tämä kirjoitus edustaa tavallisen kansalaisen näkemystä mieliruuasta. Toisena tavoitteena oli jakaa omaa näkemystä oluen ja ruuan yhdistämisestä - kerrankin hieman konkreettisemmalla tasolla. Mielestäni kokonaisuus oli makujen puolesta oikein onnistunut, Munkintiestä on moneksi.
Kippis!
Hyvältä näyttää ja varmasti myös maistuu. Munkintie sopii minun mielestä oikein hyvin ruoanlaittoon (huom. en itsekään ole mikään ammattilainen, mutta pitäähän miehen syödä ja mielellään syön hyvin). Itse tekaisin parisen viikkoa sitten tuon Ahmija ruokablogin reseptillä Hirvenpotkaa portterilla (http://ahmija.blogspot.fi/2012/03/hirven-potkaa-portterissa-ja-mokkaista.html). Sattui hyvä säkä, kun pakastimessa oli hirvenpotkaa ja sitten selailin juomavalikoimaani ja löytyi vielä samaa portteria mitä tuossa reseptissä :)
VastaaPoistaHyvää oli!
Munkintie kyllä toimi loistavasti tuossa ruuassa ja pelitti myös ruokajuomana mainiosti. Ahmijalta löytyy kyllä hyviä reseptejä, itse taas ihastuin tuohon häränhäntää Koffin Portterissa (http://ahmija.blogspot.fi/2011/08/haranhannat-portterissa-varaslahto.html). Erittäin toimiva ja sopivan sotkuinen ruoka tuokin.
Poista