- Tyyli: Pilsener
- Alk.%: 4,5
- Panimo: Bryggeri Helsinki, Helsinki, Suomi
Mini-SOPP jatkuu aurinkoisissa merkeissä |
Olutkellarin oman mini-SOPPin toisena päivänä juomaksi
valikoitui hellekeliin loistavasti istuva Bryggeri Helsingin Pils-olut. Ainakaan
tällä hetkellä panimon tuotteita ei Keski-Suomesta taida olla saatavilla, mutta
onneksi ystäväni Lauri kipaisi muutaman pullon panimo-ravintolan olutkaupasta.
Itse lykkäsin vastavuoroisesti vaihdossa matkaan muutaman pullon kahta
edellistä Palokka-olutta. Bryggeri Helsinki avasi ovensa vapun tienoilla ollen
näin pääkaupunkimme kuudes tällä hetkellä aktiivisesti toimiva panimo. Täysin
valmis panimoravintola ei tuolloin kuuleman mukaan ollut, mutta luvatusta
ajankohdasta päätettiin pitää kiinni – hyvä niin. Panimo sijaitsee Helsingin
Tuomiokirkon ja sataman väliä kulkevalla Sofiankadulla, jonka ympäristöä ollaan
muutoinkin palauttamassa entiseen loistoonsa. Panimoravintolan tiloista löytyy
suuri kellariravintola, terassi, yläkerran pubi ja jo mainittu pieni myymälä,
jossa tarjolla panimon omien (alle 4,7%) oluiden lisäksi myös muiden kotimaisten
pienpanimoiden tuotoksia. Itse en paikan päällä ole vielä päässyt käymään, enkä
myöskään oluita ole käsiini ennen tätä saanut. Paikan ruokaa olen kuitenkin
kuullut useaan otteeseen kehuttavan ja käsittääkseni olutpuolikin on otettu
vastaan varsin lämpimästi – tunnelma ja sisustus on hieman jakanut
mielipiteitä, skandinaavisen pelkistetty tyyli ei ole kaikkia miellyttänyt,
myös keskeneräisyys voi vaikuttaa asiaan.
Viikonlopun toinen uusi tuttavuus - oluen ja panimon muodossa |
Pyynikin Käsityöläispanimon tapaan myös Bryggeri Helsinki
järjesti viime syksynä onnistuneen osakeannin – tavoiteltu 600 000€ tuli
täyteen. Myös toinen yleisöanti järjestettiin aiemmin tänä keväänä ja
pienomistajia on tällä hetkellä kaikkiaan seitsemänsataa. Panimon takaa löytyy
Rakuuna Olut Oy, jonka toimitusjohtaja on Lammin Sahdistakin tuttu Pekka
Kääriäinen – Pienpanimoliiton Puheenjohtaja. Bryggerien kotisivuilla on lyhyt tarina
Helsingin panimokulttuurista ja silmääni pisti maininta ”entisaikojen”
olutporvareista… Siinäpä nimitys mikä olisi hienoa saada omaan käyntikorttiinsa
– ehkä jopa rahamestaria kovempi suoritus! Mutta mikäli Helsingin suuntaan
menoja on, ei ainakaan ruokapaikkaa tarvitse lähteä arvuuttelemaan – hyvän ruuan
ja oluen yhdistäminen kiinnostaa aina.
Mutta testataanpas nyt ensin valvotuissa kotioloissa sitä
juomapuolta. Panimon Pils mainostaa etiketissään olevansa uskollinen
etelä-saksalaisille esikuvilleen ja mikäpäs sen osuvampaa kun kattiloiden
ääressä huhkii saksalainen Mathias Hüffner – Bryggerin panimomestari siis.
Pilsin reseptiin kätkeytyy sekä pils- että viennamaltaita sekä saksalaisa
Magnum- ja Hertsbrücker-humalia.
Bryggeri Helsinki Pils |
Kaunis, melko kirkas oljenkeltainen pils. Sinällään
erikoista, sillä kuvittelin tämän olevan suodattamaton… Valkea vaahto on
keskirunsasta, muttei järin viipyvää. Tuoksu helli hellepäivänä. Tuore,
ruohoisen raikas humalointi yhdessä kevyesti makean, vaalean maltaan kanssa saa
aikaan raikkaan, pehmeän ja suht runsaankin kokonaisuuden. Maku täyttää
mallikkaan pilsin määritelmän melko aukottomasti. Runsaan ruohoinen, lopussa
myös sitruksisen vivahteinen humalointi on rapsakkaa ja tuoreutta henkivää.
Kevyesti makea mallaspohja tasapainottaa ja tukee vaalealla pehmeydellään tästä
mainion, makuisan mutta sopivan kevyen kesäjuoman. Laadukas taidonnäyte
kotimaisesta osaamisesta, hieno tribuutti esikuvilleen. Riittävän rapea,
onnistunut pils.
Pisteet: 34/50
On komea tuo Malmgårdin lasi. Täytyykö Pernajaan lähteä, että moisen saa hankittua vai mistä tuo on?
VastaaPoistaPerkule, ja minä kun yritin työllä ja tuskalla piilotella tuon logon kuvasta :D Tuo lasi on reilun vuoden takaisilta Oluttoman järjestämiltä pienimuotoisilta pienpanimofestareilta täältä Jyväskylästä. Tarkemmin en sitten tiedä mistä tuota voisi saada, mutta ainakin Protojen julkaisun yhteydessä jotkin olutravintolat antavat ensimmäiselle maistajalle Malmgårdin lasin kotiin viemisiksi...
Poista