perjantai 5. heinäkuuta 2013

Cantillon Rosé de Gambrinus

  • Tyyli: Lambic - Framboise
  • Alk.%: 5,0
  • Panimo: Cantillon, Bryssel, Belgia
Nautiskelijoille...
Pannuhuone on viihtyisä, pieni olutravintola jonka terassi hakee kesäisin vertaistaan Kuopiossa. Sateinenkaan sää ei haitannut, sillä terassi on laajalti katettu ja leppoisasti sisustettu. Pienen pohdinnan jälkeen päädyin tuoreilla vadelmilla maustettuun lambiciin. Rosé de Gambrinus on siis belgialaisen Cantillon-panimon tuotoksia. Brysselissä sijaitseva Cantillon on yksi arvostetuimpia lambic-panimoita ja se omaakin yli satavuotisen historian.  Perheyritys on perustettu jo vuonna 1900 ja se toimi alunperin lambic-sekoittamona – ei siis panimona. Yritys osti lambicin valmistajilta eriä ja sekoitti niistä omat tuotteensa maustaen niitä tarpeen mukaan hedelmillä ja marjoilla. Vuodesta 1937 lähtien Cantillon on tuottanut omat oluensa ja se pyrkiikin käyttämään tuotteissaan luomuraaka-aineita sekä kunnioittamaan perinteistä lambic-kulttuuria. Panimon lisäksi tiloissa toimii myös museo – Musée Bruxellois de la Gueuze.

Sadepäivän tunnelmaa.
Cantillonin Geuze on viimeisin Alkon  valikoimissa piipahtanut panimon tuote, jota vielä joistain myymälöistä on hyllystä saatavana. Myös Kriek, eli kirsikoilla maustettu lambic lienee useimmille tuttu lähimuistista. Rosé de Gambrinus löytyi tällä kertaa siis ravintolavalikoimasta ja kuten mainittua, se on vadelmilla maustettu lambic. Etiketin mukaan oluen valmistuksessa on käytetty 200g tuoreita vadelmia jokaista olutlitraa kohti, joten keinotekoisista esanssilimuista ollaan hyvin kaukana. Kuulostaa oikein mainiolta. Rosén pohjana on käytetty kaksi vuotta kypsynyttä olutta (tarinaa lambiceista oluena yms. voit käydä lukemassa aikaisemmasta jutustani). Tarkkaa tietoa vadelmalambicien historiasta ei ole itse panimollakaan, mutta säästyneen kirjanpidon mukaan sitä on ollut tarjolla jo viime vuosisadan alkuaikoina – jonka jälkeen se on aina välillä päässyt unohtumaan palaten kuitenkin aina uudelleen valmistukseen. Ilmeisesti nykyinen Rosé de Gambrinus on peräisin vuodelta 1986, jolloin panimo päätti alkaa valmistaa sen ajan trendistä poiketen perinteisempää, aidoista marjoista makunsa saavaa, hapanta lambicia. Tarina kertoo, ettei Roséksi nimettyä olutta valmistettu Dionysoksen (room. Bacchus), antiikin Kreikan viinin, traagisen taiteen, päihtyneen hurmion ja hedelmällisyyden jumalan, vaan kuningas Gambrinuksen kunniaksi. Liekkö Dionysokselle maljan kohottaminen jossain päin sitten tapoihin perinteisesti kuuluvaa. Kyllähän  Gambrinuskin kunnioitusta oluen muodossa ansaitsee, joten mielestäni ihan hyvä päätös. Hänen tarinaansahan yritin hieman valottaa Hertog Jan Dubbelin yhteydessä. Mutta sade piiskaa terassin katetta, joten on aika hypätä makujen maailmaan ihmettelemään.

Cantillon Rosé de Gambrinus
Keskitumman punainen, läpitunkematon ja hennosti vaaleanpunaista vaahtoa muodostava olut. Jollain tapaa kiehtova ja herkkä. Tuoksu miellyttää ja kovasti. Hapanta, hieman käynyttäkin vadelmaa, kirsikkaista ja punaherukkaista makeaa happamuutta. Käymismielikuvasta huolimatta varsin tuore, kesäinen fiilis, joka on pikemminkin kuivaa sorttia kuin makea. Kyllä kelpaa nuuhkutella. Maku vie vadelmia vahvemmin puutarhaosaston happamampien marjojen suuntaan, punaisessa värissä silti pysytään. Punaherukkaa, kirsikkaa ja metsän puolelta jopa tuore puolukka tulevat ensin mieleen punertavasta happamuudesta, josta löytyy myös ripaus marjaisaa makeutta. Vadelman osuus ajoittuu maun toiselle kolmannekselle, jossa sitä esiintyy melko tuoreena, pari tuntia poimintaämpärissä muhineena, makeahkona aromina. Maanläheinen, hieman jopa yrttinen sivumaku – joukosta löytyy myös säilöntäsokerista makeutta, hyvin niukalti. Suun vuoraa hapan, kuivahko ja kevyesti makea kalvo, joka katkeroiden tapaan supistaa poskia vaistomaisesti. Maltilliset hiilihapot kutittavat hennosti, muttei liikaa ja näin tuntuma säilyy tasapainossa. Laadukas, makuisa ja nautinnollisen hapan marjaherkku Belgiasta. Näistä kyllä pidän, erityistä herkkua, jota tosin ei joka välissä haluakaan maistella - juhlajuomaa parhaimmillaan.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti