- Tyyli: Lambic - Framboise
- Alk.%: 5,0
- Panimo: Cantillon, Bryssel, Belgia
Nautiskelijoille... |
Pannuhuone on viihtyisä, pieni olutravintola jonka terassi
hakee kesäisin vertaistaan Kuopiossa. Sateinenkaan sää ei haitannut, sillä
terassi on laajalti katettu ja leppoisasti sisustettu. Pienen pohdinnan jälkeen
päädyin tuoreilla vadelmilla maustettuun lambiciin. Rosé de Gambrinus on siis
belgialaisen Cantillon-panimon tuotoksia. Brysselissä sijaitseva Cantillon on
yksi arvostetuimpia lambic-panimoita ja se omaakin yli satavuotisen historian. Perheyritys on perustettu jo vuonna 1900 ja se
toimi alunperin lambic-sekoittamona – ei siis panimona. Yritys osti lambicin
valmistajilta eriä ja sekoitti niistä omat tuotteensa maustaen niitä tarpeen
mukaan hedelmillä ja marjoilla. Vuodesta 1937 lähtien Cantillon on tuottanut
omat oluensa ja se pyrkiikin käyttämään tuotteissaan luomuraaka-aineita sekä
kunnioittamaan perinteistä lambic-kulttuuria. Panimon lisäksi tiloissa toimii
myös museo – Musée Bruxellois de la Gueuze.
Sadepäivän tunnelmaa. |
Cantillonin Geuze on viimeisin Alkon valikoimissa piipahtanut panimon tuote, jota
vielä joistain myymälöistä on hyllystä saatavana. Myös Kriek, eli kirsikoilla
maustettu lambic lienee useimmille tuttu lähimuistista. Rosé de Gambrinus
löytyi tällä kertaa siis ravintolavalikoimasta ja kuten mainittua, se on
vadelmilla maustettu lambic. Etiketin mukaan oluen valmistuksessa on käytetty
200g tuoreita vadelmia jokaista olutlitraa kohti, joten keinotekoisista esanssilimuista
ollaan hyvin kaukana. Kuulostaa oikein mainiolta. Rosén pohjana on käytetty kaksi
vuotta kypsynyttä olutta (tarinaa lambiceista oluena yms. voit käydä lukemassa
aikaisemmasta jutustani). Tarkkaa tietoa vadelmalambicien historiasta ei ole itse
panimollakaan, mutta säästyneen kirjanpidon mukaan sitä on ollut tarjolla jo
viime vuosisadan alkuaikoina – jonka jälkeen se on aina välillä päässyt
unohtumaan palaten kuitenkin aina uudelleen valmistukseen. Ilmeisesti nykyinen
Rosé de Gambrinus on peräisin vuodelta 1986, jolloin panimo päätti alkaa
valmistaa sen ajan trendistä poiketen perinteisempää, aidoista marjoista
makunsa saavaa, hapanta lambicia. Tarina kertoo, ettei Roséksi nimettyä olutta
valmistettu Dionysoksen (room. Bacchus), antiikin Kreikan viinin, traagisen
taiteen, päihtyneen hurmion ja hedelmällisyyden jumalan, vaan kuningas Gambrinuksen kunniaksi. Liekkö Dionysokselle maljan kohottaminen jossain päin
sitten tapoihin perinteisesti kuuluvaa. Kyllähän Gambrinuskin kunnioitusta oluen muodossa
ansaitsee, joten mielestäni ihan hyvä päätös. Hänen tarinaansahan yritin hieman
valottaa Hertog Jan Dubbelin yhteydessä. Mutta sade piiskaa terassin katetta,
joten on aika hypätä makujen maailmaan ihmettelemään.
Cantillon Rosé de Gambrinus |
Keskitumman punainen, läpitunkematon ja hennosti
vaaleanpunaista vaahtoa muodostava olut. Jollain tapaa kiehtova ja herkkä. Tuoksu miellyttää ja kovasti. Hapanta, hieman käynyttäkin
vadelmaa, kirsikkaista ja punaherukkaista makeaa happamuutta.
Käymismielikuvasta huolimatta varsin tuore, kesäinen fiilis, joka on
pikemminkin kuivaa sorttia kuin makea. Kyllä kelpaa nuuhkutella. Maku vie vadelmia vahvemmin puutarhaosaston happamampien
marjojen suuntaan, punaisessa värissä silti pysytään. Punaherukkaa, kirsikkaa
ja metsän puolelta jopa tuore puolukka tulevat ensin mieleen punertavasta
happamuudesta, josta löytyy myös ripaus marjaisaa makeutta. Vadelman osuus
ajoittuu maun toiselle kolmannekselle, jossa sitä esiintyy melko tuoreena, pari
tuntia poimintaämpärissä muhineena, makeahkona aromina. Maanläheinen, hieman
jopa yrttinen sivumaku – joukosta löytyy myös säilöntäsokerista makeutta, hyvin
niukalti. Suun vuoraa hapan, kuivahko ja kevyesti makea kalvo, joka
katkeroiden tapaan supistaa poskia vaistomaisesti. Maltilliset hiilihapot
kutittavat hennosti, muttei liikaa ja näin tuntuma säilyy tasapainossa.
Laadukas, makuisa ja nautinnollisen hapan marjaherkku Belgiasta. Näistä kyllä
pidän, erityistä herkkua, jota tosin ei joka välissä haluakaan maistella - juhlajuomaa parhaimmillaan.
Pisteet:
41/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti