keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Stadin American Pale Ale

  • Tyyli: American Pale Ale
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Stadin Panimo, Helsinki, Suomi
(pieni lisäys 10.7 - unohtunut tekstin pätkä arvion perästä.)

Kuohkea ja kaunis

Hetkeen ei olekaan Stadin Panimon tuotoksia tullut nautiskeltua, joten oli aika paikata tilannetta nappaamalla maitokaupan hyllystä palkittu Stadin American Pale Ale mukaan. Olut voitti viime kesänä Suomen Paras Olut-kilpailun Ale-sarjan alle 4,7%-luokassa, eli oli tuomarien mielestä Suomen paras maitokauppa-ale! Hienostihan nuo mittelöt StaPan tuotteilla meni muutoinkin, sillä kultaahan tuli myös molemmissa Lager-sarjoissa (yli ja alle 4,7%) sekä hanapuolella vahvojen oluiden(yli 6%) sarjassa. Lisäksi himmeämpiä mitaleita tuli kotiin viemisiksi. American pale ale on oluttyylinä itselleni mieluisa, sillä se on mukavaa, hieman kevyempää vaihtelua IPOille ja DIPOille. Konstailematon, sopivan kevyt, nätisti katkeroitu ja aromikas olut sopiikin kesäkeleihin mitä parhaiten ja onkin sitä myöten saavuttanut suosioni. Esimerkiksi Nokian Panimon kevään hittiuutuus, lähes napakympiksi hinta-laatusuhteeltaan osoittautunut Keisari 66 APA on ollut kovassa kulutuksessa kesän aikana – eikä syyttä. Stadin yksilö painii tosin hieman toisessa hintaluokassa kuin Nokian serkkunsa, mutta huomattavasti pienemmällä kapasiteetillä pyörivälle panimolle tuo on täysin suotavaa. Käsityö maksaa – Suomessakin.

Palkittu, tasapainoinen ja laadukas.
StaPan tuotteet kiinnostavat pääsääntöisesti aina, joten jonkinmoisia odotuksia tällekin on tullut jo varattua. Stadin American Pale Ale on hopback-humaloitu, 35 IBUa katkeroita sisäänsä kätkevä olut, jonka valmistukseen ei ole käytetty lisäaineita. Suodattamaton, pastöroimaton täysmallasolut – kotimaista käsityötä parhaimmillaan. Oma pulloni on valmistuserää #499-500 ja sen eltaantumispäivämääräksi on määritelty 1.11.2013. 

Stadin American Pale Ale
(ilman hiivoja)
Kaunis, oljenkeltainen ja samea olut. Paksunpuoleinen, valkea vaahtokerros on kestoltaan varsin sinnikäs. Sen  verran runsaasti vaahtoa tosiaan muodostui, että pullon viimeiset pari senttiä piti hetkeksi jättää kaatamatta kyytiin (tästä johtuu kuvassa oluen kirkkaus). Tuoksussa runsaasti sitruksista, greippisen hapanta humalointia, hieman eksoottista hedelmäisyyttä, tuoretta kukkaisuutta ja makeaan taittuvaa mallasta. Melko katkera, hennon makea. Mausta löytyy niinikään runsasta, tuoretta greippisen humalan puraisua hienoisen kukkaisella vivahteella. Mukavan rapsakkaa, tuoretta ja makoisaa – maitokauppaolueksi maku on voimakas ja puraiseva. Taaempaa löytyy hennompaa karamellista maltaisuutta, tiraus eksoottista hedelmäisyyttä mutta komentoa pitää diktaattorin ottein tuore greippisyys. Keskirunsaaksi viilatut hiilihapot tehostavat humaloinnin pisteliäisyyttä tehden kokonaisuudesta melko pirteän. Hieman ohut, ei silti vetinen, kivan ronskisti humaloitu pale ale. Osta ja ihastu – maitokauppojemme parhaimmistoa, vieläpä kotimaisin voimin!

Pisteet: 35/50


Eli pisteen erolla hävisi mainitulle Keisari 66 APAlle, mutta mielestäni stadilainen on kokonaisuutena vähintään samaa tasoa. Nokialaisen pistetiliä yleiskuvaosiossa paisuttaa sen lyömätön hinta-laatusuhde, jota on Suomen mittapuulla todella hankala lähteä haastamaan. Hienoja oluita molemmat – valinnan vaikeuden iskiessä kannattaakin poimia kyytiin kumpainenkin.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti