tiistai 23. heinäkuuta 2013

Keisarin Luomukset testissä

Nokian Keisari Luomu
Nokian Keisari Luomu Tumma
  • Tyyli: Tumma Lager
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Nokian Panimo, Nokia, Suomi

Päivän kaksikko.

Nappasin ruokaostoksilla käydessäni mukaan Nokian Panimon Luomu-kaksikon. Vaaleampi, Keisari Luomu onkin jo vanha tuttu joka tuo tuli mainittua myös Kellarin kotimaiset-postauksessa. Kevään uutuustuote Keisari Luomu Tumma taas on jäänyt kokonaan maistamatta, sillä se vähän niin kuin jäi samoihin aikoihin julkaistun 66 APAn varjoon. Nyt tuota ikävää tilastovirhettä on sitten lähdetty paikkaamaan ja kaupan päälle ajattelin jakaa ajatuksiani myös tuosta vaaleammasta tuotoksesta.

”Alkuperäinen” Luomu on siis kaksikosta se vaaleampi, suodattamaton, käsityöllä valmistettu lagerolut – nimensä mukaisesti luonnonmukaisesti viljellyistä raaka-aineista. Olutmaailman ulkopuolisena meriittinä siltä löytyy kunnioitettava Luomuliiton myöntämä Vuoden Luomutuote-titteli vuodelta 2011, joka on oikein hieno saavutus kotimaisella käsityöoluelle. Kotimaisesta luomuohrasta valmistettu olut on katkeroitu saksalaisilla Perle- ja Hallertau Tradition-humalalajikkeilla, joten täysin kotimaista tavaraa se ei ole. Joka tapauksessa panimon mukaan oluen hiilijalanjälki on pyritty pitämään mahdollisimman pienenä. Raaka-aineluettelon kummajainen E300 on luonnossa esiintyvä askorbiinihappo, jonka käyttö etenkin luomuoluissa on melko yleistä – tarkempaa tietoa sen vaikutuksesta minulla ei kuitenkaan ole.

Tuoreempi tapaus eli Luomu Tumma on kuuleman mukaan kehitetty vaaleamman esikuvansa suosion innoittamana ja käsittääkseni ihan mukavan vastaanoton tuo onkin saanut. Vaalean tapaan myös Tumma on suodattamaton, mikä on mielestäni ehdotonta plussaa ja jopa Luomu-leimaa suurempi asia kun puhutaan oluesta. Suodatuksen yhteydessä katoaa aina myös makua, siksipä suosinkin suodattamattomia ja hämyisiä oluita. Tyyliltään Tumma on wieniläistyyppinen, punertava lager ja sitä suositellaankin liharuokien kaveriksi.

Nokian Keisari Luomu
Sen pitemmittä puheitta oluen äärelle, aloitetaan luonnollisesti vaaleammasta - Keisari Luomu, olkaa hyvät:

Luomupils on tumman keltainen, kauniin samea olut jonka keskirunsas ja valkea vaahto laskee melko nopeasti. Tuoksu on mukavan maltainen hienoisella makeudella täydennettynä, tunnistettavissa oleva ruohoinen humalointi saa myös kuivan heinikkoista kaikua kumppanikseen. Maultaan märkä versio tuoksusta – ruohoinen humalointi on nostanut päätään ja maistuu mukavan voimaisena etenkin maun loppupuolella ja tätäkin runsaammin jälkimaussa. Mukana on myös hieman kuivattavaa heinikkoa, samoin jopa rapsakankin hapanta hedelmäisyyttä ja jokseenkin yrttistä tuntua. Suutuntumaltaan ihan leppoisan pyöreä vahvuuteen nähden, suodattamattomuus lisää hyvällä tapaa jämäkkyyttä. Tasapainoinen, mukavan makuisa ja ihan laadukas peruspils. Kyllä tätä mielellään juo.

Nokian Keisari Luomu Tumma
Seuraavaksi lasiin kaatuu vuorostaan Keisari Luomu Tumma, olut joka on siis vielä minulta täysin kokematta. Todistatte siis ensimaistoa:

Kevyen ruskea, vähän jopa punertava, tasaisen samea ja loppuunsa melko miellyttävänkin näköinen olut. Tuoksu tuo jostain syystä mieleen syksyn, johtunee osittain päällä olevasta kesämyrskystä. Keskitumma maltaisuus on miellyttävän leipämäistä, karamellisen makeaa. Hienoista yrttistä purentaa ja maustetta löytyy myös. Ei ollenkaan hassumpaa. Makupuoli oikeastaan jatkaa siitä mihin tuoksussa jäätiin. Leipäistä, karamellisen makeaa maltaisuutta, keventävää yrttisyyttä ja hempeää ruohoista puraisua. Hieman mausteinen, myös pähkinäistä kuivuutta. Loppumaussa katkerot tuntuvat selkeämmin, kokonaisuus silti ihan mukavan pehmeä ja maltainen. Suodattamattomuus saa varmasti tästä muutamaa pistettä paremman kokonaisuuden kuin kirkkaampi vaihtoehto olisi saanut. Lisäksi se tuo vahvuuteen nähden kantavuutta rungon puolelle. Tasapainoinen ja hyvälaatuinen, tummempi lagerolut. Ei hassumpi ollenkaan. Tulee varmasti ostettua useamminkin.

Pisteet:  
Nokian Keisari Luomu: 30/50 
Nokian Keisari Luomu Tumma: 33/50

Eli loppuyhteenvedossa voinen todeta molempien täyttävän tonttinsa varsin hyvin. Tumma oli jopa positiviinen yllätys ja voin taata ostavani tuota useamman kerran lisää. Maanläheinen yleisilme vei mielikuvissa syksyiselle kesämökille, jolla kesäkelien väistyessä aikaa tulee varmasti vietettyäkin. Hyvä ruokaolut, eritoten kesäiseen lihan grillaamiseen, makkaran kaveriksi ja miksei jopa syksyisemmän pataruuan äärelle. Vaalea taas on jo aiemmin laadukkaaksi olueksi todettu, hyvä peruspils jonka suodattamattomuus tosiaan tekee paljon. Hyvä käyttöolut joka sopii moneen tilanteeseen. Hintalaatusuhde on ihan hyvää tasoa, molempien tölkkihinta pyörii kaupasta riippuen alle kolmessa eurossa, joten suht kivuton korvaus mutkattomasta, silti riittävästi makua sisältävästä kotimaisesta käsityöoluesta.

Näistä on hyvä jatkaa. Kippis!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti