maanantai 29. heinäkuuta 2013

BrewDog #MashTag

  • Tyyli: Brown Ale
  • Alk.%: 7,5
  • Panimo: BrewDog, Ellon, Aberdeenshire, Skotlanti
Skotlannin suurin itsenäinen panimo BrewDog on tunnettu tempauksistaan. Valtavirtaa ja massatuotantoa vastaan varsin äänekkäästikin taisteleva panimo julkaisi aiemmin tänä kesänä maailman ensimmäisen ”Twitter-oluen”, #MashTagin… Liekkö korrekti tapa mainita kyseinen olut Twitterin puolella sitten ##MashTag? Oluen etiketti kertoo kyseessa olevan Democratic Brown Ale, mikä kieltämättä on ihan osuva nimitys. Oluen tuotekehittelystä vastasi nimittäin maksava yleisö, joka käytännössä päätti oluen speksit aina tyylilajista vahvuuteen ja humalalajikkeista katkeroiden määrään. Tiettävästi hinta oli ainoa, mikä ei jäänyt kansan päätettäväksi. Äänestys tapahtui maaliskuun lopulla, jolloin päivittäin sosiaalisessa mediassa oli mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan kustakin oluen ominaisuudesta. Viimeisenä äänestettävänä asiana oli luonnollisesti nimi, joksi hyvästä oluesta pitävät hipsterit äänestivät muodikkaaseen Twitteriin viittaavan #MashTagin… Äänestäjiä oli muuten kaikkiaan yli 5000!
 
Demokraattinen Twitter-olut
Entä minkälaiseen lopputulokseen nämä viisituhatta äänestäjää sitten päätyivät? #MashTag on tyyliltään runsaasti humaloitu (American) Brown Ale, jonka humalakattaus tulee Uudesta-Seelannista. Listalta löytyy jo melko tuttu Nelson Sauvin-lajike, mutta myös itselleni tuntemattomammat Motueka ja Pacific Gem – katkeroita näillä kertyy yhteensä 95 EBUn verran. Olut on kypsynyt tammilastujen ja hasselpähkinöiden kanssa, joten makuja luulisi riittävän. Pähkinöitä kerrotaan olleen kaikkiaan viisitoista kiloa, mutta oluen kokonaismäärästä minulla ei ole tietoa. Joka tapauksessa pähkinöissä ei ainakaan ole säästelty.
BrewDog #MashTag
Todella tumman ruskea, kevyesti beigeä vaahtoa pintaansa keräävä olut. Tuoksu  melko mieto – BrewDogille vähän yllättävästikin. Tummaa suklaata, kahvista paahdetta, pähkinää ja kevyesti ruskistuneen maltaan tuntua. Hentoa tammisuutta löytyy myös. Makupuoli vie tumman suklaan suuntaan – makeus pysyy silti hienosti kurissa. Kahvista paahteisuutta, ripaus mausteita ja aivan lopuksi sitruksista katkeron puraisua, joka saa lisäpotkua mausteisesta kuivuudesta. Hieman pähkinää, jälkimaussa hyvin paahtuneen maltaan henkäys samoin runsaampaa katkeruutta. Suutuntuma yllättävän ohkainen, muutoin kaiken kaikkiaan mukava sekoitus paahdetta, pähkinää ja sopivan asteista humalointia. Ei hassumpi brown ale.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti