torstai 18. heinäkuuta 2013

Magic Rock Rapture

Brittipanimo Magic Rock on itselleni täysin uusi tuttavuus, joten mielenkiintoisen (ja aika levottoman) hanalätkän nähdessäni ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin tarttua tuumasta toimeen. Lähdetäänpä siis tutustumaan ensin panimoon, sillä onhan se aina mukava tietää, kenen lauluja laulat ja juomaa juot. Kyseessä onkin melko nuori panimo, sillä se on perustettu vasta kaksi vuotta sitten (2011). Panimo on kahden veljeksen Richard ja Jonny Burhousen sekä Stuart Rossin kolmestaan perustama yritys, joka sijaitsee Englannin Huddersfieldissä, Leedsin ja Manchesterin välimaastossa. Kimmokkeena panimon perustamiselle toimi luonnollisesti rakkaus hyvään olueen, mutta myös hieman yllättäen USAssa orastaneen panimobuumin innoitus. 
Red Hop Ale
Jo ensimmäisen puolen vuoden aikana oluiden suosio ylitti kaikki odotukset ja panimo nousikin Ratebeer-sivuston Top New Brewers In The World 2012-listalla toiseksi. Eli vuonna 2011 Ratebeeriin lisätyn uuden 1473:n panimon joukosta juuri Magic Rockin oluet ovat maistuneet olutsivuston väestölle toiseksi parhaiten. Edelle ehti vain alaskalainen Anchorage Brewing Co. Kysyntään vastatakseen panimon laitteistoa jouduttiin laajentamaan kahteen kertaan – ensimmäisen toiminta vuoden aikana nimittäin! Tämän jälkeen laitteistoa kasvatettu vielä muutamaan otteeseen myös ulkomaiden kysynnän vuoksi ja nykyisin panimon viikkokapasiteetti onkin jo noin 45-barrelia, eli reilut 7000-litraa. Panimon tarkoituksena on valmistaa laaja valikoima moderneja, maukkaita ja ”suuria” oluita humalan käyttöä suosivalla tavalla – parhaista raaka-aineista totta kai. Ajatuksena on tarjota laatua vaativille, tylsään perusolueen kyllästyneille nautiskelijoille juomisen arvoisia tuotteita, tuotteita joiden valmistuksessa ei tehdä kompromisseja. Ajatuksena hienoa ja mitä ilmeisimmin myös haastavan ideologian toteutus on yleisön mielestä toiminut vaaditulla tasolla.

”We understand that you don’t have time for bland, flavourless beers because neither have we.” –kertoo panimon nettisivut.

Magic Rockin Rapturen lätkä sisältää lisärivin “Red Hop Ale” ja sitä luonnehditaan runsaaksi, taivaallisesti humaloiduksi punertavaksi olueksi. Makupaletista pitäisi löytyä ainakin sitrushedelmien kirjoa ja tuoretta mäntyistä otetta, joten pakkohan tuota on lähteä testaamaan. Ensimmäisenä silmään kuitenkin pistää oluen vahvuus (4,6%), joka antaisi sille mahdollisuuden päästä jopa maitokauppavalikoimiin. Mielenkiintoista nähdä, kuinka näin kevyt olut vastaa markkinoinnin puheita. Kokonaisuus pitää sisällään viittä eri mallaslaatua ja kuutta humalaa, joista en sen kummempaa erittelyä käsiini onnistunut saamaan. Pääasia, että katkeroissa potkua riittää ja olut on hyvää.

Magic Rock Rapture
Kirkkaan ruskea, kevyesti punertava olut jonka pintaan muodostuu luonnon valkoinen, keskirunsas ja märän tuhti vaahtokerros. Tuoksultaan tämä on todella miellyttävä, suhteessa sopivan kevyt ja raikas, mutta myös keskirunsaan aromikas ja mielenkiintoinen. Sitrushedelmäistä humalaa, hieman nahkean puumaista tuntua, punertavaa, eksoottista hedelmää ja ripaus kukkaista tunkkaisuutta. Mallaspuoli suht vaaleaa, kevyen makeaa. Makuosasto toimii niinikään mallikkaasti. Greippistä, vahvan mäntyistä humalointia löytyy runsaanpuoleisesti läpi maun – aina suht pitkään, suuta kuivattavaan ja suht katkeraan jälkimakuun saakka. Sivummalla ”punertavaa”, puoliksi kuivattua eksoottista hedelmää, jokseenkin makeaa mallasta, hieman ruohikkoa ja viimeisenä silauksena kukkaista aromia. Vahvuuteen nähden yllättävänkin tuhti, vahvahkosti ja taidokkaasti humaloitu maitokauppavahvuinen amber ale. Runsas, silti mukavan kevyt ja makuisa, melko tasapainoinen olut. Hienoista vetisyyttä löytyy aina välillä tuolta rungon puolelta, mutta kevyesti plussan puolelle tämä nousee. Hieno, näppärä amber ale – maista ihmeessä!


Pisteet: 34/40

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti