lauantai 27. heinäkuuta 2013

Pyynikin Käsityöläispanimo Simo Vehnäolut


Suuret oluet, pienet panimot eli SOPP jäi Olutkellarilta tänä kesänä väliin, mutta päätin harjoittaa vastaavan suuntaista toimintaa sitten omatoimisesti. Varastooni ilmestyi samalla viikolla kuin tilauksesta useampikin ennalta maistamaton kotimainen oluttuttavuus, vielä sellaisilta panimoilta, joiden tuotokset olivat tähän saakka pysyneet itselleni tuntemattomina. Ensimmäinen sellainen oli tamperelainen Pyynikin Käsityöläispanimo ja oluena Maisteri Frangénina tunnetun Simo Frangénin nimikkovehnä – Simo Vehnäolut. Pyynikin Käsityöläispanimo – PKP – on yksi nuorimpia toimijoita maassamme. Se on perustettu viime vuoden loppupuolella, valmistuslupa irtosi toukokuussa. Kesän aikana tuotteita onkin alkanut näkymään Pirkanmaan kaupoissa.
Vehnä-Simo
Talvella panimo järjesti osakeannin ja myös allekirjoittanut hankki itselleen yhden osakkeen kannatusmielessä. Nohevimmille osakkaille on tarjoutunut myös mahdollisuus osallistua panimon toimintaan aina markkinoinnista oluiden valmistukseen, pullottamiseen ja jakeluun – perinteinen talkootyö on yksi panimon voimavaroista. Arvostettavaa yhteistyöhenkeä hyvän asian puolesta. Käsittääkseni vastaanotto alueen kaupoissa ja ravintoloissa on ollut lämmin – tuotteiden esittelyä on niinikään hoidettu osakkaiden kanssa talkootyönä. Panimolla on muuten meneillään toinen osakeanti, joka kestää ensi vuoden kevääseen saakka. Tarkempaa infoa panimon toiminnasta kannattaa lukaista Jaskan pienpanimoihin keskittyvästä artikkelisarjasta.

Sitten päivän olueen. Kuten mainittua, Simo Vehnäolut on saanut nimensä oluenystävä Simo Frangenin mukaan, jolla on ollut sormensa pelissä myös oluen kehityksessä. Raaka-aineluettelosta löytyy mm. vehnä-, pils- ja alemaltaita sekä Saaz- ja Cascadehumalaa. Se on muuten valmistettu vihreällä lähisähköllä. Nyt nautittava pullo on Simon kevyempi, maitokaupparajan alittava versio. Ravintolamyyntiin tarkoitettu Vahva Simo sen sijaan sisältää syntiset 5,2% alkoholia – ollen mallikelpoinen vehnäolut nautiskelijan silmissä, mutta paloviinaakin suurempaa myrkkyä viranomaisten vihkosissa. PKP:n maitokauppakaksikko (toinen on siis Pikkuportteri) on muuten tarjolla Pirkanmaan alueen lisäksi Palokan Citymarketissa Jyväskylässä, jonne kumpaistakin liikeni kolme laatikollista alkuviikosta. Simon happamuutta on hieman kummasteltu ja panimon mukaan sitä ollaankin seuraavaan erään hiukan pyöristämässä. Tuota olisi sitten tarjolla elokuusta alkaen. Mutta polkaistaanpa Olutkellarin mini-SOPP käyntiin maisteri Frangénin terveisten saattelemana:

”Astu korkin alle! Koe korkin alapuolinen maailma ja ihastu. Simo-vehnäoluessa on maku, joka vie kielen mennessään.” –maisteri Simo Frangén

Pyynikin Käsityöläispanimo Simo Vehnäolut
Kauniin vaalean keltainen, hieman oranssia vivahdetta sisältävä, samea vehnäolut. Oluen pintaan muodostuu noin sentin paksuinen valkea vaahto, lasin pohjalta löytyy hiivan hiukkasia. Tuoksultaan hieman poikkeava. Banaanin ja hapanta vehnäisyyttä toki löytyy, mutta happamuutta on läsnä myös marjaisassa ja sitruksisessa muodossa. Hieman maanläheistä ja kevyesti painostavaa tunkkaisuutta sekä mausteista hiivaisuutta. Maultaan varsin hapan, banaania, hiiva-aromia ja vehnää lyötyy myös. Marjaisa, ehkä raparperinen happamuus on melko voimakasta, ilmeisesti sitruksinen humalointi hieman hukkuu tuon alle. Läsnä myös hentoa olkisuutta. Rungoltaan ohut, hiilihapot keventävät sitä entisestään. Melko hapan, vähän turhan niukasti muuta. Vahvemmalla rungolla olisi varmasti nautinnollinen olut, mutta nyt kantavuus ei oikein happamuuden armoilla riitä. Suht helposti juotava vehnäolut, josta ei valitettavasti suureen nautiskeluun ehkä ole. Luvattu pyöristäminen lienee ihan hyvä päätös.

Pisteet: 29/50

2 kommenttia:

 1. Hei,
  halusin tulla vielä täältä Pyynikin käsityöläispanimolta kommentoimaan oluen ylenmääräistä happamuutta. Tarkoituksena tosiaan saada tuo happamuus järkevälle tasolle ja olemmekin lopettaneet täysin tämän erän toimittamisen. Pyynikin käsityöläispanimon edustajana lupaan korvaavan määrän uutta erää veloituksetta, sillä emme ole itsekään tyytyväisiä tämän laatuun.

  Pyytäisinkin uutta arviota oluesta kun uusi erä saadaan toimitettua. Pahoittelen aiheuttamaamme virhettä oluessa.

  terveisin,
  Rauno Pere

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve,

   uusinta-arviointi onnistuu mieluusti. Tosiaan erittäin positiivistä, että panimolta reagoidaan palautteeseen. Tuo happamuus oli tosiaan aika hallitseva piirre kokonaisuudessa, vähän liiankin kanssa. Mutta mielenkiinnolla odotellaan uutta erää. Pikkuportteria pitää muuten kehaista, se oli erinomaista!

   J-P

   Poista