maanantai 5. toukokuuta 2014

Kulttuuriolutta Hiisiltä: Synnyimme Lähtemään - Teatteri Eurooppa Neljä 25 V.

 • Tyyli: American Pale Ale
 • Alk.%: 4,5
 • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
 • Info: 25-vuotisjuhlaolut, Teatteri Eurooppa Neljä


Kulttuuriolut...
Oluen ja kulttuurin yhdistäminen ei välttämättä automaattisesti tarkoita olutkulttuuria, mutta tällä kertaa ainakin kulttuuriolut siitä syntyi – ja siinä samassa myös maistuva mainos… Panimo Hiisin tilausoluet jatkavat syntymistään ja tällä kertaa omansa lunasti esittävää taidetta maailmalle tarjoava, 25-vuotisjuhlavuottaan viettävä Teatteri Eurooppa Neljä – tuttavallisemmin ”Eurooppa nelonen”… Olut, sen nimi ja etiketti toimivat samalla 27. kesäkuuta ensi-iltansa saavan Synnyimme lähtemään -road musikaalin mainoksena. Kerrankin siis rehellisesti suunmukaista mainontaa… ja kyllähän siinä sitä olutkulttuuriakin samalla levitetään.

Omakohtaista kokemusta Eurooppa nelosen suuremmista näytöksistä minulla ei ole, mutta lähipiiriltä saadun palautteen mukaan tasokasta ohjelmaa on yleensä ollut tarjolla. Tämän kesäinen musikaalinäytössarja polkaistaan siis käyntiin kesäkuun lopulla ja näytöksiä on aina elokuun 10. päivään saakka – pullon kylki vielä aiheesta muistuttaa, mikäli asia pääsee jostain syystä unohtumaan… Synnyimme lähtemään on sekä oluen että sen mainostaman näytöksen nimi. Bruce Springsteenin kappaleen suomennosta lainaava otsikko tarjoaakin osviittaa tulevan kulttuuripläjäyksen sisällöstä – rock’n’roll-musikaalia Pomon, ZZ Topin ja Bob Dylanin tahdein on mitä ilmeisimmin luvassa, joten ainakin vanhat parrat menosta pitänevät. Alta vielä infoa esityksestä:
 • Teatteri Eurooppa Neljän 25v, juhlavuoden kesäteatteriesitys on rock-musikaali SYNNYIMME LÄHTEMÄÄN
 • Synnyimme lähtemään on hurja ja hauska musikaali,oikea asennemusikaali. Esitys vie katsojat tielle, jossa soi klassikkokappaleet aina Springsteenistä ZZ topiin. Tapahtumien keskiönä toimii huoltoasema keskellä ”ei mitään”, jonne pysähtyy erilaisia ihmisiä. Ihmisiä, joilla on unelmia ja salaisuuksia. Mutta kaikkia heitä yhdistää se, että he ovat matkalla kohti rakkautta.
 • Käsikirjoitus: Hakala – Laitinen – Lepistö
 • Ohjaus: Taava Hakala
 • Rooleissa mm: Paavo Honkimäki, Tiina Iisala, Jari Silventoinen, Neija Välilä, Juha Valkama, Harri Helin sekä kuusihenkinen liveorkesteri kapellimestarinaan Toni Lepistö.
 • SYNNYIMME LÄHTEMÄÄN. Kantaesitys ja ensi-ilta nähdään Jyväskylässä Kankaan paperitehtaan piipun juurella pe 27.6.2014 klo19.

Jos et muista, niin etiketti muistuttaa...
Itse olut on etiketissäkin ilmoitetusti pale ale, mutta etuliite on hieman tulkinnanvarainen juttu – vaikka kyllähän se APAksi ehkä parhaiten kääntyykin. Humalakirjo on nimittäin sekoitus uutta ja vanhaa mannerta Northern brewerin ja Williametten voimin. Etenkin ensimmäisen tulisi antaa oluen humaloinnille tietynlaista yrttistä terää, joka erottanee sen omalla tavallaan ”puhtaammista” American Pale Aleista… Hiisin Tatu antoi vielä numeerisemmatkin arvot oluen spekseistä, kiitokset informaatiosta jälleen kerran:
 • Katkeruus: 34 IBU
 • Väri: 10 EBC
 • Kantavierre: 11°P
Itse olen tuotteeseen törmännyt ainakin Kolmikulman ja Vaajakosken vihreän kortin kaupoissa...

Hiisi Synnyimme lähtemään
Oranssi, vaaleaa ja runsasta vaahtoa muodostava olut. Tuoksultaan keskirunsas, tietyllä tapaa märkä. Ensimmäinen mielikuva on ”melko marjaisaa”… Punertavaa, makeahkoa marja-aromia siis löytyy hennon karamellisen mallaspedin päältä. Yrittistä tuulahdusta, ehkä kevyelti myös sitrusruohoista pirskahtelevuutta. Eräänalainen sekoitus brittimenoa ja etäistä APA-henkeä. Ei suinkaan huono yhdistelmä.

Mausta marja-aromi on hieman jo haihtunut, mutta löytyy vielä täydentämästä makukirjon reunoja. Yrttinen, hieman kukkean mausteinen tunnelma sekä sitrusmaista pirteyttä huokuva purenta leikkaavat sopivasti tasapaksua mallasrunkoa, josta löytyy kevyttä makeuden lähdettäkin. Ei suurissa määrin pureva, mutta sopivasti kielen pintoja koettelevaa kuitenkin. Ei kovin raikas kokonaisuus, joskin keskirunsaasta hieman vajaaksi jäävä tuntuma keventää kokonaisuutta kohtalaisesti. Tuoksun tapaan britti/mannermaista tunnelmaa pääasiassa – mutta miksipä sitä Rakkia kahteen kertaan tekemäänkään? Hieman ehkä jättää kylmäksi panimon normaaliin tasoon nähden, vaikka mieluusti juotavaa tämäkin on.

Tuomio: Sopuisan kevyesti pureva, hieman ehkä arvoitukseksi perimmäiseltä tyyliltään jäävä olut, jossa aromikirjo seilaa punertavasta marjaisuudesta kukkeaan mausteisuuteen ja yrttisempään maailmaan. Keskirunsas, hieman tunkkainen – sinällään maistuva mutta jonkin asteinen pettymys kuitenkin. Upposi silti E4:n toissavuoden pikkujoulushowta paremmin*… Selvästikin.

Pisteet: 31/50

*= tuolloin olisi ollut käyttöä runsaalle määrälle tilausolutta ja ohjelman taso huomioon ottaen sen olisi pitänyt olla yleisölle ilmaista ja esityksen katsomisesta vielä maksaa – yleisölle nimittäin… Kesätuotannot tosin ovat kuuleman mukaan olleet huomattavasti laadukkaampia spektaakkeleita, joten suoraa vertausta ei tästä voitane tehdä – ehkäpä lähtökohdiltaan kosteammaksi juhlaksi oletetun tapahtuman ohjelmanumero ottaa yleisön huomioon hieman eri tavalla…

2 kommenttia:

 1. mä löysin noita jämsän s-marketista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, tämä lieneekin levinnyt ihan kiitettävän hyvin Keski-Suomessa, ehkä myös vähän kauemmaksikin. Olutta valmistuu useampi erä kesän tarpeisiin, eli eräänlaisesta kausioluesta voitaneen puhua..?

   Poista