sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Stadin American Black Lager

  • Tyyli: Schwarzbier
  • Alk.%: 5,3
  • Panimo: Stadin Panimo, Helsinki, Suomi
Stadin Panimo on tehokas tuotteiden kehittelijä, mutta myös varsin hyvin esillä Alkonkin valikoimissa. American Black Lager jatkanee panimon jenkkihumaloitua tuotesarjaa, josta olemme saaneet jo jokusen vuoden ajan nautiskella. Jenkkihumalaa on siis mitä ilmeisimmin tarjolla tälläkin kertaa ja onhan se ihan mielenkiintoista kokea, että millaista jälkeä se schwarzbierissä saa aikaan. Peruslageria ei siis liene tarjolla, joskin jo black lager- termi itsessään voisi toimia salkkuolueen verraten melko selkeänä eroavaisuutena. Pullo matkaan, kotona lasiin ja sitä myöten mustaa valkoiselle… Katsotaan kuinka miehemme uutuusoluen seurassa käy!

Stadin American Black Lager
Todella tumman ruskea, osin mustaakin lähentelevä lagerolut kohtalaisen reippaalla vaahtokerroksella. Kuten odotettua, ei tuoksu ilmennä saksalaista mallasmaailmaa, vaan greippisen hedelmäinen humalointi nousee voimakkaasti esiin. Seurana sillä toki on tumman paahtunutta, hieman leipäistä mallasta, mutta sokkona voisin liputtaa pikemminkin black IPAn kuin schwarzbierin puolesta.

Myös mausta löytyy runsas kerros greippistä, osin havuistakin humalointia, josta irtoaa myös hyvin sitrukseenkin taittuvaa aromikkuutta sekä ohuelti muuta hedelmäisyyttä. Tumman paahteinen maltaisuus luo lisäpohjaa tuoksun black IPA-vertaukselle, mutta ehkä tuo mallaspohjan tietynlainen raikkaus ja tuntuma kuitenkin henkivät tuota schwarzbierin suuntaa. Suutuntumaltaan maltillinen, hiilihappomäärältään sopuisan toimiva, mauiltaan melko runsas. Makupaletista ei siis vetistäviä aukkoja juuri löydy ja tuhdimpana tuotteena karisisi varmasti se viimeinenkin ”black lager”-oljenkorsi sen siliän tien… Uutta aaltoa, jenkkitermein päivitettyä schwarzia, joka kieltämättä toimii varsin hyvin.

Tuomio: Black IPAmaisia piirteitä kannatteleva, greippisen aromikkuuden käsittelemä ja kohtalaisen paahtunut olut, josta on kuitenkin kaivettavissa myös alkuperäisen linjan piirteitä – jostain sieltä sitruspuiden katveesta tosin. Ei siinä, hyvin toimii vaikkei perinteet arvossaan olekaan, sokkotestissä voisi olla vaikea paikka lajintunnistuksen suhteen. Paahteinen, sopivan pureva ja aromikas – raikas ja hieman tuntumaltaan ohut.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti