Tiistai oli säätyypiltään aurinkoinen ja lämmin, joten mikäs
sen parempi järjestää pienimuotoinen paikallisten olutblogistien kokoontuminen.
Seuraa allekirjoittaneelle teki Maltainen-olutblogistakin tunnettu,
kotiolutvirtuoosiksi tituleerattu paikallislegenda Mika Laitinen. Ei mitään sen vakavampaa –
vain hyvää olutta ja pientä jutustelua, hyvähän se on paikallisestikin hieman
verkostoitua. Logistisen etumatkan ansiosta ehdin odotellessani perehtymään
hieman syvällisemmin myös Harry’sin hanatarjontaan ja tamperelaisen Plevnan
tujummin humaloitu Amarillo Weizen sai kunnian päästä hieman tarkempaan syyniin
kesäillan alkumetreillä:
Plevnan Amarillo Weizen
Tyyli: Hefeweizen / Alk.%: 5,0 / Panimo: Koskipanimo, Tampere,
Suomi
Plevnan Amarillo Weizen |
Ulkomuodoltaan tasaisen samea, utuisen keltainen olut joka
saa myös rusehtavan oranssia sävymaailmaa kylkeensä. Vaahtopää on melko tiivis,
märänkin näköinen ja vajoaa hiljalleen pinnan alle. Ihan sopuisan kesäjuoman
näköinen – ei hassumpi alku.
Jenkkityyppaus käy selväksi heti maun alkumetreiltä lähtien.
Sitruksen kuorimainen, hedelmäistä happamuutta uhkuva purenta melko voimaisaa,
joskin banaanin suhteellisen kapea-alainen osallistuminen osiltaan pönkittääkin
humaloinnin tehokkuutta – ehkä aromipuolelta sitten odottelin enemmän näyttöjä. Hedelmäisyyttä on muutoin kohtalaisen ohuelti, joskin vaaleaa,
ananaksen sävytteistä tuntua ilmoilla onkin. Hiivasta nouseva mausteisuus
pilkahtelee alkuun vaihtelevalla voimakkuudella, mutta nousee melko vahvaan
rooliin etenkin maun loppupuoliskolla tuoden kuivattavaa tukea
sitrusgreippiselle purennalle – ajoittain maustepuoli tuntuukin olevan se
vahvempi osapuoli, sillä neilikkainen yrttisyys sekä kukkaisa terävyys pelaavat
enemmän sen pussiin. Vaalea ja riisuttu, joskin melko runsasmakuinen vehnärunko
on hieman odotettua kevyempi, mutta takaa näin ollen juoman kesäisen olemuksen
toimivuuden – hetken odottelun jälkeen sekin kyllä saa ihan hyvää otetta
touhusta… Banaanin ja ehkä pehmeämmän mallaspuolen profiilin nostaminen
toisivat varmasti hieman lisäulottuvuuksia ja kaivattua pehmeyttä juomaan,
mutta liekö tuolla turhan suuri vaikutus oluen luonteeseen sitten…
Tuomio: Vaalea, melko raikas sekä melko pureva kesäajan
vehnä Tampesterista. Sitruksinen happamuus, vaalean vehnäisä taustatyö ja
mausteiden korostama neilikkainen yrttisyys korostuvat tässä vehnäoluessa,
jossa on kyllä loistavaa potentiaalia. Ei ehkä itselleni THE kesävehnä, mutta
kohtaamme varmasti myös uudelleen…
Pisteet: 36/50
---
Puolivälissä Mika jo liittyikin seuraani, joten sen
kummempaa reittausta ei illan aikana enää harrastettu – muutama olut tuli
jaettua ja keskustelu soljui sekä niiden ympärillä että myös oikeastaan
kaikessa muussakin mahdollisessa. Alta löytyy lyhyet mietteet muutamista
oluista:
Hopping Brewsters Powder Monkey APA
Tyyli: American Pale Ale / Alk.%: 6,2 / Panimo: Hopping Brewsters, Kylmäkoski, Suomi
Pirkanmaalaispanimon tuotteita on siis valunut myös
Jyväskylään ja Harry’sin hanasta löytyi tumman puhuvaa american pale alea. Uusi
tulokas pienpanimoskeneen ja sitä myöten myös omaan maistettujen panimoiden
listaukseen. Hanalätkässä panimon logo on melko pienellä, joten
ensikatsauksella ei olut silmään sattunut… Aihetta käytiin sitten oikein
porukalla ihmettelemässä ja löytyihän se vihdoin, kun kädestä pitäen
näytettiin.
Hopping Brewsters Powder Monkey APA |
Perus-APAksi melko tumma, oikeastaan brittihenkisesti
haalean ruskea olut. Tummaa mallasta on
siis joukkoon laitettu ainakin värin vuoksi. Ei ehkä omaan makuun se täysosuma,
joskin hyvää tekemistä tuoreen panimon ensimmäisiksi tuotteiksi. Mallaspuolella
orastaa hienoinen imeltyneen ja paahtuneen siirapin makeus, joka tuo tuntuun
jonkin verran limppuista vivahdetta. Pääpaino on kuitenkin greippisellä
katkerohumaloinnilla – aromipuoli oli melkolailla vaisun oloinen. Etäinen kaiku
vähän purevampiin bittereihin – ainakin mielikuvat johdattavat itseni sumuisten
saarten suuntaan, greipistä huolimatta. Ehkä ulkomuotokin vaikuttaa asiaan… Ei
kuitenkaan hassumpi olut. Tästä on hyvä jatkaa.
---
Harry’sin terassilta siirryimme koti yläkaupunkia ja
sisätiloihin, eli Vihreä Haltiatar oli seuraava osoite. Muutama pullo tuli
jaettua ja mahtuipa joukkoon yksi siiderikin…
Eskilstuna Imperial Stout
Tyyli: Imperial Stout / Alk.%: 9,0 / Panimo: Eskilstuna Ölkultur, Eskilstuna, Ruotsi
Tämänkään ruotsalaispanimon tuotteisiin en aikaisemmin ole
päässyt tutustumaan, mutta mitä nyt sosiaalista mediaa ja olutravintoloiden
tiedottamista olen seuraillut, on eskilstunalaisten oluita alkanut hiljalleen
rantautumaan myös Suomeen. Tyylikkään yksinkertainen etiketti ja ennakkoon
kiinnostava sisältö – valinta oli selviö.
Eskilstuna Imperial Stout |
Suurta hekumaa ei pullon sisältö kuitenkaan onnistunut
tarjoilemaan, joskin hyvällä tapaa perustavanlaatuinen imperial stout korkin
alta kuoriutuikin. Sopivasti kaikkea, ei kuitenkaan liikaa mitään – tummaa
paahdetta, hieman kuivaa, tummaa suklaisuutta ja melko kevyt humaloinnin osuus.
Suutuntumalta vahvuutta ei yhdeksään prosenttiin olisi tullut veikattua.
Mutkaton, selkeä ja suoraviivainen – toisin sanoen oluella on hyvä juotavuus.
Suositan testaamaan, mikäli tuntikausien intensiivistä siemailua ei halua
harrastaa – mutkattomampi, silti maistuva ja hyvälaatuinen olut. Ei moitittavaa...
---
Thornbridge
Hall Double Scotch Ale Whiskey Barrel Aged
Tyyli:
Scotch Ale / Alk.%: 8,5 / Panimo: Thornbridge, Bakewell, Englanti
Thornbridgen panimo valmistaa maistuvia, niin sanotusti
suuria oluita. Vastaan tulleet Courage RIS, Imperial Oatmeal Stout sekä paljon
puhuttu Bracia eivät ainakaan ole kylmäksi jättäneet. Skottialet taasen ovat
hieman harvinaisempia tuttavuuksia ja tutun logon näyttäydyttyä piti
tilaisuuteen tarttua. Koukkuhan se tästäkin löytyy, tupla-skottia on nimittäin
kypsytelty vuoden päivät Auchentoshan skottiviskitynnyreissä… Jälleen yksi
suuri olut laatupanimolta?
Thornbridge Hall Double Scotch Ale Whiskey Barrel Aged |
No ei varsinaisesti. Hienoinen pettymys verrattuna panimon
yleiseen linjaan, joskaan kolmen oluen perusteella suoraa linjan vetoa on
hankala tehdä. Oluena varsin laadukas, tynnyrikypsytyksen hieman kuivattama.
Rungosta ei vahvuus kovin herkästi ilmenisi, mutta eipä alkoholikaan suuremmin
läpi paista – aivan hiukkasen se tosin lämmittelee ja viskin ominaismaku seasta
myös löytyy. Skottimaista turvetta, kanervaista nummiaromia, kevyesti makeutta
ja mallasta sekä puumaista kuivuuttakin. Oluena arvuuttelin sen 5-50
-pisteskaalassa sinne 38:n pisteen tietämille, eli hienoisesta panimon
aiheuttamasta pettymyksestä huolimatta oikein maistuva olut.
---
Anderson Valley Heelch O’ Hops
Tyyli:
Imperial / Double IPA / Alk.%: 8,7 / Panimo: Anderson Valley Brewing Company,
Boonville, Kalifornia, USA
Boonvillen alueen omaa boontling-kieltä
nimessään kantava jenkki-DIPA. Kieltä, alueen historiaa ja aihetta yleensäkin
sivuttiin jo Barney Flats Oatmeal Stoutin yhteydessä, joten lisää triviaa
löytyy sieltä. Heelch on kuitenkin edelleen jossain määrin voimissaan olevaa
paikalliskieltä ja tarkoittaa vapaasti käännettynä paljon jotakin. Kun double IPAa jenkeistä tulee, niin
luonnollisesti se jokin tarkoittaa
humalaa. Eli Columbus-, Chinook- ja Cascade-lajikkein kyllästettyä humalapommia
(100 IBU) tarjolla – tätä ehtivät ainakin Hop Huntersin pojat aiemmin kehumaan.
Se on melko vahva suositus, joka kannattaa ottaa vakavasti…
Anderson Valley Heelch O’ Hops |
Myös maku on kohdillaan ja tarjoilee hyvän kerroksen greipin
ja pihkaisen männyn tenhoa hieman – muttei liiaan – karamellisella
mallaspedillä. Trooppista aromikkuutta löytyy myös ja paketti on hyvin kasassa.
Ei aivan kärkipään tuote ja lienee hieman jo teräänsä menettänyt, mutta
varmasti tulee vastaan astellessa otettua uudestaankin lasiin – siksipä
rohkenen hyvillä mielin suositella muillekin.
---
Henneys Vintage 2012 Still Cider
Tyyli: Siideri / Alk.%: 6,5 / Valmistaja: Henneys Cider,
Much Cowarne, Englanti
Henneys Vintage 2012 Still Cider |
Siidereitä tulee vähemmin tapailtua, mutta otettiinpa
testiin sellainenkin – hiilihapoton kaiken lisäksi. Enpä varmaa stillejä ole
ennen maistanutkaan. Suurempia analyysejä en vajavaisilla taidoillani lähtenyt
tekemään, mutta todella hyväähän kyseinen yksilö oli. Aidon omenainen,
hiilihapoton tuntuma ja osin intensiivinenkin makumaailma, jota täydentänyt hienoisen
öljymäinen liikehdintä jäivät päälimmäisiksi makukokemuksiksi. Pullon kyljessä
komeili myös yksi EU:n nimisuojajärjestelmän kolmesta tunnuksesta –
maantieteellisesti suojatun tuotteen merkintä (Protected Geographical
Indication – PGI). Suojaus koskee tällä kertaa Herefordshire cider-nimen
käyttämistä tuotteelle. Alueella on vahvat perinteet siiderin valmistukseen,
joten tuotteelle on haettu nimisuoja. Pitänee perehtyä aiheeseen hieman
tarkemmin., mielenkiintoinen maailmahan tuokin olisi… Tästä yksilöstä vielä sen
verran, että se on vuosittain tuoreesta sadosta valmistettu vuosipainos (kuten
vintage viittaakin). Henneys Cider on yhden miehen ”lapasesta lähteneestä”
harrastuksesta syntynyt valmistaja, joka edelleen pyörii pitkälti perustajansa
voimin.
---
Sen pituinen se, kiitokset Mikalle seurasta – hyviä makuja
tuli jutustelun yhteydessä kohdattua.
Kippis!
J-P
Verkostoituminen kannattaa aina, varsinkin jos siinä voi maistella samalla olutta. Nuo illan kaksi viimeistä juomaa olivat parasta mitä vähään aikaan on tullut maistettua, eikä pelkästään siitä syystä, että ne olivat illan viimeisiä. Heel's O'Hopsisssa oli harvinaisen tuore humalan aromi ilman suuren humalamäärän tuomia sivuvaikutuksia. Henney's taas oli mukavalla tavalla maalainen siideri, ihan toista kuin alkon teolliset siiderit. Kiitos J-P seurasta!
VastaaPoistaNäinpä, etenkin tuo siideri jäi hyvin mieleen hyvänä tuotteena, joskaan mitään järkevää sen ominaisuuksista ei termistön vajavaisuuden vuoksi pystynyt kirjaamaankaan. Heelch O' hops taasen maittoi kanssa hyvin ja varmasti illan paras olut - itselleni ei ehkä ihan ykköstuotteena mieleen jäänyt, joskin pirun hyvähän se oli...
PoistaVerkostoituminen on mukavaa ja hauska näin hieman harvakseltaan ravintoloissa käyvänä huomata, että valikoimaa tuntuu Jyväskylän kokoisessa kaupungissa riittävän oikein hyvin!