lauantai 24. toukokuuta 2014

Lutakko Offroad 4,5%

  • Tyyli: Wheat Ale
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi
Apinallista menoa...
Tulipa pitkästä aikaa piipahdettua Lutakon K-kaupassa ruokaostoksilla ja samalla vihdoin haettua Hiisin valmistamaa Lutakko Offroad vehnäalea testiin. Edellinen Lutakko-olut ainakin toimi mainiosti sessio-IPA-muotoisena, joten katsotaan jatkuuko menestyksekäs saaga vehnäisemmän rungon voimin.

Offroad-olut liittyy tiiviisti kaupan vieressä sijaitsevan maamerkin, legendaarisen Tanssisali Lutakon saman nimiseen, valtavirrasta poikkeavaan musiikkiin keskittyneeseen klubiin. Vehnäalen isoveli, ravintoloihin ja itse klubille levinnyt Offroad American Ale julkistettiinkin hieman ennen maitokauppaoluen liikkeelle laskua, mutta tuo jäi keväthässäkässä testaamatta. Kevyempi vehnäale on mallaspohjaltaan 100% vehnään nojaava ja sen makumaailmaa hallinoivat Summit- ja suosioon hiljalleen noussut Mosaic-humalat (26 IBU). Oluista ja niiden liitosta vaihtoehtomusiikilliseen klubiin kommentoi JELMUn sivuilla Hiisin Mikko:

"Lutakon Offroad-klubit keskittyy mielenkiintoiseen valtavirrasta poikkeavaan musiikkiin. Samoin Offroad-oluet ovat poikkeuksellisia oluita. 'Lähtökohta Offroad-oluelle oli sama kuin Offroad-klubeilla: Poiketaan valtatieltä metsän puolelle. Ravintolavahvuinen versio liikkuu humaloinnillaan mäntymaisemissa, tammilastuilla sävytettynä. 100% vehnäisessä kauppaversiossa taasen löytyy trooppisempia vivahteita. Kyseessä ovat täysin erilaiset, valtavirrasta poikkeavat oluet', maalailee Panimoyhtiö Hiisin Mikko Mäkelä. 'Oluen ja ruuan naittaminen on jo monelle tuttua. Yhteistyö Tanssisali Lutakon kanssa onkin tarjonnut uudenlaisen mahdollisuuden yhdistellä olutta ja musiikkia. Parhaimillaan Offroad-olut onkin tietysti hyvän ja omaperäisen valtavirtapopista poikkeavan musiikin kanssa nautittuna.'"

Eli metsään mennään, mutta hyvässä mielessä. Hyvää kesäjuomaa sopii siis odottaa ja mikäs sen parempi helteiden puskiessa päälle. Sorsaparikin kuuluu laskeutuneen tiluksilla sijaitsevaan hulevesiuomaan ja aurinko laskeutuu hiljakseen läheisen lehdon taakse värjäten taivaan IPAmaisen oranssiksi. Lämmin kesäilta sopii siis hyvin oluen nautiskeluun biergartenin rauhassa. Pullon kylki kertoo myös tarinaa oluen olemuksesta - loppukaneetti onkin hyvä näpäytys esimerkiksi Kotiteollisuuden "Koff-äijäbulkille":

"Valtatien ulkopuolella on aina pöhisty - ja normista poikkeaminen on se mikä saa arkisen keskiarvon muuttumaan. Siksi päätimme tehdä oluen, jolle keskiarvot eivät merkitse mitään. Toista tällaista et kauppojen hyllyissä näe. - Unohda rock-oluet, Lutakko on enemmän. Lutakko on rock."

Lutakko Offroad 4,5%
Utuinen, suorastaan soratienpölyn sakea, kellertävän oranssi olut joka muodostaa melko komean vaahdon. Tuoksu on pirteän kesäinen. Vaalean vehnäinen runko miellyttää ja pelaa hyvin yhteen hiivapuolen kanssa. Tropiikin henkäys on vahva, aromikas ja piristävissä määrin sitruksisen pureva. Eksoottista hedelmää on myös mukavasti.

Maussa tapahtuu hieman tuoksua enemmän ja voimaakin on ripaus lisää. Vaalea, hieman happamuuttakin kantava vehnärunko maistuu hyvin, mutta jättää sijaa myös muulle makukirjolle. Hiivan melko neutraali, joiltain osin hieman mausteikas aromi nousee kivasti esiin sopivista väleistä ja tropiikin hedelmien henkäys pyyhkii ylitse aromikkaana ennen lopun sitruksista katkeron hyvänlaatuista esiintuloa. Matkaan tarttuu myös hennompaa pihkaisuutta sekä ohutta makeaa marjaisuuttakin - sitruksinen loppu henkii myös tuoretta greippiä. Tuntumaltaan sopivan runsas kantaakseen maut - vahvuus huomioiden onnistunut suoritus. Muutoin hiilihapoiltaan maltillisen pirteä, kokonaisuutena maistuvan kesäinen.

Tuomio:
Hyvin ainakin alkukesään istuva, mauiltaan sopuisan runsas, silti sessioitava vehnäale. Tropiikin sointuja, sopivaa purentaa sekä vehnän ja hiivan toimivaa yhteispeliä. Rock rock!

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti