keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Juhlan kunniaksi: Thornbridge Bracia

  • Tyyli: Traditional Ale
  • Alk.%: 10,0
  • Panimo: Thornbridge, Bakewell, Englanti

Rikasta, tummaa alea...
Se on sata! Viime keskiviikkona meni satatuhatta (100 000!) käyntikertaa rikki Olutkellarissa, joten viikonlopuksi oli syytä varata jotain maistuvaa ja arvokasta juhlajuomaa. Brittipanimo-Thornbridgen hekumallinen Bracia soveltui viileähköön ilmanalaan mitä parhaiten, joten varaston tarkkaan varjeltu ainokainen sai luvan antautua pullonavaajan lempeässä käsittelyssä. Tutustuinkin Braciaan paikallisessa olutravintolassa jo aiemmin tänä keväänä, mutta otin nyt ”vanhan tutun” hieman tarkemman analyysin kohteeksi – ettei ilta ihan pelkäksi nautinnoksi sentään menisi…

Mennyttä aikaa viestivä olut viittaa nimellään rautakautiseen, melko vahvaan alkoholijuomaan. Sanan bracia kerrotaan olevan kelttienkielinen vastine tuolle juomalle, mutta aiheesta on myös eriäviä mielipiteitä. Braciaa ei kelttien kieli ilmeisesti nimittäin tunne, mutta se kuitenkin lienee johdettu jostain samansuuntaisesta, alkoholijuomaan tai jopa olueen liittyvästä termistä… Zythophile-blogista löytyy useamman vuoden takainen pohdinta aiheeseen liittyen ja vaihtoehtoja siitä, mihin juomasanastoa kuvaavaan sanaan Bracia todellisuudessa viittaa (tai mistä sanasta se on johdettu), näyttäisi olevan aina bracissista brachaan ja bragautista bracataan… Sotketaanpa sekaan keltin lisäksi myös latinaa ja ranskaa, mutta melko läheistä sukua kaikki mainitut ulkoasultaan sekä aihealueeltaan ovat toisilleen.

Esikuvana toimivan olutjuoman kerrotaan kuitenkin olleen rautakaudella valmistettua, mahdollisesti hunajalla maustettua viljapohjaista nektaria. Siksipä Braciankin reseptiin lienee tiensä löytänyt tumma, italialainen kastanjahunaja. Kahdeksan mallaslaatua tuovat makumaailmaan mm. paahteen ja suklaan luonteikkuutta – humalakattaus taasen käsittää Target-, Pioneer-, Hallertau Northern Brewer ja Sorachi Ace-lajikkeita. Olut muuten keikkuu Ratebeerissä Englannin Top 50 beers-listan kakkosena, joten laatua on luvassa…

Thornbridge Bracia
Mustaa olutta jämäkän näköisellä, ruskealla ja runsaalla vaahtokerroksella varustettuna. Tuoksu on jyhkeä, tummuutta kaikuvan syvä, mutta silti tasapainoinen. Oikein nautittavaa tekemistä siis. Espressomaista paahdetta, hieman tummaa suklaata, satulamaista nahkaa sekä etäisen savuista turpeisuutta. Mukana on myös juoksevaa salmiakkia, lakritsia mutta myös kuivaa kanervikon aromia. Omaleimainen kokonaisuus henkii vanhan maalaistalon kuivaa huonepölyä, maanläheistä turvesuota sekä tuota miellyttävää paahteisuutta. Sivummalla on myös kevyen kuivaa hedelmäisyyttäkin. Todella monipuolinen ja runsas.

Maku vie jalat alta... Salmiakkisen suolainen ote yhdessä kanervankukkaisen yrttisyyden, paahdon pintyttämän siirapin sekä tukevan alkoholin lämmön kanssa muodostavat tahmean, pitävän ja jopa intensiivisen verkon, joka sitoo voimakkaat ja syvät maut yhteen. Espressomaisen kahvinen paahteisuus ei ole tuoksun tapaan vahvasti esillä, vaan tilkitsee tumman suklaisen vivahteen kanssa viritetyn verkon aukkoja. Viskimäistä turpeisuutta, edelleen brittiläiseen maataloon johdattava huoneen tuntua sekä hieman nahkaa, ehkä myös pähkinää. Lopussa suhteellisen voimakas humalointi terävöittää aisteja ja virittää hekumallisen ja lämmittävän makukokemuksen viimeiseen kliimaksiinsa - jälkimaussa sitruksista keltaisuutta aistiva katkerointi kutittelee kieltä. Suutuntuma on melko runsas, mutta saa orastavasta imelyydestä hieman tahmaavaa tukea osakseen.

Tuomio: Mahtava, omaleimainen ja runsasmakuinen olut kerta kaikkiaan! Sopivasti paahdetta, monenlaista tummuutta sekä alkoholin tukemaa, osin portviinimäiseksikin äityvää, jylhää tukevuutta. Hidas, arvokas ja kokemisen arvoinen... Intensiivinen isolla Iillä!

Pisteet: 43/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti