tiistai 27. toukokuuta 2014

Palokka Suvisavu 4,5%

  • Tyyli: Saison ("Savusaison")
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi 
Kahdeksas palokkalainen...
Kesän kunniaksi Palokka sai kahdeksannen paikallisoluensa, saison-tyyliä edustavan Suvisavun. Perinteinen saison ei kuitenkaan ole kyseessä, sillä tähän vaaleaan kesäolueen käytetyistä maltaista lähes 90% on turvemallasta - palvikinkkua ei siis välttämättä mausta löydy, vaan odotettavissa lienee mielenkiintoinen, turpeisempi saison... Lopputulosta on etukäteen mahdoton allekirjoittaneen taidoilla arvioida, joten maistamalla pääsee puusta pidemmälle. Olut tuli myyntiin viikonloppuna, jotamyöten kauppareissu hoidettiin tällä kertaa Palokan suunnalla. Suvisavu on myös esimmäinen palokkalainen, jonka arviointi tapahtuu autenttisessa ympäristössä – Palokassa nimittäin!

”Kun kevät kääntyy suveen, on aika korkata kesän työjuoma. Takana ovat talvikaudet, maalaistalot ja nokiset tulipesät. Kauden maku on virkistävä, hedelmäinen ja savuisesti palokkalainen.”

Palokka Suvisavu 4,5%
Hailakan samea, oljenkeltainen palokkalainen ihan komealla, suhteellisen nopeasti asettumalla vaahdolla. Tuoksu on erikoinen, lopulta melko neutraali kuitenkin. Turpeinen, hienoista mökkisavuakin sisältävä henkäys on osin hieman hailakka, eikä välttämättä pelaa parhaimmalla tavalla yhteen saisonmaisen kuivan happamuuden kanssa. Molemmat kuitenkin paikkansa löytävät ja sopu alkaa syntymään. Myös hentoa hedelmää alkaa löytymään...

Maku taasen toimii alun alkaen varsin hyvin - turpeen ystävän näkökulmasta ainakin. Mielikuvat tuoreen ojitetulle turvesuolle vievä maalaisromantiikkaa henkivä, hieman tupasavuinen turpeisuus on melko vahvaa. Olut istuttaa itsensä hyvin etenkin maaseudun kesään ja mökkimetsän rannoille. Tietynlainen mummonmökin tulipesän värittämä tunnelma, maaseudun maanläheinen ja aikaa nähnyt, seesteinen ajankuva huokuvat oluesta. Vaaleaa, hieman hapanta ja yrttisen mausteista, aavistuksen kuivaa lisäpontta nousee turpeen kaveriksi - hienoista katkeroakin löytyy lopusta, myös hento hedelmän pehmeys on läsnä läpi maun. Kokonaiskuvaltaan kuivahko, turpeen sävyttämä ja osin miellyttävän hapan - suutuntuma takaa janoon sopivuuden, mutta myös aikaa vievemmän pohdiskelun.

Tuomio: Suo, kuokka ja Jussi. "Vanhan hyvän ajan" henkeä, soisen maaseudun kuumaan kesään ja maatalon tunnelmaan vievä vaalea kesäolut. Hieman tuvan savun katkua, reilusti vasta ojitetun turvesuon tenhoa. 

Pisteet: 35/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti