- Tyyli: Stout
- Alk.%: 5,8
- Panimo: Anderson Valley Brewing Company, Boonville, Kalifornia, USA
Tummaan kevätiltaan kaivoin lämmikettä eläinaiheisen etiketin takaa,
eko-stouttia Pohjois-Kaliforniasta nimittäin! Vuonna 1987 perustettu Anderson
Valley Brewing Company aloitti toimintana panimopubina, mutta siirti
panimotoimintansa yhdeksän vuotta myöhemmin uusiin tiloihin suuren kysynnän
vuoksi. Kysyntä ei kuitenkaan missään vaiheessa taittunut ja erinäisten toimien
jälkeen aukeni vuosituhannen taitteen jäljiltä entistä ehompi, kolmikerroksinen
panimorakennus.
Panimo on kahminut runsaasti erinäisiä palkintoja myös toimintansa
ekologisuuden johdosta. Kuten tämän kaurastoutinkin korkista käy ilmi,
tuotetaan osa (40%) panimon energian tarpeesta aurinkovoimalla. Tämän lisäksi
panimo kierrättää aktiivisesti jätteensä, mutta hyödyntää oluen pakkauksessakin
kierrätyksen voimaa – yli puolet lasipullojen raaka-aineista onkin uusiokäytössä
jalon mallasjuoman säilönnässä. Oluen valmistuksessa syntyvä orgaaninen
ylijäämä kuljetetaan elikoiden appeeksi tai lannoitteeksi ja hiljattain panimo
alkoi tarjoamaan tuotteitaan myös vähemmän logistiikkaa ja kuljetusalaa
kuormittaviin alumiinitölkkeihin. Tontin viheraluiden huollosta taasen vastaa
lauma vuohia… Eli varsin vihreää toimintaa San Franciscon pohjoispuolella
harjoitetaan – tosin ekologisuus vissiin karisee veneestä siinä vaiheessa, kun
tuote rahdataan merten yli tänne kauas pohjolaan, mutta puolustuksekseni sanon
kuvaushetken taustavalona toimineen energiasäästölampun ja tunnelmaa tuovan
kynttilän… Siksipä kuvakin on surkeaa tasoa – onko tämä nyt sitten sitä
kehitystä? Panimo järjestää luonnollisesti kierroksia tiloihinsa ja
rakennuksesta löytyy myös oma maisteluhuone. Lisäksi tiluksilta löytyy frisbeegolfrata atleettisempia oluenystäviä varten…
Soul... eikun solar power! |
Anderson Valley on sekä panimon, että sen kotikaupunkia Boonvilleä
ympäröivän laakson nimi. Alkujaan Pomo-intiaanien asuttama, suojaisa laakso
löydettiin euroopasta saapuneiden siirtolaisten toimesta vasta 1850-luvulla –
tuolloinkin hieman sattuman kautta. Alueella sukupolvesta toiseen kulkeva
legenda kertoo metsästysporukastaan eksyneestä Walter Andersonista, joka
pitkällisen peuran jäljestämisen jälkeen havahtui tutkimaan ympäristöään.
Näkymät tekivät vaikutuksen, eikä aikaakaan kun miekkonen palasi apajille ja
asettui taloksi. Hiljalleen muutakin väestöä alkoi valumaan luonnonläheiseen
laaksoon ja nykyisen Boonvillen alueesta tuli tärkeä asutus- ja
kauppakeskittymä. Laakso kuitenkin pysyi suhteellisen rauhaisana pitkän tovin,
sillä huonojen kulkuyhteyksien ja haastavien maaston muotojen vuoksi alue
säilyi osin muusta maailmasta eristäytyneenä. Eristyneisyys loikin alueelle
oman kielen, boontlingin, jota puhutaan paikoin vielä tänäkin päivänä.
1980-luvulla alkaneen viinibuumin seurauksena laakson rinteitä halkovat useat
viinitilat, jotka osaltaan ovat kasvattaneet matkailun osuutta laakson
elinkeinojen joukossa. Luonnon läheisyys, hyvä ruoka ja laadukas viini
houkuttelee myös eri alojen taiteilijoita hakemaan inspiraatiota Anderson
Valleysta…
Päivän oluena, ensikosketuksena kyseiseen panimoon on siis kaurainen stout,
jonka mallasrunko koostuu kaikkiaan seitsemästä eri maltaasta – joukossa on
niin suklaa-, kaura- kuin paahdetumpiakin maltaita. Humalina on käytetty Columbusta ja
Northern Breweriä, vahvuutta tumman puhuvalla oluella on sopuisat 5,8%. Barney
Flats Oatmeal Stout on ympärivuotinen tuote, joten sen saatavuuden pitäisi sitä
myöten olla kausioluita sujuvampaa. Jälkikäteen luettuna tämänkin pullon korkin
alta olisi paljastunut jotain yllätyksellistä, mutta enpäs huomannut korkin
kääntöpuolelle kurkistaa ennen kierrätykseen viskaamista. Panimolla on nimittäin
kaikkiaan kahden sadan ”uniikin” korkin valikoima, jotka vaihtelevat
satunnaisesti pullojen päissä ja nettisivuille kehotetaankin kuristamaan korkin
alle kun seuraavan kerran andersonilaisen auki naksauttaa. Noh, ensi kerralla
sitten – kuten ohjeessakin sanotaan… Ilmeisesti kyse on joistain iskevistä
sloganeista ja mietelauseista.
Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout |
Pimenevässä kevätillassa lasiin kaatuu mustan puhuva,
runsasvaahtoinen olut. Beige vaahto laskeutuu melko nopeasti, mutta jättää
lasin reunoille pitsistä kuviointia. Tuoksu miellyttävän syvästi paahdetun
maltainen, pehmeän leipäinen ja hieman lakritsinenkin – reunoilla on myös
hieman paahtunutta siirappisuutta. Todella mainio, tunnelmallinen ja
miellyttävä kokonaisuus, jossa on tarvittavasti runsautta sekä tummaa syvyyttä.
Maussa viekotellaan tuoksua runsaammin. Mallaspuoli on
hitaasti paahdettua syvyyttä uhkuvaa, hieman kahvistakin aromia viriävää.
Eritoten lopussa tuo pääsee hyvin esille ja joukossa on myös tumman limppuista
pehmeyttä, hiven siirapin paahtunutta makeutta sekä hyvä lakritsinen ote.
Kauran aistii hyvin mallaspuolen puuromaisena pehmeytenä, hivenen viljaista
tuntua tuovana elementtinä, jolle paahteisuus sopii mukavasti. Jokseenkin
turpeinen, samea tuntu viimeistelee syvän, ruskean ja paahteisen makumaailman,
jossa on miellyttävää maanläheistäkin olemusta läsnä. Suutuntumaltaan vain
keskirunsas, joskaan tähän hätään en ryhdikkäämpää otetta kaipaisikaan. Toimii
siis varsin hyvin, eikä oikeastaan jää liian ohueksi saati vetiseksi missään
vaiheessa – hyvin tasapainoinen. Jälkimaku on kohtalaisen pitkä ja runsas,
kahvisen paahteen ja hiljalleen ohenevan salmiakki-siirappisekoituksen
värittämä.
Tuomio: Syviä makuja ja paahteista taidokkuutta hyvinkin
toimivassa paketissa. Kovinkaan puuromaista tunnelmaa ei suutuntuma tarjoile,
mutta keskirunsaana pakettina Anderssonin kaurastout kehittyy varsin tasapainoiseksi
ja taidokkaaksi näytelmäksi. Suosittelen, kaikille, varauksetta….
Pisteet: 39/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti