keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Laitilan Wasaborg Savuvehnä

Tällä kertaa maistellaan tummaa, savuisen tunnelmallista vehnäolutta maamme suurimmalta pienpanimolta… Olut kuuluu Alkon paikallisvalikoimaan ja on harmillisesti saatavilla vain pienestä osaa Etelä-Suomen myymälöitä. Oluen etiketissä nenäänsä nyrpistävä, röyhelöpaitaan puettu Jone Nikula esittää Kustaa II Aadolfin aviotonta jälkeläistä, Wasaborgin kreivikunnan Kustaa Kustaanpoikaa. Ilmeisesti Suomessa on 1600-luvun hujakoilla ollut Wasaborg-niminen kreivikunta, johon panimonkin kotikonnut ovat tuohon aikaan kuuluneet… Jälleen kerran koen olutharrastuksen sivistävän vaikutuksen, näistä minä pidän!

Mutta sitten itse olueen. Wasaborg Savuvehnän valmistukseen on käytetty pyökkisavustettua ohramallasta sekä tammisavustettua vehnämallasta. Suloisen savuinen mallaskuorma on noudettu oikeaoppisesti Bambergista. Savumaltainden (85%) lisäksi joukosta löytyy karamellivehnä- ja suklaamaltaita sekä Northern Brewer- ja Hersbrucker-humalia. Kokonaisuus on juurikin niin toimiva kuin miltä se vaikuttaakin – tunnelmia, aitoja makuja ja nautinnollisia hetkiä… Ottaisin vakiovalikoimaan ihan mieluusti!

Laitilan Wasaborg Savuvehnä
Kevyesti punertavan ruskea, kohtalaisesti vaahtoava olut. Tuoksu on hyvä. Nahkaista palvisavuisuutta löytyy ihan mukavasti, mutta myös mausteisen hiivainen vehnäpuoli on hyvin edustettuna. Tunnelma on kohdillaan mikä lupaa hyvää.

Eikä maustakaan voi valittaa... Riihimäistä savuisuutta, jossa on matkassa niin nahkaa kuin palvisempaakin tuntua. Sellainen kevyen savusaunainen tunnelma. Hieman salmiakkia, pippurimausteista hiivaisuutta sekä lopussa kutkuttavaa tervaisuutta. Oikein miellyttävä ja puhutteleva. 

Tuomio: Laitilalta oikein toimiva, pehmeän mökkitunnelmainen savuvehnä, jota soisi olevan tarjolla laajemminkin.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti