tiistai 29. syyskuuta 2015

Hiisi Kiito Ginger Pale Ale

Kiito tiellä kumollaan...
  • Tyyli: Aromatisoitu olut (Ginger Pale Ale)
  • Alk.%: 4,5
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi 
Kiito kumma tuuliaispää //  Levottomii asuttelevi //  Vanhimpiinsa hämärtää //  Tuulen tuomii liikuttelee.
Syksyn kunniaksi Hiisi keitteli maitokauppavalikoimiin parikin uutuutta, joista ensimmäisenä yhytin inkiväärillä aateloidun pale alen, Kiiton. Etiketin perusteella Kiito on mitä ilmeisimmin jonkinlainen pakkopaitaan puettu sarvipäinen mato (kenties hirvikärpäsen toukkavaihe?), joka kieli pitkällä hamuaa virkistävää kurkun kostuketta. Inkivääri onkin toimiva osanen hedelmäisen raikkaissa janojuomissa, eikä sen kanssa metsään mennä oluidenkaan saralla – ei vaikka ginger alet sun muut sokeriviritykset todella puistattavia ovatkin. Melko harvassahan nämä tuntuvat vielä olevan, mutta ainakin Rekolan Kesäkolli toimii todella hyvin ja toipa Stadin Panimokin oman ginger pale alensa vast’ikään markkinoille. 

Muistelisin keväällä järjestetyn ”yrittäjäillan” aikana jonkun paikallaolijan puhuneen inkiväärillä maustettujen oluiden toimivuudesta ja nytpä tuota ajatusta on viety eteenpäin aina pulloon saakka. Se, että onko tapahtumilla varsinaista yhteyttä ei ole tiedossa, mutta kyseinen tilanne kuitenkin muistui allekirjoittaneen mieleen heti oluesta kuullessani. Itse muuten makustelin mielessäni silloin ananasAPAa, joten pitääpä alkaa kyselemään tämän innovaation perään...
Tuoreella inkiväärillä maustettu ja hedelmäisesti humaloitu aromikas Pale Ale.  Nauti viilennettynä (8-10°C) raikkaan cevichen tai oikeastaan minkä tahansa chili-korianteri-lime -kolminaisuutta noudattavan ruoan kanssa. Musiikkipariksi suositetaan mitä innokkaimmin Teddybears- orkesterin Fresh-albumia.
Kaislikossa sorsa sousi...
Hiisi Kiito Ginger Pale Ale
Keskitumman keltainen, kevyen oranssista sävyä omaava ja hieman sumuinen olut. Tuoksu on varsin voimakas, odotetusti tuoreen inkiväärinen. Matkassa on sitrusmaista tuntumaa aromaattisen vaalean hedelmäisyyden ja vienon makeuden rinnalla. Oikein hyvä.

Myös maku toimii... Raikkaan aromaattisessa, tuoreen kutsuvassa tunnelmassa tanssahdellaan tuoksun tavoin inkivääristen värien tahdissa. Ronski inkivääriannos ei runsaudessaan huolimatta tunnu päälle liimatulta, vaan se sulautuu kauniisti dominoiden sitruksisen kirpeään, vaalean hedelmäiseen ja hivenen yrttiseenkin tunnelmaan. Maut tukevat toisiaan hienosti ja kokonaisuus vaikuttaakin speksejään runsaammalta, silti kesäisen virkistävältä. Inkivääri tehostaa lopun pitkää puristusta ja näin viimeistelee tiukan päiväpuhteensa. Välillä kielen päällä toki pyörähtää kevyttä pesuaineen makuvivahdetta, mutta raikastahan sekin on...

Tuomio: Runsasta inkivääriä hienosti ilmentävä, raikas ja aromaattinen kesämuisto sopivan särmikkäällä purevuudella ja runsaan aromaattisella tunnelmalla. Jos on Kiito tiellä, juo se pois!

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti