perjantai 18. syyskuuta 2015

Kaksi nostoa: Fuller's London Porter & India Pale Ale

Alkoa, sen asemaa ja valikoimaa tulee parjattua varsin usein, mutta on myös tilanteita joissa pökäleellä on kultareunus – noin niin kuin hivenen siistittyä kansankieltä käyttäen. Kapeasta valikoimasta löytyy nimittäin muutamia klassikoita, tyylilajiensa peruskiviä ja tasalaatuisuuden symboleita, joita voi hyvällä omalla tunnolla suositella kaikkien aiheesta kiinnostuneiden testattavaksi. Lontoolaisen Fuller’sin tuotanto kuuluu tähän kastiin. Siinä missä vehnäoluiden ja erinäisten lager-tyylien kohdalla puhun germaanisesta laadukkuudesta, täyttää Fuller’sin tuotekirjo samat saappaat perusvarmojen brittityylien kohdalla. Esimerkiksi Fuller’s ESB on vakiinnuttanut paikkansa vahvan bitterin kantaisänä ja oluena, johon muita tyylilajin edustajia aina verrataan.

Länsi-Lontoon Chiswickillä on pitkä panimohistoria, joka juontaa juurensa aina 1600-luvulle. Panimoperinne elää edelleen vahvana ja näyttää tekevän sitä jatkossakin – sen verran hyvissä käsissä Chiswickin alueen olutmaine nimittäin tällä hetkellä on. Edelleen yksityisomistuksessa toimiva Fuller’s on ollut olemassa aina vuodesta 1845 lähtien, joten näkemystä oluen valmistuksesta löytyy jo pitkälti yli sadan vuoden ajalta. Koska ESB on jo tässäkin blogissa kertaalleen käsitelty, ajattelin ottaa esittelyyn panimon kaksi muuta tunnustuksen ansaitsevaa tuotetta. Kaksikko kuvastaa mielestäni perusvarmojen otteiden arvoa arvaamatonta - verrattaen matalasta vahvuudestaan huolimatta kumpikin tarjoilee aukotonta, syvää ja tunnelmallista makumaailmaa ryhdikkäällä, laatua uhkuvalla otteella... Se jos mikä on kaunista. Fuller's London Porter ja India Pale Ale:

Mökillä, takan ääressä tai vaikka ihan kotisohvalla...
London Porter vakuutti ummikon aikoinaan kertalaakista ja on omissa kirjoissani edelleen varsin korkealle arvostettu olut.  Kyseessä on mielestäni oivallinen esimerkki rehdistä brittiportterista ilman suurempia kikkailuita saati kommervenkkejä – se yksinkertaisesti toimii kaikessa rehellisyydessään ja paahteisessa tunnelmassaan. Hieno olut, joka on näin syksyn saapuessa enemmän kuin kohdillaan…

India Pale Ale on olut, joka ei välttämättä paljon puhuttujen IPA-hipstereiden ja humalanhörppijöiden makupalettiin istu. Brittiläisiin Fugles-, Goldings- ja Target-humalalajikkeisiin luottava IPA on tasapainoinen, peribrittiläistä tunnelmaa kauniisti esittelevä ja makunystyröitä hyväilevä olut pähkinäisen kuivalla, miellyttävän maltaisella sävytyksellä varustettuna. Ei suurta aromien ilotulitusta, ei tropiikkiin haikailevaa nuoruuden intoa – vain kokemukseen nojaavaa arvokkuutta, kartanon hämärtyvään puutarhaan laskeutuvaa rauhallisuutta elegantilla purevuudella ja varmuudella.

Loistavia oluita molemmat. Niin mauiltaan kuin tunnelmaltaankin. Siksipä mökillä ne nautiskelin… Taas…


London Porter

Fuller's London Porter

  • Tyyli: Porter
  • Alk.%: 5,4
  • Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti
Tummanruskea, valoa vasten punertava porter. Tuoksultaan mainio. Kahvista paahteisuutta, kohtalaista suklaata sekä vienoa salmiakkia. Taustalla on myös paahtuneen limppuista makeutta sekä vienoa siirappisuutta.

Maku on oikein puhutteleva. Runsasta, kahvisen paahteista mallasta, miellyttävää suklaata. Mukana on tuhtia limppuisuutta sekä siirappista leivänkuorisuutta. Oikein runsas, syvänmakuinen ja nautinnollinen.

Tuomio: Runsas, paahteinen ja monella tapaa syvä lontoolaisportteri. Oikein hieno, suoranainen klassikko.

Pisteet: 39/50

India Pale Ale

Fuller's India Pale Ale
  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 5,3
  • Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti
Rusehtavankeltainen, valkealla vaahdolla varustettu britti-IPA. Tuoksussa karamellista, hieman leipäistä maltaisuutta, kuivattua, rusinaista hedelmäisyyttä sekä kuivahkoa pähkinäisyyttä. Puumaista kuivuutta, sitruksista pirteyttä sekä kukkaisyrttistä katkeruutta.

Maultaan hyvin brittimäinen IPA. Karamellistä, ei silti ylettömän makeaa maltaisuutta, kuivahkoa pähkinää ja kohtalaista puumaisuutta. Kuivattua, aprikoosia hedelmää, kevyttä mausteisuutta sekä yrttistä purevuutta sitruksisen happamalla vivahteella. Melko runsas, hiilihapoiltaan kohtalaisen terävä.

Tuomio: Perusvarma, mallaspuolta hyvin esittelevä, sopivan pureva ja pähkinäinen britti-IPA. Mainio lajinsa edustaja.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti