maanantai 14. syyskuuta 2015

Weird Beard Black Perle

Yarrrr....
  • Tyyli: Sweet Stout
  • Alk.%: 3,8
  • Panimo: Weird Beard, Ealing, Englanti

“When you get to that time of day when that cup of hot coffee is no longer the answer, and you need something with a little extra kick, plait your bear, stick on your eye patch and grab a Black Perle. This milk stout is chock full of roasty malts, milk sugar, hopped with hand full’s of perle plundered from the unsuspecting and aged on a chest full of Zamorana coffee beans.
Drink with your bacon and eggs in the morning or somebody else’s oysters; free your inner pirate, argh.”
Kahvioluiden kanssa olen mukavuusalueellani. Monesti olutkansa tuntuu jakaantuvan kahtia kahvimaustettujen stoutien kohdalla ja onhan se kieltämättä totta, että kahvin paahteisuus yleensä peittää maltaiden paahdearomin alleen melko tehokkaasti. Paahde kuitenkin puree, oli sitten kyse aidon maltaisesta tai kahvisesta lisäpanoksesta. Ryhdikkään paahteiset stoutit, portterit ja kahvioluet muuten opettivat minut aikanaan kahvinjuontiin, ihan näin välihuomiona (taas) kerrottakoon…

Weird Beard on parrakas laatupanimo Suur-Lontoon Ealingista. Uuden aallon brittiosaamista tarjoileva, yleisesti pidetty ja arvostettu toimija kiehtoo tarjonnallaan ollen oikeastaan aina niin sanotusti varma valinta. Poikkeusta tähän menestyksekkääseen juoneen ei tee myöskään tämä ennakkoon hieman epäillyttävä, vain 3,8%:nen sweet stout joka on maustettu ronskilla annoksella nicaragualaista kahvia. Tästä samaisesta oluesta on tehty myös tuhdimpi versio, 8,6%:nen Double Perle joka oli samalla myös panimon sadas oluterä.

Taustatarinaa...
Alkuperäinen Black Perle syntyi arkisen sattuman kautta. Panimolla oli suunnitelmissa stoutin lisääminen vakiovalikoimaan, mutta reseptiikkaa ei oltu hiottu vielä sen pidemmällä. Eräänä päivänä toinen perustajista, Bryan, nautiskeli Perlellä humaloitua IPAa, jota hänen maitoa vihaava vaimonsa luonnehti ”ikävän maitomaiseksi”. Kun syötetty ajatus iskostui Bryanin mieleen, pystyi hänkin poimimaan etäisen maitovivahteen kyseisen oluen mausta. Idea lähti jalostumaan ja lopulta suunniteltu stout muuttui kahvilla maustetuksi milk stoutiksi – ilmeisesti jokunen aasin silta aamukahvista ja sen sellaisesta siihen kuitenkin tarvittiin… Black Perle on tarinaan sopivasti humaloitu Perlellä, mikä nousee hienosti esiin myös hienoiselta Pirates of the Caribbean –plagiaatilta maistuvasta nimestä.
It is a stout, so black, and it is single hopped with Perle, although this isn't always pronounces as in pearl, but it is close enough (to not get sued). This is now sounding very much like a ship from a well known film, and I'm sure everyone out there likes the classic pirate, don't they?”
Oluesta aiottiin muuten alun perin 4,5%:sta, mutta tuolloisella laitteistolla oli takana vasta kaksi keittoa, ei kolmaskaan aivan rutiinilla mennyt. Hieman kevyempää tuli mitä piti ja myöhemmissäkin erissä on pyöritty 3,7-4,5%:n välimaastossa…

Weird Beard Black Perle
Musta, runsaan ja kestävän, ruskeahkon vaahdon nostattava olut. Tuoksu on runsaan kahvinen, hieman makea ja paahteinen. Ehkä kevyttä, tummaa ja kuivaa suklaatakin löytyy hieman. Todella miellyttävä aromi...

Ja kahvioluiden ystävä ei jää kylmäksi maun puolellakaan... Matalasta vahvuudestaan huolimatta oluesta ei löydy aukkoja saati makujen vetisyyttä. Suutuntuma toki jää kylmän aamukahvin tasolle, mutta toimii ilman ylettömän paksua öljymäisyyttäkin ihmeellisen hyvin.

Runsasta, tummaksi paahdettua kahvisuutta, sopivasti taustalla häilyvää laktoosista makeutta sekä paahteista maltaisuutta. Kuivahko, tumma suklaa on hyvin esillä ja viimeistelee kokonaisuuden. Oikein hyvä!

Tuomio: Vahvuudeltaan kevyt, mauiltaan runsas kahviolut kahvioluiden ystäville. Todella positiivinen yllätys, hieno olut.

Pisteet: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti