maanantai 21. syyskuuta 2015

Anderson Valley Highway 128 The Kimmie, The Yink, and the Holy Gose


Tällä kertaa lasiini etsiytyi varsinainen nimihirviö, Kalifornian Boonvillestä Keski-Suomeen rahdattu Anderson Valley Highway 128 The Kimmie, The Yink, and the Holy Gose. Euroopassa jo sukupuuton partaalle ajautuneet, pitkäikäiset oluttyylit ovat saaneet uuden elämän USAn craft beer –vallankumouksen myötä amerikkalaisten pienpanimoiden alettua valmistamaan omia versiointejaan Berliner Weisseista ja kumppaneista. Tarina pätee myös Thuringen alueen mineraalisen suolaiseen, vaalean happamaan oluttyyliin eli Goseen, jonka aikoinaan iloisesti virranneet hanat kuivuivat 1900-luvun aikana käytännössä kokonaan.

Anderson Valley Brewing Company on ottanut komeasti nimetyn Gosen omakseen ja liittänyt sen osaksi omaa Session Series –sarjaa. ”Kepeisiin kesäoluihin” keskittynyt sarja kantaa nimessään panimon kotipitäjää halkovan valtatie 128:n kunniaa, mutta nyt maisteltavan tölkki-gosen nimen loppuosa on silkkaa hepreaa. Ja se on ihan harkittu veto. Panimo on nimittäin lainannut nimensä Boonvillen kaupunkia ympäröivältä laaksolta, johon muodostui aikoinaan maantieteellisen eristäytyneisyyden vuoksi oma kieli – Bootling. Nykyisin tuo paikallisidentiteettiin liitetty ylpeyden aihe on jo ehtinyt hiipumaan, mutta sen tarina elää vahvana mm. paikallispanimon oluiden kautta. The Kimmie, The Yink, and the Holy Gose on mukaelma eräästä hieman raamatullisemmasta lausahduksesta, jota näin Bibble Beltin vaikutuspiirin ulottumattomissa on kuitenkin rohjettu hieman päivittää tilanteeseen sopivammaksi. Ainakin omaan korvaan isä, poika ja pyhä Gose kuulostaa oikein sopivalta sloganilta ikiaikaisen oluttyylin kohdalla. 

Anderson Valley Highway 128 The Kimmie, The Yink, and the Holy Gose
Vaaleankeltainen hieman oranssinen olut. Tuoksu hieman hunajaista makeutta antava, pääosin greippisen raakaa happamuutta tarjoileva. Hieman myös hedelmää, melko raikas ja kesäinen.

Maultaan ehkä hieman turhan pehmitetty, silti hyvin greippisen omenaista happamuutta ilmentävä. Paras särmä kuitenki puuttuu ja kohtalaisen pyöreä, hedelmäinen ja makeahkon maltainen puoli kesyttää kokonaisuuden melko helpoksi.

Hapan muttei tarpeeksi terävästi...

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti