tiistai 3. tammikuuta 2017

Takatalo & Tompuri Kaski Kylmäsavulager

Takatalo & Tompuri Kaski Kylmäsavulager

"Maailman ensimmäinen kylmäsavulager”. Ja sitä myöten ehkä paraskin. Takatalo & Tompurin Kaski Kylmäsavulager matkasi testiin Virolahdelta paikallisen oluenystävän kyyditsemänä. Kiitokset Anssille!

Takatalo & Tompuri Brewery on kahden virolahtelaisisännän, Juha Kokkalan ja Mikko Suur-Uskin, perustama pienpanimo Ravijoen laitamille, pienen ajomatkan päässä Vaalimaan raja-asemalta. Kahden perinteikkään maatilan kasvatit ja lapsuudenystävät palasivat jokunen vuosi sitten kotikonnuilleen ottaen 1600- ja 1700-luvulta lähtöisin olevat kotitilat hallintaansa mielissä kytevä ajatus omasta maatilapanimosta mukanaan. Kolme vuotta myöhemmin, viime marraskuussa, ensimmäinen oluterä oli valmiina matkaan.

Panimo toimii Suur-Uskin isännöimän Takatalon tilan vanhan rehusiilon yhteydessä, reippaan kivennakkauksen päässä Vaalimaantiestä (E18). Matkaa Tompurin rehu-, mallas- ja leipäviljaa sekä pienimuotoista Oxford Down -lampaiden kasvatusta harjoittavalle tilalle tulee kymmenisen kilometriä, eli aivan lähinaapureista ei kuitenkaan ole kyse. Maanviljely kaipasi rinnalleen oheistoimintaa ja Tompurin tilan 1980-luvulla harjoittamaa mallasohran viljelyä lähdettiin panimon myötä viemään aiempaa pidemmälle. Onkin osuvaa, että panimon käyttämä ohra, kaura ja vesi tulevat kahden maatilan omilta mailta, maltaiden käydessä mallastettavana Lahdessa Viking Maltin mallastamolla. Esimerkiksi nyt käsittelyssä olevan Kaski Kylmäsavulagerin savumaltaat on savustettu korkeimman omakätisesti panimolla, oman metsän leppää ja katajaa käyttäen. Paikallisuus on yksi panimon perusteeseistä. ”Pellolta pulloon” kaikessa yksinkertaisuudessaan siis.

Panimon keittokoko on 1000l. ja kapasiteetti riittää tällä hetkellä noin 100 000 litran vuosituotantoon, omavaraisen raaka-ainetuotannon kestäessä tarvittaessa selvästi suuremmankin kysynnän. Takatalo & Tompuri jatkaa Ravijoen yli sata vuotta uinunutta panimoperinnettä, läheisen Harjun oppimiskeskuksen alueella 1857-1886 toimineen Harju Ölbryggerin jalanjälkiä seuraten.

Kaski Kylmäsavulager oli panimon ensimmäinen kaupallinen olut, joka vaati ennen virallista lanseeraustaan kaikkiaan 26:n koekeiton tekemisen. Sen ohella valikoimiin kuuluu tällä hetkellä myös Kauraporter ja Pils. Sekoitin omissa ajatuksissani Kylmäsavulagerin ja Kauraporterin yhteen ja hivenen äimistyin vaalean viljavan oluen täyttäessä salakavalasti lasini. Tyystin tuntematonhan vaalea savuolut ei ole, mutta mielikuva tummanpuhuvasta tuttavuudesta eli silti vahvana. Vaaleita savuoluitahan on tehty Suomessa ainakin Vakka-Suomen Panimon (Prykmestar Jouluolut) sekä Bryggeri Helsingin (Spezial) toimesta. Onnistuneita kumpainenkin eikä koekeittely ole T&T:lläkään hukkaan mennyt. Vakuuttava ensikosketus.
Kaski on tarina työstä, maanviljelystä ja sukupolvista. Se tuoksuu  metsälle ja savulle, valmistuvan viljan paahteelle. Kaski kertoo esi-isien työstä,  perinteistä ja historiasta, jotka ulottuvat Takatalon ja Tompurin tiloilla vuosisatojen taakse.

Alhonkorvessa hiljaisuuden kuulet, yksin et ole, vaikka niin luulet. Aamu-usva, kylmä henkäys, kasken tuoksu, savumaltaan. Mailta esi-isien, lainassa vuosisatojen, ohran nostaa ja maltaaksi muuttaa, pojat tilojen Takatalon ja Tompurin.

Aina on pantu.
Takatalo & Tompuri Kaski Kylmäsavulager
Takatalo & Tompuri Kaski Kylmäsavulager
Vaalea, viljavan keltainen ja valkealla vaahdolla kruunattu olut. Tuoksussa on mukavaa, sopuisan kevyttä mutta iskevää savuisuutta vaalean viljavan maltaisuuden sekä kohtalaisesti purevan ruohoisuuden seurana. Vaalea, kepeä mutta silti riittävästi itsestään antava tuoksu, jossa tasapainoisuus ja tunnelmallinen savuntuiverrus ovat leimallisia ominaisuuksia.

Maku on tuoksun märkä toisinto ja ensikosketus uudehkon panimon tekemisiin on varsin miellyttävä. Ponnekkaastikin loppua kohden voimistuva ruohoisuus piristää tunnelmaa keskirunsaan, tilaa jättävän savuisuuden leijaillessa tasaisen puhuttelevana, hivenen kulmikkaana läpi makustelun. Vaalean viljava maltaisuus toimii tasapainottavana, toimivana runkona oluelle ja kokonaisuus vaikuttaa vahvuuttaan runsaammalta, muutoinkin saksalaisiin verrokkeihinsa hyvin sulautuvalta. Todella miellyttävä.

Tuomio: Laadukas, taidokkaasti sopuisan savun, tasapainoisen maltaisuuden ja purevan ruohoisuuden yhteen liittävä, vaalea savulager.


Pisteet: 35/50

3 kommenttia:

 1. Todella miellyttävä savun maku. Tuo kielenpäähän hieman Auraa mutta kuitenkin omaperäinen maku. Tällä oluella on tulevaisuutta!

  VastaaPoista
 2. Todella miellyttävä savun maku. Tuo kielenpäähän hieman Auraa mutta kuitenkin omaperäinen maku. Tällä oluella on tulevaisuutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm. Aura-juusto tokko on tässä oluessa kovin toivottu maku eli viestisi hienoisesta epäpuhtaudesta tai vastaavasta. Yleisesti kyllä hieno olut, ei siinä :)

   Poista