Takatalo & Tompuri Kaski Kylmäsavulager |
- Tyyli: Savuolut
- Alk:%: 4,6
- Panimo: Takatalo & Tompuri Brewery, Ravijoki, Suomi
"Maailman ensimmäinen kylmäsavulager”. Ja sitä myöten ehkä paraskin. Takatalo
& Tompurin Kaski Kylmäsavulager matkasi testiin Virolahdelta paikallisen
oluenystävän kyyditsemänä. Kiitokset Anssille!
Takatalo & Tompuri Brewery on kahden
virolahtelaisisännän, Juha Kokkalan ja Mikko Suur-Uskin, perustama pienpanimo
Ravijoen laitamille, pienen ajomatkan päässä Vaalimaan raja-asemalta. Kahden
perinteikkään maatilan kasvatit ja lapsuudenystävät palasivat jokunen vuosi
sitten kotikonnuilleen ottaen 1600- ja 1700-luvulta lähtöisin olevat kotitilat
hallintaansa mielissä kytevä ajatus omasta maatilapanimosta mukanaan. Kolme
vuotta myöhemmin, viime marraskuussa, ensimmäinen oluterä oli valmiina matkaan.
Panimo toimii Suur-Uskin isännöimän Takatalon tilan vanhan
rehusiilon yhteydessä, reippaan kivennakkauksen päässä Vaalimaantiestä (E18). Matkaa
Tompurin rehu-, mallas- ja leipäviljaa sekä pienimuotoista Oxford Down
-lampaiden kasvatusta harjoittavalle tilalle tulee kymmenisen kilometriä, eli
aivan lähinaapureista ei kuitenkaan ole kyse. Maanviljely kaipasi rinnalleen
oheistoimintaa ja Tompurin tilan 1980-luvulla harjoittamaa mallasohran viljelyä
lähdettiin panimon myötä viemään aiempaa pidemmälle. Onkin osuvaa, että panimon
käyttämä ohra, kaura ja vesi tulevat kahden maatilan omilta mailta, maltaiden
käydessä mallastettavana Lahdessa Viking Maltin mallastamolla. Esimerkiksi nyt
käsittelyssä olevan Kaski Kylmäsavulagerin savumaltaat on savustettu
korkeimman omakätisesti panimolla, oman metsän leppää ja katajaa käyttäen. Paikallisuus
on yksi panimon perusteeseistä. ”Pellolta pulloon” kaikessa
yksinkertaisuudessaan siis.
Panimon keittokoko on 1000l. ja kapasiteetti riittää tällä
hetkellä noin 100 000 litran vuosituotantoon, omavaraisen
raaka-ainetuotannon kestäessä tarvittaessa selvästi suuremmankin kysynnän.
Takatalo & Tompuri jatkaa Ravijoen yli sata vuotta uinunutta
panimoperinnettä, läheisen Harjun oppimiskeskuksen alueella 1857-1886 toimineen
Harju Ölbryggerin jalanjälkiä seuraten.
Kaski Kylmäsavulager oli panimon ensimmäinen kaupallinen
olut, joka vaati ennen virallista lanseeraustaan kaikkiaan 26:n koekeiton
tekemisen. Sen ohella valikoimiin kuuluu tällä hetkellä myös Kauraporter ja
Pils. Sekoitin omissa ajatuksissani Kylmäsavulagerin ja Kauraporterin yhteen ja
hivenen äimistyin vaalean viljavan oluen täyttäessä salakavalasti lasini.
Tyystin tuntematonhan vaalea savuolut ei ole, mutta mielikuva tummanpuhuvasta
tuttavuudesta eli silti vahvana. Vaaleita savuoluitahan on tehty Suomessa ainakin
Vakka-Suomen Panimon (Prykmestar Jouluolut) sekä Bryggeri Helsingin (Spezial)
toimesta. Onnistuneita kumpainenkin eikä koekeittely ole T&T:lläkään
hukkaan mennyt. Vakuuttava ensikosketus.
Kaski on tarina työstä, maanviljelystä ja sukupolvista. Se tuoksuu metsälle ja savulle, valmistuvan viljan paahteelle. Kaski kertoo esi-isien työstä, perinteistä ja historiasta, jotka ulottuvat Takatalon ja Tompurin tiloilla vuosisatojen taakse.
Alhonkorvessa hiljaisuuden kuulet, yksin et ole, vaikka niin luulet. Aamu-usva, kylmä henkäys, kasken tuoksu, savumaltaan. Mailta esi-isien, lainassa vuosisatojen, ohran nostaa ja maltaaksi muuttaa, pojat tilojen Takatalon ja Tompurin.
Aina on pantu.
Takatalo & Tompuri Kaski Kylmäsavulager |
Vaalea, viljavan keltainen ja valkealla vaahdolla kruunattu
olut. Tuoksussa on mukavaa, sopuisan kevyttä mutta iskevää savuisuutta vaalean
viljavan maltaisuuden sekä kohtalaisesti purevan ruohoisuuden seurana. Vaalea,
kepeä mutta silti riittävästi itsestään antava tuoksu, jossa tasapainoisuus ja
tunnelmallinen savuntuiverrus ovat leimallisia ominaisuuksia.
Maku on tuoksun märkä toisinto ja ensikosketus uudehkon
panimon tekemisiin on varsin miellyttävä. Ponnekkaastikin loppua kohden
voimistuva ruohoisuus piristää tunnelmaa keskirunsaan, tilaa jättävän
savuisuuden leijaillessa tasaisen puhuttelevana, hivenen kulmikkaana läpi
makustelun. Vaalean viljava maltaisuus toimii tasapainottavana, toimivana
runkona oluelle ja kokonaisuus vaikuttaa vahvuuttaan runsaammalta, muutoinkin
saksalaisiin verrokkeihinsa hyvin sulautuvalta. Todella miellyttävä.
Tuomio: Laadukas, taidokkaasti sopuisan savun, tasapainoisen
maltaisuuden ja purevan ruohoisuuden yhteen liittävä, vaalea savulager.
Pisteet: 35/50
Todella miellyttävä savun maku. Tuo kielenpäähän hieman Auraa mutta kuitenkin omaperäinen maku. Tällä oluella on tulevaisuutta!
VastaaPoistaTodella miellyttävä savun maku. Tuo kielenpäähän hieman Auraa mutta kuitenkin omaperäinen maku. Tällä oluella on tulevaisuutta!
VastaaPoistaHmmm. Aura-juusto tokko on tässä oluessa kovin toivottu maku eli viestisi hienoisesta epäpuhtaudesta tai vastaavasta. Yleisesti kyllä hieno olut, ei siinä :)
Poista