maanantai 16. tammikuuta 2017

Takatalo & Tompuri Kaski Kauraporter

Takatalo & Tompuri Kaski Kauraporter

Ensikosketus maamme kaakkoisimman panimon tuotantoon toimivan Kylmäsavulagerin äärellä oli lupauksia antava eikä jatkokaan hassummalta vaikuta. Toinen avuliaasti olutta Keski-Suomeen rahdanneen Anssin tuomista Takatalo & Tompurin oluista oli hieman varovaisemmat suositukset kuriirilta saanut Kaski Kauraporter. Portterihan on tosiaan hitusen hankala oluttyyli sovittaa maitokaupparajan alle ja vaikka onnistumisiakin on vastaan tullut, tuntuu niistäkin usein puuttuvan ”sitä jotain”. Paahdenautinto nimittäin kaipaa runkoa ympärilleen ja syvyyttä sävyihinsä, mutta toisaalta hyvä kauppaporter voi parhaimmillaan olla mainio, ehkä vähän arkisempi, mutta silti paikkansa löytävä mietiskely-, ruoka- ja seurajuoma.

Virolahdella lääkkeeksi on löydetty oman pellon ohran lisäksi samasta osoitteesta saatava kaura, joka antaa oluelle hieman lisää tuntumaa, mutta myös oma leimallisen makunsa. Kokonaisuus on odotetun kevyt, mutta Kylmäsavulagerin tavoin tasapainoinen, laadukas ja vahvuusluokassaan hyvin onnnistunut esitys. Hyvä, maalaishenkinen tunnelma toimii näemmä porttereissakin.
Esi-isät ennen Kärmeskorvessa kyntivät, metsät pelloiksi kaskeamalla muuttivat. Nyt pojat Takatalon ja Tompurin tiloja jatkavat, kauraa Kärmeskorvesta nostavat. Vuosisatojen jälkeen sadon maltaaksi muuttavat, viljan olueksi tekevät.
Takatalo & Tompuri Kaski Kauraporter

Takatalo & Tompuri Kaski Kauraporter
Tummanpuhuva, keskirunsasvaahtoinen olut. Tuoksu on kohtalaisen paahteinen, selkeästi kauraa antava, vähän jopa riihirukiin tapaan rustiikkisen leipäinen ja yleisesti maanläheinen, tasapainoinen.

Maultaan tuoksun linjoilla, etenkin kylmänä vähän ujo, mutta lämmetessään lupauksia antava. Tasapainoinen, aukoton, miellyttävä ja vahvuus huomioiden yllättävän rungokas. Paahtunutta kauraa, rustiikkista leipäisyyttä ja jotenkin hyvin vahvasti mieleen maalaismaisemaa maalailevaa tunnelmaa henkivä kokonaisuus. Kevyelti tummaa suklaata, liekö vienoa savuakin, lopussa kevyttä yrttiä.

Voisi olla pontevampi, voisi olla muhkeampi, mutta vivahteikkuus ja makukirjo ovat juuri nyt erittäin hyvin sijoiteltuna paikalleen. Ravintolavahvuus tekisi lopulle ihmeitä, mutta kauppatavaraksi erittäin hyvin mestaroitu paketti.

Tuomio: Mainio kauraporter puhuttelevan maanläheisellä tunnelmalla varustettuna.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti