maanantai 9. tammikuuta 2017

Rocking Bear Kuukkari Kreippi IPA

Karhu on palannut Poriin.
Olutvirta karhukaupungin kaduilla kuohuaa tänä päivänä sillä voimalla, ettei jo vajaa vuosikymmen sitten kamppeensa pakanneen Sinebrychoffin Karhu-tehtaan varjon puuttumista enää muistakaan. Viime keväänä osakeannilla pontta toimintansa käynnistämiseen menestyksekkäästi hakenut Rocking Bear Brewers on kaupungin kolmas tällä hetkellä toimiva pienpanimo, neljänneksi mukaan aikovan Moose on the Loosen vielä viritellessä vehkeitään kevään ensitulemista silmälläpitäen.

Uuden karhu-panimon taustalla puhuu vankka ravintola-alan kokemus sekä oluidenkin esiinnostama kotiseuturakkaus. Kasper Toroska, Kimmo Kalliomäki, Tony Levander, Pekka Mustonen sekä Petri Koskinen kuuluvat yrityksen perustajaviisikkoon, noin 150:n annin kautta mukaan hypänneen B-osakkaan lisäksi. Viime vuoden tavoitteena oli saada olutta markkinoille 20 000 litran verran, kun parin vuoden päästä tähtäin on jo kymmenkertaisella tasolla.

Sittemmin jo levikkiään hieman Arctopoliksen ulkopuolellekin laajentaneen panimon oluita on körötellyt jo Jyväskylään saakka ja kuten aina uuden panimotuttavuuden kohdalla, lähti yksi pullo välittömästi matkaan. Greipinkuorella ja greippimehulla maustettu, kevyt ja greippisen katkera Kuukkari Greippi IPA edustaa panimon ideologiaa Porin kaupunginosien mukaan nimettyjen oluiden jatkumossa. Ajatus on mielestäni mielenkiintoinen ja ainakin itseäni maantietohörhönä kiehtova, joten annan toiminnalle vahvan kannatukseni. Vaikka Porissa tuli vuosikymmen Jazz-turistina seikkailtuakin, on keskustan, "Kirjurin" ja Yyterin ulkopuolisten kaupunginosien nimituntemus jäänyt melko heikolle tolalle. Oluen äärellä voi siis todistetusti sivistää itseään. Pullon kylki kertoo seuraavaa:

"Kuukkari eli Päärnäinen on Porin 6. kaupunginosa. Tämä kepeän greipin raikas IPA maistuu niin työläiselle kuin rokkarillekin ympäri vuoden. Maku on yhtä idyllinen kuin vanha puutaloalue Porin keskustan kupeessa. Kuukkarissa asuttiin ennen kuopissa, mutta tätä olutta kehtaa nauttia ihan maan pinnalla, joten jätä lapio pois kädestä ja istu alas nauttimaan oluestasi."
Kuukkarin kupeessa nököttää korkea, etiketin taustallakin siintävä, punatiilinen vesitorni, jonka muistan lukuisilta Porin Jazz-reissuilta hyvänä maamerkkinä. Itse Kuukkari sen sijaan on jäänyt unohduksiin, vaikka rauhalliselta vaikuttavan puutaloalueen läpi on varmasti tullut kuljettuakin. Ainakin etiketissä valokuvamuodossa esiintyvä Pumpputorin komea kaivorakennus on jäänyt hämärästi mieleeni. Hipsterikarhun pitelemän greipin yhteyttä tarinaan en reseptiliittyvyyden lisäksi tunnusta tietäväni.

Kaupunginosa-nimien ja –tarinoiden lisäksi panimon tunnusmerkiksi on nostettu Poriin hyvin historiallisestikin leimautuva, hitusen rock-henkisemmäksi tuunattu karhuhahmo, joka on jo lyhyen historiansa aikana ehtinyt aiheuttamaan seikkailuillaan pahennusta maamme virkaatekevissä. Rocking Bear Brewersin kahdelta vahvemmalta tuotteelta, Pinomäki red alelta sekä Sandö saisonilta, evättiin nimittäin pääsy Alkon valikoimiin ”epäilyttävien” etikettikuvitusten vuoksi. Pinomäen kyljessä komeilee nallen ohjastama neuvosto-Lada, merihenkisen, kapteenin hattuun sonnustautuneen ruorikarhun langetessa Sandön synniksi… Valpas koneisto pelasti meidät pahimmalta, kukapa kotomaista käsityötä ostaakseen haluaisikaan. On tämä taas tämmöistä, pöh. Kuukkaria sentäs kaupasta saa, arkkitehtuuria kun ei toistaiseksi ole kuvituksessa kielletty eikä greippiä nähtävästi kielletyksi hedelmäksi lasketa.

Rocking Bear Kuukkari Kreippi IPA
Sameahko, ananaksenkeltainen ja vaalea vaahtoinen olut. Tuoksu monipuolisen greippinen, ehkä limonadimaisessakin mielessä. Yleisen vaalean, kohtalaisen kirpakka ja raikas, hivenen mausteinen ja kevyen trooppinen.

Maultaan edelleen greippinen, tuoksua vahvemmin sitruunasoodainen, janojuomana varsin päteväkin, mutta oluena vähän...noh, kumma. Radlereiden imelyyttä saati muuta puistattavaa sekasoppaisuutta ei ilmoilla kuitenkaan ole. Kreippi IPA on ihan rehdisti greippisen pureva, kevytrunkoinen olut, joka on maustettu greipin kuorella ja greippimehulla. Ja siinä valossa hyvin onnistunut, napakka ja pirteä, puhdaslinjainen ja virheetön. Käyttökohteina toimisivat parhaiten kepeää ja sitrusvibaa seurakseen kaipaavat ruokahetket, grillitouhut ja kesähelteen janon sammutus. Ymmärrän, mutten ehkä kuitenkaan. Voisin toki saunailtaan tai kisakatsomoon pullon, pari ehkä hakeakin.

Tuomio: Greippimehulla ja greipin kuorella maustettu, virkistävä ja greippinen session IPA.

Pisteet: 26/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti