maanantai 23. tammikuuta 2017

Rekolan Kaffe Stout

Rekolan Kaffe Stout
  • Tyyli: Sweet Stout
  • Alk.%: 5,5
  • Panimo: Rekolan Panimo, Fiskars, Suomi

Rekolan Panimo lähetti talviterveiset muutaman olutnäytteen voimin ja ensimmäisenä tarkasteluun pääsi piakkoin Alkonkin valikoimista löytyvä Kaffe Stout. Viisjapuolprosenttinen sweet stout on makeutettu laktoosilla ja saanut mukaansa nimenkin jo enteilevän kahvisen mausteannoksen. Kahvihan tunnetusti toimii kellaristille hyvin, joten senpä vuoksi mielenkiinto heräsi samointein. Milk stoutit sen sijaan ovat kategoriana vähän niin ja näin usein ylilyövän laktoosi-imelyytensä vuoksi. Osuessaan toki uppoavat kuin veitsi vanh… sulaan voihin, joten potentiaalia pitäisi siinäkin mielessä löytyä.

Fiskarssissahan on nyt kova pöhinä päällä kun panimon naapurissa ovensa avasi odotettu pientislaamo Ägräs Distillery taproomeineen ja Kuura Ciderinkin siiderimö on vahvasti viritteillä. Vielä muutama vuosi sitten ehdin kesälomareissulla harmitella idyllisen ruukkimiljöön kuivuutta, "kyllähän tänne panimo sopisi enemmän kuin hyvin". Joskus monologinmuotoinen nurina nähtävästi kannattaa, sillä kotimaisen designin taitajat ja muut artesaanit ovat saaneet seuraa tiivishenkisen ja toimeliaan juomaverstaskeskittymän antimista kesätapahtumineen. Ei pöllömpi matkakohde muutoinkaan, nyt ehkä vielä paria astetta huokuttelevampi.

Rekola ja ruukkikylä - erottamaton parivaljakko.
Rekolan Kaffe Stout ja kumppanit.
IPA-vapaaksi alueeksi julistautunut ruukkipanimo näkyy jo valmistautuvan paikallaan junnaavan alkoholilakimuutoksen ”muhkeaan” 0,8-prosentin vähittäismyyntirajan nostoon, tai tällainen ajatus mielessäni oluen vahvuutta tarkistaessa kävi. Ajattelin speksien äärellä, että onpas kevyehkö stoutti tekaistu, mutta mediahan tämän ”väkeväksi olueksi” tulkita haluaisi. Kumpi lie oikeassa? Sillä tuskin on väliä.

Sweet stoutithan toki toimivat hieman kevyempinäkin paketteina hyvin, eikä kahvinkaan painottuminen yleensä jyhkeämpiin kokonaisuuksiin tuo sen käytölle rajoitteita hieman alhaisemmissakaan prosenteissa. Olut tuli testattua kahden pään voimin lauantai-illan leffatuokion lomassa ja kokemus jäi molemmin puolin sohvaa positiiviseksi. Balanssi oli kohdillaan ja ensiajatukseni oli, että Rekola on nyt iskenyt hyvään väliin: aamupala- ja jälkiruokastoutien rinnalle on nyt saatu mainio välipalastout!

Rekolan Kaffe Stout
Kahvisen tumma, kauniisti vaahtoava olut. Tuoksu on sitä mitä odotinkin ja toimii hyvin. Tasaisen samettinen kokonaisuus tasapainottelee iltapäiväkahvisen paahteisuuden, suklaan sekä kevyen, mutta tunnistettavan laktoosisen makeuden syvissä tunnelmissa.

Maultaan tuoksua hyväilevä, hyvin jälkiruoka- tai kahvipöytään istuva olut. Kahvi on hyvin esillä laktoosisen makeuden antaessa sille mukavaa lisäarvoa. Pelkäsin etukäteen lajissa eniten tökkivää, yli-imelää leimaavuutta, mutta tuo karikko on vältetty hyvin. Kahvi jää suuhun pitkäksi aikaa saaden lopussa hentoa savuntuntua matkaansa, suklaan siirtyessä samalla hiljalleen sivummalle. Mallasrunko on tumman puhuva, kahvin takana paahteisena pysyttelevä ja oluen keveydestä huolimatta osansa aukottomasti hoitava, tunnelman tasapainottaja.

Tykkään, koska kahvinen olut usein toimii minulle hyvin ja nähtävästi se sopii vähän kevyempäänkin seuraan oivallisesti. Kaffe Stout on kevyt stout, joka kääntää helpon juotavuuden edukseen. Kuten milk stoutin yleensäkin, ei kahta kuitenkaan mieli tekisi, mutta yksi menee helposti. Todella helposti.

Tuomio: Kahvinen välipalastout. Just hyvä.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti