maanantai 2. tammikuuta 2017

Vehniän Rukiinen Joulusahti (Runtusahti V)


Vehniän Rukiinen Joulusahti (Runtusahti V)
Joulu oli taas ja sitä myöten lasissa sahtia. Tänä jouluna se tuli hitusen pohjoisemmasta eli Vehniältä, josta kesän ja syksyn mittaan on tullut maisteltavaa mukavan tasaiseen tahtiin muutoinkin. Jouluksi valmistettu, järjestyksessään viides sahtierä oli aiempaa tuhdimpi, tummempi ja rukiisempi, mikä luonnollisesti kuulostaa varsin mukavalta. Rukiinen luonteikkuus kävi tekijöiden mukaan ilmi jo pönttöjä avatessa ilmoille päässeen sulotuoksun myötä ja kieltämättä aika luonteikas lopputulos sieltä lasiini asti päätyi. Veikkaan ettei katajaakaan ihan kamalasti oltu metsään tämän jäljiltä jätetty.

Reilut yhdeksän prosenttia vahvuutta, mallastetun rukiin osuus 1/16 (aiemmin 1/27) mallasmäärästä. Paksua, ronskia ja lämmittävää talvinektaria paremmasta päästä. Ei ehkä omaan makuun se istuvin vehniäläinen, mutta taattua laatulinjaa edelleen. Kelpasi siinä jouluiltaa vietellä.


Tasainen, leivosmaisen ruskea, hidasliikkeinen näky. Tuoksu on vahvan rukiinen, kevyelti imeltynyt, limppuinen ja kuivahkon mausteinen. Syvä, soljuva ja lämmetessään rouhean toffeinen, kevyen paahteinen ja hennosti ylikypsän banaaninen. Hemmetin rukiinen…

Maultaan tuoksua rujompi, runsaan rukiinen ja rustiikkinen. Vahvuus käy ilmi hyvin ja lämpöä nousee esiin mukavasti. Rukiisen leipäistä, hennon toffeista, selkeämmin imeltynyttä, mutta silti kuivahkoa limppuisuutta, aavistus taakse katoavaa banaania ja etenkin lopussa nousevan yrttisyyden kanssa yhteen pelaavaa, kuivaa mausteisuutta. Melko kulmikas, luonteikas kokonaisuus, joka makeuden lähteistä huolimatta on melko kuiva. Pidän enemmän hieman makeammista sahdeista, mutta tässä rukiisuudessa, maalaismaisema rustiikkisuudessakin on puolensa.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti