tiistai 17. tammikuuta 2017

Sori Vanilla Cake Fever

Sori Vanilla Cake Fever
  • Tyyli: Imperial Baltic Porter
  • Alk.%: 9,9
  • Panimo: Sori Brewing, Tallinna, Viro
Nippasen alle kymppiprossanen vaniljakakkukuume vahvisti Sori Brewingin tuhtia talviolutsatoa joulun alla ja lähti hyvin iskeneen Dark Humor Club Hot Chocolate Imperial Stoutin myötä matkaan tarkempaa makututkimusta varten. Vanilla Cake Fever edustaa ryhdikästä, imperiaalisiin mittoihin kohoavaa Baltic Porter –tyylisuuntaa, jonka lupaillaan aistivan tumman suklaan ja vaniljan sävykkyyttä. Tarkempaa tietoa oluen mausteaineista ei kuitenkaan ole saatavilla, mutta liekkö ainakin vaniljatangoilla osuutta asiaan. Mahdollisesti.

Lopputulos ei tällä kertaa yltänyt hekumallisiin sfääreihin, enkä näin uskaltanut toivoakaan, sillä mustan huumorin clubin suklaa-edition tyhjensi pöydän melko perusteellisesti. Balttiportterit ei eivät ehkä muutoinkaan niitä kaikkein esittelevimpiä paahdetyylejä ole ja sellainen peruslinjan arvokkuus vaikuttaa niissä toimivan kaikkein parhaiten. Sori teki tyylistä oman versionsa, joka hitusen kärsii kikkailusta tasapainottaman lopputuleman muodossa. Ei karkeudestaan huolimatta suoranainen huti kuitenkaan.

Sori Vanilla Cake Fever
Tummanpuhuva, läpitunkematon ja ruskeavaahtoinen olut. Tuoksu on tumman paahteinen, kahvinen ja kuivan suklainen. Kevyttä mausteisuutta, nahkeutta ja vaniljaa hyvässä paketissa. Runsas ja pehmytkin.

Maultaan hieman kärkevämpi, intensiivisempi ja ehkä monipuolisempikin. Kahvinen paahteisuus, tumma maltaisuus sekä kuiva suklaisuus ovat vahvasti esillä, mutta loppua kohden nouseva, kuivan salmiakkinen, osin mausteisen sekainen terävyys valtaa alaa turhankin tehokkaasti. Se saa lisäpontta yrttisen suoraviivaisesta, kohtalaisen voimakkaasta purevuudesta sekä alkoholin orastavasta lämmöstä. Suklaa nousee paikkaamaan jälkimaun loppumetreillä vaniljan leijaillessa matkassa oikeastaan läpi maun, mutta selviäisin nautinnostani kyllä ilmankin. Vaikka vaniljasta sinällään pidänkin, ei se järin usein oluella juurikaan lisäarvoa anna. Usein päinvastoin. Joka tapauksessa kokonaisuus jää hivenen karkeaksi.

Tuomio: Paljon antava, mutta turhan hervoton ja karkea kokonaisuus ollakseen yleisempi näky talvi-iltojeni vietossa.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti