perjantai 13. tammikuuta 2017

Ennakko ja haastattelu: Lakeuden Panimojuhlat 20.-21.1.2014, SeinäjokiLakeuden Panimojuhlat 20.-21.1.2014, Seinäjoki

www.lakeudenpanimojuhlat.fi

INFO:
Mikä: Lakeuden Panimojuhlat
Missä: Rytmikorjaamo, Vaasantie 11, Seinäjoki
Milloin: 20.-21.1.2017
Liput ovelta: 15€ / pvä tai 25€ / 2pvä *
Liput ennakkoon: 12€ / pvä tai 20€ / 2pvä *
*sisältää maistelulasin ja vaatesäilytyksen
Kotimainen oluttapahtumakausi pyörähtää viikon päästä (20.-21.1.2017) käyntiin Seinäjoella toista kertaa järjestettävien Lakeuden Panimojuhlien myötä. Viime vuonna loppuun myyty tapahtuma laajeni tänä vuonna kaksipäiväiseksi spektaakkeliksi ja kuuleman mukaan ennakkolippujen kysyntä on pysytellyt totutun hyvällä tasolla. Tunnelmasta ei siis ainakaan ole pulaa ja näytteilleasettajiakin on mukana viisitoista kappaletta noin sadan oluen voimin!

Tapahtuman päänäyttämönä toimii viime vuoden kävijöiltä positiivista palautetta saanut Seinäjoen Rytmikorjaamo (Vaasantie 11). Vahvan kotimaisen edustajiston lisäksi mukaan on lyöttäytynyt myös Viron kärkipanimo Põhjala Brewery, jonka Mallaskosken Panimon kanssa tekemä yhteistyöolut on luonnollisesti tarjolla tapahtumassa. Seinäjokelaisten tiskiltä löytyy muutoinkin hyvä joukko kertaluontoisia erikoiseriä ihmeteltäväksi.

Põhjalan ja Mallaskosken lisäksi paikalle saapuvat myös lähiseutua edustavat Mallaskuun Panimo, muuttopuuhissa rehkivä JacobstadsBock’s Corner Brewery sekä Kyrö Distillery Company. Pohjoisempaa osaamista paikalle saapuu esittelemään Lapin Panimo sekä oululaiskaksikko Maistila ja Sonnisaari.

Mukana menossa ovat myös HIISI, Pyynikin Käsityöläispanimo, Beer Hunter’s ja Koskipanimo sekä etelän ruukkipanimot Mathildedal ja Rekola. Mathildedalin Kyläpanimo julkaisee tapahtumassa kaksi uutta tuotetta (katso haastattelu alla) Rekolan Panimon tarjotessa kahden uuden karhean oluen lisäksi myös Fiskarin tuoreen Ägräs Distilleryn antimia. Oluellisia uutuuksia ovat Kaffe Stout sekä Juhla-Pils, Ägräsin lipun alla taasen Ägräs Akvavit ja Ägräs Gin. Tarkempaa infoa oluista jutun lopussa.

Monipuolinen ohjelma pitää sisällään paneelikeskusteluiden lisäksi maksullisia tastingeja sekä muutamien panimoiden edustajistoa esittelevän Meet the brewers –tilaisuuden. Tapahtumassa esitellään myös paikallinen mustalaispanimo Ruori Beer Company ja sen tarina. Lauantaina on mahdollisuus tutustua Mallaskosken Panimoon klo 13 alkavan panimokierroksen muodossa. Lisätiedot ja kierrokselle ilmoittautuminen: Mallaskosken Panimoravintola.

Tilausuuden maksuvälineenä toimii SeamChipin älykortti, johon on mahdollista ladata valuuttaa jo ennen tapahtumapaikalle saapumista. Lisätietoja tapahtuman kotisivuilta.
Älykortit tulevat myös tänä vuonna käyttöön. Viime vuoden maksujärjestelmästä tuli asiakkailta ja panimoilta ainoastaan positiivista palautetta ja maksutapahtumat pysyivät nopeina, joten suuremmilta ruuhkilta vältyttiin. Tälle vuodella älykorttimaksamista on kehitetty entisestään ja jyvästen lataus on tehty entistä helpommaksi, sillä niitä voi ladata tapahtumassa myös puhelimella.
H-hetki on tosiaan jo lähellä, joten lienee sopiva väli antaa myös itse järjestäjien kommentoida tapahtumaa muutaman kysymyksen kautta:

Haastateltavat:
Henri Kangaskorte, Lakeuden Panimojuhlien tuottaja
Aleksi Tamminen, Mallas Kabacka 

Aivan alkuun lienee hyvä selvittää, ketä tapahtuman taustalta löytyy?
Henri: Tapahtuman järjestää Seinäjoen Elävän Musiikin Yhdistys yhteistyössä Mallaskosken Panimomestari Jyri Ojaluoman ja Mallas Kabackan kanssa. Näin ollen syntyy hieno kombo, jossa yhdistyy osaaminen yleisötapahtumien järjestämisestä ja tietämys olutkulttuurista.
Tapahtuma laajeni heti toisena vuotenaan kaksipäiväiseksi. Sopinee olettaa, että Seinäjoella maistellaan pienpanimo-oluita myös tulevina vuosina eli tapahtumasta on tarkoitus kehittää jatkuvampikin perinne?
Henri: Ensimmäinen vuosi ylitti kaikki odotuksemme ja samalla osoitti, että Etelä-Pohjanmaalla riittää kysyntää tämänkaltaisille tapahtumille. Alusta asti tavoitteena on ollut saada Lakeuden Panimojuhlista olutfestivaali, joka jää osaksi Etelä-Pohjanmaan festivaalikenttää. Näin ollen saadaan ihmisille myös tänne lakeuksille mahdollisuus nauttia pienpanimo-oluiden maistelun riemusta festivaalin muodossa.
Tänäkin vuonna ohjelmassa on mielenkiintoisia paneelikeskusteluita. Ketä kaikkia lauteille tällä kertaa nousee?
Henri: Paneelikeskusteluja moderoi luonnollisesti paikallisen panimon Panimomestari Jyri Ojaluoma. Brändäyksestä ja paikallisuudesta tulee keskustelemaan Tuomas Pere Pyynikin Käsityöläispanimosta, Rekolan Panimo/Ägräs Distillery sekä Kyrö Distillery Company. Lauantaina tulevaisuuden oluista taas mielipiteensä antavat Joni Harju (Maistila), Tatu Hiitola (Panimo Hiisi) ja Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen (Beer Hunter's).
Tänä vuonna kotimaisten panimoiden rinnalla esiintyy Viron kärkipanimo Põhjala. Onko rajat ylittävä yhteistyö tulossa jatkossa näkyvämpään rooliin? Mallaskoskellahan on esimerkiksi hyvät suhteet Aasiaan.
Henri: Põhjala Breweryn mukaantulo tapahtumaan oli erittäin luonnollista kun nyt uusi colloboration Mallaskosken Panimon kanssa on myös tulossa. On hienoa saada tapahtumaan myös ulkomaalaista väriä, joten eiköhän jatkossakin oteta muutamia panimoita myös Suomen rajojen ulkopuolelta. Toki Suomen pienpanimotilanne on sen verran hieno, että kyllähän täällä rajojen sisäpuolellakin riittää erinomaisia pienpanimoita tapahtumaan. Hetkittäin tuntuu että liiaksikkin, kun niin paljon mainioita panimoita jää tapahtuman ulkopuolelle.
Tapahtumalla on myös oma olut, karviaisilla maustettu witbier. Mistä ajatus oluelle lähti ja tuleeko sitä tarjolle tapahtuman ulkopuolelle?
Aleksi: Oma olut tapahtumalle on myös oma olut Mallas Kabackalle. Asiat ja aikataulu loksahtivat paikoille, kun kyseinen olut tehtiin yhteistyössä Maistilan kanssa, joka on myös yksi panimoista Panimojuhlissa. Oluen ajatus lähti marjoista.... Eli halusimme jotain hieman poikkeavaa. Karviaismarjoja oli erään kanta-asiakkaamme puskat väärällään ja siitäpä ajatus lähti. Sattuipa vielä niin, että postilaatikkooni juuri tipahtanut Brew Your Own lehden yksi artikkeli käsitteli marjojen ja humalan suhdetta. Päätös oli siis näin tehty! Ja tuumasta toimeen.
Yhdestä vierteestä väsäiltiin kolme eri olutta, eri hiivaa ja eri humalan suhteita käyttämällä. Lopputuloksista ehdoton ykkönen oli Wit, eli Belgi vehnä. Reseptit Maistilalle ja heidän kanssaan loppuun hiottu resepti on nykyinen LPJ olut, eli (Goose)Berry White. Olut tulee myyntiin Kabackaan ja Oulussa Roosteriin.
Lisätietoa: Kabackan-olut / Video
Joko teillä on antaa ensitietoa tapahtumassa mahdollisesti tarjottavista muista erikoisuuksista?
Henri: Sanottakoon näin, että erikoisuuksia on kyllä luvassa. Onhan meillä lähes 100 eri tuotetta tulossa tapahtumaan, joiden joukkoon mahtuu jos jonkinmoisia erikoisuuksia. Muutamien oluiden kanssa jännityksellä vielä odotetallaan, ehtiikö valmistua itse festivaalin. Oluttarjonnan julkaisemme tapahtumaviikolla, joten vielä hetken saatte jännittää.
No okei mainittakoon muutama. Mathildedalin Kyläpanimo lanseeraa Lakeuden Panimojuhlissa kaksi täysin uutta tuotetta: Kevät 5,5% Viherherukkasaison ja Vimma 11% American Barleywine. Kevät 5,5% on nimensä mukaisesti viherherukan lehdillä maustettu saison ja Vimma 11% on taas amerikkalaisilla humalalajikkeilla erittäin vahvasti humaloitu (100 IBU) sekä appelsiininkuorilla maustettu massiivinen barleywine.
Esillepanijoiden joukossa on mukavasti myös paikallista väriä ja Etelä-Pohjanmaa sekä Pohjanmaa ovat saaneet muutoinkin osansa uudesta pienpanimoaallosta. Kuinka paikalliset panimot näkyvät alueen katukuvassa ja kuinka uudet tulijat on otettu vastaan?
Aleksi: Onhan Suomessa onnistuttu liiketoiminta alkoholin kanssa tekemään mahdollisimman hankalaksi. Katukuvassa, ainakaan Seinäjoella ei paikallinen panimo näy. Paitsi ohi ajavan auton ikkunasta Vapaudentien kohdalla ja keskustassa Mallas Kabackan mainosteippauksissa. Nämä teippaukset houkuttelevatkin kiitettävästi Seinäjoella vierailevia ja terveellisesti uteliaita paikkakuntalaisia.
Mutta positiivista muutosta on E-Pohjanmaallakin paljon tullut viimeisten vuosien aikana. Nykyään Bulkista/ "Perinteisestä" poikkeavaa olutmerkkiä ei kavahdeta, vaan suhtaudutaan mielenkiinnolla. Myöskin ymmärrys oluiden laajasta ja laadukkaasta valikoimasta on lisääntynyt huomattavasti. Tumma ei aina ole vain tummaa, vaan näidenkin laatujen välillä ymmärretään olevan eroja, vaikka väri olisikin sama. Olen jopa kuullut, että muutamille paikkakunnalta pois muuttaneille kotiseudun juuret pidetään yllä paikallista olutta nauttien! Kohtuullisesti tietenkin.
Vaasassa olutkulttuuri voi käsittääkseni suhteellisen hyvin. Muutamat olutravintolat ovat ottaneet paikallisen ja lähialueen panimot hyvin vastaan. Useasta kuppilasta löytyy lähialueen tuotteita ja paikallinen olutseura on hyvin aktiivinen. Katukuvassa ei kuitenkaan paikallinen olut mielestäni näy. Lieneekö syynä virkamiesten hämmentävä käsitys oluen maailmasta?

NÄYTTEILLEASETTAJAT

Mallaskosken Panimo, Seinäjoki
Põhjala Brewery, Tallinna
Beer Hunter’s, Pori
Bock’s Corner Brewery, Vaasa
Jacobstads, Pietarsaari
Koskipanimo (Panimoravintola Plevna), Tampere
Kyrö Distillery Company, Isokyrö
Lapin Panimo, Rovaniemi
Maistila, Oulu
Mallaskuun Panimo, Lapua
Mathildedalin Kyläpanimo, Mathildedal
Panimo Hiisi, Jyväskylä
Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere
Rekolan Panimo, Raasepori
Sonnisaaren Panimo, Oulu

OHJELMA

PERJANTAI 20.1.2017 (klo 18:00 – 01:00):
17:00 – 18:00 Mediatunti
18:30 – 19:30 Mitä olut on? -tasting (Bäkkäri)
19:30 – 20:30 Paneelikeskustelu: Paikallisuus ja brändäys (Klubisali)
20:45 – 21:45 Meet The Brewers (Bäkkäri)

LAUANTAI 21.1.2017 (klo 15:00 – 00:00):
13:00 – 14:30 Panimokierros Mallaskosken Panimolla
16:30 – 17:30 Paneelikeskustelu: Tulevaisuuden oluet (Klubisali)
18:00 – 19:00 Mitä olut on? -tasting (Bäkkäri)
20:00 – 21:00 Mustalaispanimon tarina: Ruori (Bäkkäri)

LISÄKSI MOLEMPINA PÄIVINÄ:
Kotikeittonurkkaus By Lappo.fi
Kolatun juusto- & olutmaistelu
Mallas Kabacka
Jyrki Tsutsusen pop up -ravintola
Tässä vielä parit viimevuoden kokemukset blogistien sanailemina: 
Arde Arvioi 
Just Peat It
Kuvat: Lakeuden Panimojuhlat

---
Lisäys 17.1.2016:

Juomalistoja:

Kyrö Distillery Company, Isokyrö
Long Kyrö Gin Long Drink 5,5%
Napue Gin tonic
KoskueApple
Pyynikin Käsityöläispanimo, Tampere
Pyynikin White IPA 6%
Pyynikin Black IPA 8,5%
Ruby Jazz Ale 4,7%
Pyynikin Oak Imperial Stout 10%
Lapin Panimo, Rovaniemi
Lapin Amber Lager 4,5%
Aihi Dark Lager 4,6%
Kero Ale 4,5%
Kuusi Spiced Ale 4,4%
Sonnisaaren Panimo, Oulu
Hankikarkuri 6,1% Winter Ale
Mänkki 7,1% IPA/Saison hybrid
Juomahammas 11% Imperial porter
Meripihkatappi 6,2% Amber IPA
Vehnäpokkinen 7,7% Weizenbock
Tupru 5,5% Savulager
Navy Blue 4,5% Pale Ale
Kuula Lager 7,0 %, India Pale Lager
Koskipanimo (Panimoravintola Plevna), Tampere
Plevnan Vaalea Pils Luomu 4.7 %
Plevnan Vehnä 5 %
Siperia Stout 8 %
Mount Evans 6,0%
Sugu Porter 6,0%
OSB 5,6%
Bock’s Corner Brewery, Vaasa
Pils
Dunkel
IPA
Ruis
Cider
Eisbock
Oktoberfest
Eisweisse
Helmeilevä Omenaviini (”Skumppa”)
Doppelbock
Jacobstads, Pietarsaari
Pietarsaari Pale Ale 5.9 %
Victorious Secret Pale Ale 4.4 %
Bjørn Ironside Viking Age Hard Ass Amber Ale 6.5 %
Dasher India Pale Ale 6.2 %
Mallaskuun Panimo, Lapua
Amber Ale 6,0%
Peltopyy Pils 5,2%
Top Hat Ale 5,2%
Schwarz 4,5%
Black IPA 7,0%
Rauch 4,7%
Ice Hat 7,0%
APA 6,0%
Mathildedalin Kyläpanimo, Mathildedal
Rölssi 4,5% Luomukölsch
Mathilda 4,5% Vehnäolut
Valssi 4,3% Luomulager
Kantaja 4,5% Porter
Vimma 11% American Barleywine
Kevät 5,5% Viherherukkasaison
Seppä 7% Bourbonstout
Teijo 6,9% IPA
Pirske 6,9% Belgiale
Dorf 4,5% Luomupils
Rekolan Panimo & Ägräs Distillery, Raasepori
Paavin Polku 9.0%
Juhla Pils 4.5%
Musta Valssi 5.6%
Amerikan Serkku 4.5%
Kaksi Kotia Vailla Humalaa 5.5%
Kaffe Stout 5.5%
Metsän Henki 4.5%
Kuura Real Cider 5.5% 
Ägräs Gin 47.3%
Ägräs Akvavit 47.3%
Ägräs Gin tonic
Beer Hunter’s, Pori & Beverage Partners Finland
Mufloni Pilsner 5,5%
Mufloni Tripel 8%
Mufloni Talviporter 6% 
Tullamore Dew Whiskey
Tullamore Dew 12 YO Whiskey
Tullamore Phoenix Whiskey
Maistila, Oulu
Optimisti 5,8% Amerikan Pale Ale
Kaira 6,3% India Pale Ale
Moood 5,8% Milk Stout
De(t) Var De(t) 5,2% Witbier
Single Hoppit – Pekko 5,3% Pale Ale
(Goose)Berry White 5,4% Witbier
Päivänsäre 7,8% Belgian Golden Strong Ale
Samoa 6,9% Funkahtava IPA
Brett Sonja 9% Double IPA
Kaksoissola 10% Barley Wine
Mallaskosken Panimo, Seinäjoki
So Last Saison 5,8%
Roihu- IPA 6,0%
Nemesis 11,4% Imperial
Panda Pancake Jam Milk Stout 6%
Black Wheat Blueberry 6%
Tough Luck IPA 4,7%
Black IPA 6,5%
Black Pils 5,5%
Black Imperial Rye 11,4%
Dark Mood Rye Lager 4,7%
Põhjala Brewery, Tallinna
Meri Gose 4,4%
Öö Cassis Blackcurrant Baltic Porter 10,5%
Uus Maailm IPA 4,7%
Virmalised India Pale Ale 6,5%
Pime ÖÖ Imperial Stout 13,6€
Odravein Barley Wine 12%
Mets Black Forest IPA 7%
Must Kuld Porter 7,8%
Kreuzberg Berliner Weisse 3,5%
Panimo Hiisi, Jyväskylä
Herrasmies IPA 6,2%
Humulus Lupus Double IPA 9,0%
Loviatar Rye Wine 10,5%
Donut Island Brewing
I Hop It’s Not A Problem #2 6,2%
Ich Bin Ein Berner Gose 5,0%
Dieter Vadelma-Berliner Weisse 4,2%

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti