perjantai 24. helmikuuta 2017

Alkon Pienpanimo-oluet 2017: Iso-Kallan Bière de Garde

Iso-Kallan Bière de Garde

Kuopiolaispanimon pohjoisranskalaista maalaisolutperinnettä kunnioittava panos Alkon pienpanimovalikoimaan kuului ns. pakko-ostosten listaan. Oletan oluen olevan vähintäänkin läheistä sukua viime kesän Olutsatamassa hurmanneelle tapahtuman nimikko-oluelle, joka pääsi yllättämään runsaalla ja puhuttelevalla makumaailmallaan. Näistä muistoista oli helppo ammentaa inspiraatiota olutkorin täyttelyyn.

Biere de Garde on meikäläisittäin hieman harvinaisempi oluttyyli, josta en liene koskaan oppikirjaesimerkkiä maistanut. Vaaleina ja vähän ”kovina” olen niitä pääasiassa ajatellut, joten ehkä juuri sen vuoksi Iso-Kallan tummempi ja muhkeampi näkemys onnistui yllättämään kertamaistolla.

Etiketeistä löytyy infoa tilasto- ja nippelinikkareille...
Sympaattiset symbolit kuvastavat ruokasuosituksia.
Oluttyyli on viinimaan vastine Belgian Saisoneille. Yksinkertainen ajatus oli valmistaa keväällä kesän yli säilyvää, syksyn sadonkorjuun aikana peltotyöläisille tarjoiltavaa olutta. Kesällä kun ei hellekelien mukanaan tuoman infektioriskin vuoksi voinut olutta entisaikaan valmistaa.

Uudistuneiden etikettien näppäristä tietokentistä löytyy hyvää nippelitietoa oluen juurista ja käyttötarkoituksista. Humalina Northern Brewer ja Saaz, mallaspuolella Pilsner, Crystal ja Münich. Ruokasuosituksista ensimmäisenä silmään osuu jotenkin leikkisän oloinen kuva sieniperheestä, piiraiden ja juustojen löytyessä listalta myös.

Iso-Kallan Bière de Garde
Tasaisen ruskea, kastanjamainen ja kauniisti vaahtoava olut. Tuoksu on jokseenkin makea, luumuisen kuivahedelmäinen, mallasleipäinen ja ehkä siirappisen maltainenkin. Vastapainoa löytyy kuivan, mausteisen kuivakakkuisuuden ja pähkinämäisyyden muodossa, kevyen yrttisen katkeron antaessa sille lisäpontta. Ei järin voimakas, mutta riittävän runsas toimiakseen.

Maultaan tuoksun linjoilla, joskin pari astetta voimakkaampana ja syvempänä versiona. Mallasleipää, luumun johdattamaa kuivahedelmäisyyttä, kevyttä siirappisuutta ja ehkä jopa paahdetta ja suklaatakin. Kokonaisuuteen sekoittuu mukavaa pähkinän sekaista mausteisuutta sekä keskirunsasta humalan yrttisyyttä. Konservatiiviselta vaikuttavan oluen pinnan alta löytyy monivivahteinen nautinto. Varsin tyylikäs suoritus.

Tuomio: Monivivahteinen ja tummanpuhuva Bière de Garde. Tyylikäs, hidas ja nautinnollinen. 

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti