maanantai 6. helmikuuta 2017

Muutama palanen Jyväskylän panimohistoriaa

Muutama palanen Jyväskylän panimohistoriaa

Aloitin jokin aika sitten hieman syvällisemmän tutustumisen kotikaupunkini suht kapeaan, mutta mielenkiintoiseen panimohistoriaan. Osa vanhoista panimorakennuksista on säilynyt tähän päivään saakka muistuttaen ohikulkijaa vanhoista perinteistä, menneistä ajoista. Osasta sen sijaan on aika jo jättänyt, eikä ympäristöstä aina välttämättä hoksaisi naapuruston ilman joskus täyttyneen keittyvän vierteen makean maltaisesta tuoksusta. Näitä paikkoja on luonnollisesti mielenkiintoista käydä koluamassa.

Yksi kenttäpyörähdyskerta vei tieni nollakelissä harmaantuneen, sumun verhoaman Tourujoen varteen, kaupungin melulta suljettuun jokisuistoon. Edellinen visiitti Kinakujan sillan tuntumaan taisi osua jonnekin alkusyksyn tienoille, jolloin joen vastarannalla rehotti jo tutuksi näyksi muodostunut, epämääräinen ja hoitamaton lehtometsä. Vehreä ja jokisuistoon leimallista tunnelmaa luonut näkymä on nyt pelkkä muisto vain, sillä vanhan nahkatehtaankin tonttina toiminut maaläntti on kokemassa mittavaa muutosta – sen paikalle rakentuu par’aikaa kaupunkilaisten uusi ajanvietto- ja kohtaamispaikka, Tourujoen puisto.

Mikä siinä metsätilkussa sitten niin kiinnostaa? Vaikka auki kaivettu rinne muistetaan lähinnä siinä pitkään toimineen nahkatehtaan tonttina, on paikalla oma roolinsa myös Jyväskylän oluthistoriassa. Joentörmän rakennuksissa nimittäin valmistettiin vuosien 1880-1883 välillä olutta Tourula Ölbryggerin toimesta. Liikemies Johan Parviainen oli saanut velkojen korvikkeeksi yläkaupungilla vaikuttaneen Jyväskylä Bryggerin (usein Jyväskylän Oluttehdas) höyrykäyttöiset panimolaitteet ja käymisastiat, jotka rahdattiin Tourujoen varressa jo ennestään toimineen, Parviaisen omistaman viinatehtaan käyttöön. Näin alkoi oluen ja tiettävästi myös sahdin valmistus.

Kauaa ei mallasjuoma jokiuoman äärellä kuitenkaan virrannut, kun uuden omistajan myötä jaloilleen päässyt Jyväskylä Bryggeri jo osti hintakilpailua kanssaan harjoittaneen haastajansa pois markkinoilta. Tourulassa keskityttiin taas viinan polttoon, joka myöhemmin kuivui ja vaihtui nahkatehtailuun.

Vanha olut- ja viinatehdas tontti sijaitsee kesäisin vehreän Tourujoen ylittävän Kinakujan sillan läheisyydessä. Kuvasta katsoen oikealla, sillan toisessa päässä.
Nyt vanhaa panimotonttia ehostetaan puistoksi.
Sumuinen Tourujoen notko kätki sisäänsä palan paikallista panimohistoriaa.
Nyt ympärimyllättävän rantakaistaleen maamassojen seasta on löytynyt toistakymmentä vanhojen rakennusten peruskiveä (kuva alussa), jotka työmaalla häärineet työmiehet ja -naiset vahvistivat kuuluvan entiselle nahkatehtaalle. Useampi palanen Jyväskylän unohtunutta panimohistoriaa on siis kaivettu esiin ja toivon mukaan nämä ”muistokivet” löytäisivät arvoistaan käyttöä vaikkapa niille sijoille rakentuvan puiston rekvisiittana.

Kotikaupungin panimohistorian tutkiminen on osoittautunut varsin mielenkiintoiseksi aiheeksi ja antanut samalla uuden näkökulman tuttujen katujen ja rakennusten tarkasteluun. Konkreettisimmat panimohistorian ilmentyvät lienevät Lounaispuiston kupeessa toimineiden Jyväskylä Bryggerin (Jyväskylän Oluttehdas) (1859-1911) ja sitä seuranneen Jyväskylän Juomatehtaan (mm. Mallasjuoma) (1911-1974) rakennukset. Moni myös muistaa hyvin keskustassa sijainneen, Alvar Aallon suunnittelemassa työväentalossa vuosina 1995-2002 toimineen Panimoravintola Elissan, jossa oluita valmistettiin Mestarinpanimon toimesta. Entinen panimoravintola on edelleen ravintolakäytössä Revolutionin jatkaessa Kauppakadun ja Väinönkadun kulmauksen anniskeluperinteitä.

Hauskana yksityiskohtana mainittakoon kartassa Jyväskylä Bryggerin takaa Vapaudenkadulta Hannikaisenkadulle vievä Olutryvinkuja, joka todellisuudessa on metsittynyt, jyrkkärinteinen ja osin aidalla suljettu joutomaakaistale.

Jyväskylän Oluttehdas vuoden 1899 kartassa. Juomatehdas rakentui reilu vuosikymmen myöhemmin kartan vasemman yläkulman kyntöpellolle.
(kartta: Kansallisarkiston Digitaaliarkisto / Jyväskylä If* 10/- - Kartta Jyväskylän kaupungista vuonna 1899)
Oluttehtaan laajasta rakennuskokonaisuudesta on jäljellä itse tehdasrakennus (1878) oik. sekä kivikellari (1884) vas.
Tehdasrakennuksen torniosa on vanha mallastorni, joka toimiinykyisin porrashuoneena.
Kivikellarin oikealla puolella "kulkee" nykyisin läpitunkematon Olutryvinkuja.
Julkisivun tekstit muistuttavat Juomatehtaan menneisyydestä. Rakennukset on suunnitellut Wivi Lönn.
Loppuaikanaan Mallasjuoma-konserniin kuulunut Juomatehdas on komea rakennus.
Viinatehdashistorian selkeimmät merkit löytyvät Korkeakosken alapuolelta, jossa Korkeakoskentien varressa nököttävää kaksi 1870-luvulta peräisin olevaa, entisen Jyväskylän Wiinakeittiön (alunp. Korkeakosken Viinatehdas) ja sahan konttori- ja asuinrakennusta. Wiinakeittiö oli osa Tourulankin yhteydessä mainitun Johan Parviaisen liiketoimia eikä varsinaisesti huono bisnes ollutkaan – väkijuomatehtailun kun kerrotaan olevan liikemiehen vaurauden todellinen perusta.

Jyväskylän olut- ja viinatehtaiden historia on pullollaan ristiinmeneviä omistajuussuhteita, laitekauppoja ja moniyrittäjyyttä muutamien nimien toistuessa historiankirjoissa varsin usein. Jääkin nähtäväksi, tuleeko aihe kahlattua läpi yritysten, sijaintien vaiko henkilöhistorioiden näkökulmasta. Ehkä  vähän niistä kaikista... Tutustuminen aiheeseen on joka tapauksessa vielä aluillaan, mutta retken antimia tullaan varmasti näkemään Olutkellarin sivuilla pitkin matkaa.

Mikäli jollakulla on aiheeseen liittyviä vinkkejä tai materiaalia, kuten kuvia, karttoja, historiikkeja tms. voi allekirjoittaneeseen olla mieluusti yhteydessä esimerkiksi sähköpostin välityksellä:

bierbaronblog@gmail.com tai jp.jylha@hotmail.com


Eri lähteistä selvitetyt Jyväskylässä toimineet olut- sekä olutta tai portteria valmistaneet virvoitusjuomatehtaat. (Päälähteenä beerfinland.com sekä verkon etikettikokoelmat):

Jyväskylä Bryggeri / Jyväskylän Oluttehdas
 • Toiminut: 1859 - 1911
 • Osoite: Kortteli 40. Nikolainkatu (nyk. Vapaudenkatu 10)
 • Muut nimet/omistajat:
1860 - 1864 A. H. Nyman, Bryggeri (Adolf Heliodorus Nyman)
1864 - 1877 Jyväskylä Bryggeri, J. A. Eberlein (Johan Andreas Eberlein)
1877 - 1881 Jyväskylä Bryggeri (Eberlein, konkurssipesä)
1881 - 1883 Jyväskylä Bryggeri (Julius Johnson,..)
1883 - 1911 Jyväskylä Bryggeri Ab (Julius Johnson, Johan Leander Juselius,..)
Tourula Ölbryggeri
 • Toiminut: 1880 - 1883
 • Osoite: Tourujoen varsi (nyk. Kinakujan sillan vieressä, uuden Tourujoen puiston paikalla)
 • Edeltäjät/seuraajat: Tourula Bränneri Ab ja Tourulan Nahkatehdas
Jyväskylän Juomatehdas
 • Toiminut: 1911 - 1974
 • Osoite: Vapaudenkatu 25
 • Muut nimet/omistajat:
1911 - 1921 Jyväskylä Bryggeri - Jyväskylän Juomatehdas (Johnson,..)
1921 - 1957 Jyväskylän Juomatehdas Oy (Osuuskauppa Mäki-Matti r.l.)
1957 - 1974 Oy Mallasjuoma, Jyväskylän tehdas (Oy Mallasjuoma - Lahti)
Mallas – Sanitas Oy
 • Toiminut: 1910-1962 (?)
 • Osoite: Puistokatu
 • Muut mainitut nimet:
Kivennäisvesitehdas Sanitas
Sanitas Oy
Tehdasosakeyhtiö Sanitas
Hyörypanimo Mallas (epävarma tieto)
 • Toiminut: 1930-1948 (?)
Panimoravintola Elissa / Mestaripanimo
 • Toiminut: 1995 - 2002
 • Osoite: Kauppakatu 7
Panimoyhtiö Hiisi
 • Toiminut: 2013 -
 • Osoite: Puulaakintie 8 (vuoteen 2015 saakka Heinämäenkuja 5)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti