Komea etiketti... |
- Tyyli: Saison
- Alk.%: 7,0
- Panimo: Panimoyhtiö Tuju, Lappeenranta, Suomi
Itä-rajan tuntumassa ei Länsi-Suomen tavoin ole panimorauta
viime vuosina kiillellyt ja aivan kaakkoisimmatkin kolkat on vasta hiljattain
saatu nostettua synkkyydestä panimokartan valokeilaan: Loppuvuodesta itäisimmän
rannikon valloitti maatilapanimo Takatalo & Tompuri ja nähtävästi vesirajamme
saa lisävahvistusta Kotkan ilmoittautuessa (jossain vaiheessa) rientoihin
mukaan. Nyt myös Lappeenrannan pitkässä panimohistoriassa on käännetty uusi
sivu, kun Panimoyhtiö Tuju aloitti oluen valmistuksen loppuvuodesta 2016.
Tujua edeltäneitä mallasjuoman valmistajia kaupungissa
olivat viime aikoinakin tapetilla olleen Tullin vehkeilyn vuoksi konkurssiin
1996 ajautunut Lappeenrannan Panimo sekä sitä seurannut, muutama vuosi sitten toimintansa
toiseen päähän Saimaata siirtänyt Saimaan Juomatehdas. Näitä ennen
Lappeenrannassa vaikutti yli sadan vuoden ajan lopulta Hartwallin omistama, etenkin
Karjala-oluesta muistettava oluttehdas, jonka nimi viime vuosinaan oli Oy Amri
Ab.
Tuomas Mäkiniemi ja Jukka Mononen aloittelivat
panimohankkeensa parissa jo vuoden 2015 puolella, mutta erinäiset
laitteistoihin liittyvät viivästymiset pitkittävät tositoimiin pääsyä
kuukausikaupalla. Harvemmin taitaa käydä niin, että viranomaisluvat taskussa
joudutaan pyörittelemään peukaloita laitepuutteiden vuoksi. Nyt ongelmat on
kuitenkin selätetty ja kauppamyynnin lisäksi olutta on saatu jo Alkonkin
valikoimiin. Nappasin panimon Saisonin maisteluun uuden verkkopalvelun kautta.
Saisonin sanotaan panimon kotisivuilla olevan belgialaisia käymisestereitä sekä uuden maailman humalia
yhdistelevä maalaisale. Modernin humaloinnin takeina ovat Mosaic, Equinox
ja Magnum, Joutsenkosken Myllyn kaurahiutaleiden ryydittäessä vaaleaa
mallaspohjaa.
Vaaleahko, samea olut vaahtoaa siinä määrin, ettei yksi
kätevä ranneliike mahduta kaikkea olutta lasiin kerralla. Tuoksu on melko
aromaattinen. Hedelmäinen ja sitruksinen tuulahdus on voimakas heti
ensinuuhkaisusta lähtien saisonhiivaisen, vaalean maltaisen taustan tehdessä
omaa tärkeää työtään. Lupaavalta vaikuttaa.
Myös maku toimii. Perussaisonin piirteet löytyvät paketista
nopeasti mukavan potkivan mausteisuuden ja muutoinkin sopivasti esiin nousevan
saisonhiivaisuuden tarjotessa hyvää tunnelmaa edelleen varsin aromaattisen,
sitrushedelmäisen ja trooppisen verhon noustessa esiin olutta leimaavana, hyvin
toimivana elementtinä. Lopetus on sitruksisen kirpakka, pippurimausteinen ja
kuivahkon viljava.
Pitkästä loppuliuistaan huolimatta syvyys jää lopussa hieman
vajaaksi erittäin lupaavan alun jälkeen. Paljosta ei jää kiinni, mutta hitusen
tuo tunnelma turhaksi ohentuu, vaikka sitrusrivistö sen myötä paremmin vauhtiin
pääseekin. Kauran läsnäolo toki antaa omaa pyöreyttään maun ohella peliin,
mutta silti hienoista lisäkuormaa voisi peräpäähän harkita. Joka tapauksessa
miellyttävä ja esitykseltään liikaa himmailua välttelevä ensikosketus uudehkon
panimon antiin.
Tuomio: Lopputulemana hyvinkin virkeä ja pirteä Saison
napakahkosti purevalla, jenkkihenkisellä, aromaattisella humalatehosteella
varustettuna.
Pisteet: 35/50
Stop the press! Onko pisteytysasteikko muuttunut kokonaan? Koskeeko muutos vain saison-tyylisiä bissejä? Vai onko uusi maksimipistemäärä sittenkin vain typo? ;)
VastaaPoistaYhtä kaikki, Kaakkois-Suomen pienpanimobuumin startti vaikuttaa kiintoisalta. Hyvä arvio.
Hohoo, uusille toimijoille pitää vähän laittaa rima korkeammalle ;) no ei, hyvä huomautus, korjasin skaalan.
Poista