perjantai 17. helmikuuta 2017

Tuju Saison

Komea etiketti...
Itä-rajan tuntumassa ei Länsi-Suomen tavoin ole panimorauta viime vuosina kiillellyt ja aivan kaakkoisimmatkin kolkat on vasta hiljattain saatu nostettua synkkyydestä panimokartan valokeilaan: Loppuvuodesta itäisimmän rannikon valloitti maatilapanimo Takatalo & Tompuri ja nähtävästi vesirajamme saa lisävahvistusta Kotkan ilmoittautuessa (jossain vaiheessa) rientoihin mukaan. Nyt myös Lappeenrannan pitkässä panimohistoriassa on käännetty uusi sivu, kun Panimoyhtiö Tuju aloitti oluen valmistuksen loppuvuodesta 2016.

Tujua edeltäneitä mallasjuoman valmistajia kaupungissa olivat viime aikoinakin tapetilla olleen Tullin vehkeilyn vuoksi konkurssiin 1996 ajautunut Lappeenrannan Panimo sekä sitä seurannut, muutama vuosi sitten toimintansa toiseen päähän Saimaata siirtänyt Saimaan Juomatehdas. Näitä ennen Lappeenrannassa vaikutti yli sadan vuoden ajan lopulta Hartwallin omistama, etenkin Karjala-oluesta muistettava oluttehdas, jonka nimi viime vuosinaan oli Oy Amri Ab.

Tuomas Mäkiniemi ja Jukka Mononen aloittelivat panimohankkeensa parissa jo vuoden 2015 puolella, mutta erinäiset laitteistoihin liittyvät viivästymiset pitkittävät tositoimiin pääsyä kuukausikaupalla. Harvemmin taitaa käydä niin, että viranomaisluvat taskussa joudutaan pyörittelemään peukaloita laitepuutteiden vuoksi. Nyt ongelmat on kuitenkin selätetty ja kauppamyynnin lisäksi olutta on saatu jo Alkonkin valikoimiin. Nappasin panimon Saisonin maisteluun uuden verkkopalvelun kautta.

Saisonin sanotaan panimon kotisivuilla olevan belgialaisia käymisestereitä sekä uuden maailman humalia yhdistelevä maalaisale. Modernin humaloinnin takeina ovat Mosaic, Equinox ja Magnum, Joutsenkosken Myllyn kaurahiutaleiden ryydittäessä vaaleaa mallaspohjaa.

Ensikosketus Tujun makuihin...
Tuju Saison
Vaaleahko, samea olut vaahtoaa siinä määrin, ettei yksi kätevä ranneliike mahduta kaikkea olutta lasiin kerralla. Tuoksu on melko aromaattinen. Hedelmäinen ja sitruksinen tuulahdus on voimakas heti ensinuuhkaisusta lähtien saisonhiivaisen, vaalean maltaisen taustan tehdessä omaa tärkeää työtään. Lupaavalta vaikuttaa.

Myös maku toimii. Perussaisonin piirteet löytyvät paketista nopeasti mukavan potkivan mausteisuuden ja muutoinkin sopivasti esiin nousevan saisonhiivaisuuden tarjotessa hyvää tunnelmaa edelleen varsin aromaattisen, sitrushedelmäisen ja trooppisen verhon noustessa esiin olutta leimaavana, hyvin toimivana elementtinä. Lopetus on sitruksisen kirpakka, pippurimausteinen ja kuivahkon viljava.

Pitkästä loppuliuistaan huolimatta syvyys jää lopussa hieman vajaaksi erittäin lupaavan alun jälkeen. Paljosta ei jää kiinni, mutta hitusen tuo tunnelma turhaksi ohentuu, vaikka sitrusrivistö sen myötä paremmin vauhtiin pääseekin. Kauran läsnäolo toki antaa omaa pyöreyttään maun ohella peliin, mutta silti hienoista lisäkuormaa voisi peräpäähän harkita. Joka tapauksessa miellyttävä ja esitykseltään liikaa himmailua välttelevä ensikosketus uudehkon panimon antiin.

Tuomio: Lopputulemana hyvinkin virkeä ja pirteä Saison napakahkosti purevalla, jenkkihenkisellä, aromaattisella humalatehosteella varustettuna.

Pisteet: 35/50

2 kommenttia:

 1. Stop the press! Onko pisteytysasteikko muuttunut kokonaan? Koskeeko muutos vain saison-tyylisiä bissejä? Vai onko uusi maksimipistemäärä sittenkin vain typo? ;)

  Yhtä kaikki, Kaakkois-Suomen pienpanimobuumin startti vaikuttaa kiintoisalta. Hyvä arvio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hohoo, uusille toimijoille pitää vähän laittaa rima korkeammalle ;) no ei, hyvä huomautus, korjasin skaalan.

   Poista