tiistai 28. helmikuuta 2017

De Dochter van de Korenaar L’Ensemble di Montalcino

De Dochter van de Korenaar L’Ensemble di Montalcino

Tähkän tytär… Tai jotain sinne päin. Jaa, no ah, voit toki huokaista helpotuksesta, sillä en suinkaan tarkoita, että Pohjanmaalla olisi perustettu uutta iskelmä-folk-pop –yhtyettä. Pelko pois. Näin on vain nimetty Belgian maantieteellisesti hollantilaisin panimo, De Dochter van de Korenaar.

Panimo sijaitsee aivan Belgian pohjoisen rajan tuntumassa Hollannin puolella ollen silti Belgian maaperällä. Että mitenkä? Noh, kun seutukunnan karttaa tihrustelee, voi havaita Hollannin puolella rajaa ”jotain kärpäsen jätöksen näköistä söheröä”. Tuo söherö on osa pientä belgialaista Baarle-Hertogin kuntaa, jonka 22 eksklaavia sijaitsee hollantilaisen Baarle-Nassaun kylän sisällä. Hyvin pieniin osiin ja levälleen silputtuna, tottakai. Ja osa Baarle-Nassaun eksklaaveista taas sijaitsee näiden Baarle-Hertogin eksklaavien sisällä. Että näin (katso itse).

Silputtu karttakuva juontaa juurensa keskiaikaisten sopimusten, maavaihtokauppojen sekä Bredan lordin ja Brabantin herttuan keskenäisen kaupankäynnin hienouksien lopputulemista. Konfliktin sattuessa Hollanti voisi kirjaimellisesti aloittaa Belgian valloituksen pala kerrallaan… Mutta se siitä sitten.

De Dochter van de Korenaar L’Ensemble di Montalcino
Ensikosketus mielenkiintoisen sijainnin omaavan panimon oluelliseen antiin tuli otettua edellisen pakkasjakson aikana, joka olikin hyvä saumaa kaadella lasiin jyhkeän muhkea ja lämmittävä Barley Wine: L’Ensemble di Montalcino. Muhkea ja hitaasti valuva olut on käytetty osittain viinihiivoilla ja se on kypsynyt 250 päivän ajan italialaisen Castelnuovo Tancredi –viinitilan Montalcino punaviinitynnyreissä. 

Olut on kypsytelty ilmeisesti joulun juustopöytää silmällä pitäen, mutta toimii eittämättä hyvin vähän arkisemmissakin merkeissä tilanteen vain ollessa riittävän kypsä pitkälle nautinnolle. L’Ensemblen valmistuksessa on käytetty 480kg mallasta tuhatta olutlitraa kohti ja kokonaisuus henkiikin syvää tunnelmaa ja makumaailman vivahteikas luonne puhuttelee monella eri tasolla. Ei pöllömpi avaus uuden panimon äärellä, vaikka rahtusen pidemmällekin voisi vielä mennä.

De Dochter van de Korenaar L’Ensemble di Montalcino

Punertavanruskea, runsasvaahtoinen olut. Ei hassumpi näky kiristyvässä pakkasyössä. Tuoksusta löytyy hyvin, hyvin vahva punaviinitynnyrin leima. Kypsää, tummaa hedelmää, rusinaa sekä muita kuivahedelmiä löytyy mukavasti punertavan, tammisen kultivoituneen punaviinisyyden alta. Kevyttä pähkinää, lämpöä ja aluksi piilottelevaa, lopulta rubiinin punaisena hehkuvaa maltaisuutta hyvin kevyellä, limppuisella makeudella varustettuna. Mukana on myös hyvä kattaus aromaattista, parfyyminomaista kuivakukkaisuutta, kuivattua sitruunankuorta sekä kohtalainen annos greippisyyttä. Lämmön myötä ehkä rahtunen suklaatakin. Monipuolinen, puhutteleva, ylväs.

Maussa liikutaan tuoksun linjoilla. Punaviinitynnyri on ehkä hitusen hennommin esillä, mikä toisaalta toimii tasapainoisessa, joskin monipuolisessa kokonaisuudessa hyvin. Kuivahkossa esityksessä nähdään kypsän, tumman ja kuivatun hedelmäisyyden perustaan nojaavaa, ilmoille lehahtavaa kuivakukkaisuutta sekä samaan aromaattisuuteen yhtyvää, näpäkkää sitruksisuutta. Punaviinin kyllästämä tammisuus kaikuu pitkin makukäytäviä kyllästäen tunnelman läsnäolollaan. Lämmin, vahvuutensa salakavalasti kätkevä olut. Monipuoliset taustavivahteet kätkevät sisäänsä makuja aina pähkinärouheisuudesta kuivakakkuiseen maltaisuuteen ja täytyykin todeta, että melkoinen paketti on kanavoitu kasaan.

Kevyen imelä ja pääosin kuivahko olemus ei kuitenkaan edusta sitä miellyttävintä vaihtoehtoa ko. tyylilajin kohdalla, joten kaikista vahvuuksistaan huolimatta olut ei onnistu nousemaan aivan lajityypin huipulle. Yritystä ja potentiaalia toki löytyy laadunkin ollessa moitteeton, mutta makuasioissa on hankala lähteä puljaamaan. Pirun hyvä, muttei paras. Suosittelen silti testaamaan jos vastaan tulee.

Tuomio: Punaviinitynnyristä luonnetta kaivava, kuivahko ja aromaattinen Barley Wine.


Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti